Tapaus Tamu: Veikkausliigalla ketunhäntä kainalossa?

Suomalainen jalkapallo on saanut poikkeuksellisen paljon mediatilaa ja huomiota lähiaikoina. Mixu Paatelainen päävalmentajaksi, Veikkausliigan sotkut (TamU ja AC Oulu). Veikkausliigan kohu on tosin paisutettu liian isoksi.

Aloitan kuitenkin puolustamalla Veikkausliigaa TamUn tapauksessa. Joukkue meni ottamaan 300 000 euroa kyseenalaisesti, Palloliiton kieltelyistä huolimatta. Ja nyt kävi näin, raha oli luultavasti “likaista”. TamUn oma vika, ja taatusti aiheutti hallaa liigalle. Hyvä syy olla kiukkuinen. Lisäksi astuttiin päättäjien jaloille. Miksi joku muukin joukkue ei voisi tehdä samoin? Lähtisikö tämä kyseenalaisen rahoituksen kerääminen leviämään ympäri Suomalaista jalkapalloilua, tuhoten sen täysin? Okei, hyvä syy olla vihainen.

Tamperelaisten ja suomalaisen jalkapalloilun kannalta päätökset sulkea Tamu liigasta on erittäin huono juttu, loppujen lopuksi. Suomalainen pääsarjafutis tarvitsee hyviä joukkueita, hyviä pelaajia ja usealta paikkakunnalta, jotta futiksesta saataisiin valtakunnallinen ilmiö. Tamun kohtalon myötä (mahdollinen konkurssi) myös usea futaaja menettää työpaikkansa. Eikä kaikille suomalaisen pääsarjatason futaajille löydy ulkomailta kuitenkaan pelipaikkaa. Työpaikankin kannalta TamUn säilyminen liigassa olisi tärkeää, onhan sillä ilmeisesti talouskin jo siinä kunnossa, että sarjaa voitaisiin pelata. Liigan supistaminen tällä tapaa on huono juttu.

Vaan onko sittenkään?

Veikkausliigahan ilmoitti supistavansa liigan vuodeksi 2012 (katso esim. http://fc.tps.fi/veikkausliigan_joukkuemaara.172.html)  12joukkueen sarjaksi. Nykyiset tapahtumat, Oulun ja Tampereen kohdalla, edistivät mukavasti sen tavoitteita. Liigaa ei tarvi pelata “liian isolla joukkuemäärällä” yhtä lisäkautta, vaan 12 joukkueen liiga saatiinkin jo nytten aikaan. Sopivaa, eikö?

Supistamisaikeet saattoivat vaikuttaa Oulun ja Tampereen potkimispäätöksiin. Tätä kannattaa miettiä.

Leave a Comment