Summasen potkut jokakeväinen perinne

Raimo Summanen Omskin lehdistötilaisuudessa. Kuva: Александр Головко (http://alxr-gol.livejournal.com/78728.html) [CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Yleisesti jääkiekkomaailmassa play-offeja on pidetty varmana kevään merkkinä. Toinen viime aikoina yleistynyt kevään merkki on myös Raimo Summasen potkut. Miksi Summanen sitten yleensä päättää pestinsä potkuihin? Entä miksi joku enää haluaa palkata hänet?
Summanen kuuluu eräällä tavaalla samaan kastiin kuin vaikkapa Hannu Aravirta ja Juhani Tamminen. He eivät ole viime vuosina saavuttaneet käytännössä mitään merkittävää, mutta silti heitä pidetään valmentajien eliittinä ja heille löytyy aina jostain työpaikka, mistä tosin potkut tulee yleensä viimeistään parin kauden jälkeen. Kutsun heitä “Has been” -valmentajiksi.
Miksi näin sitten on? Suurin syy lienee se, että herrojen pelikirjat eivät ole tällä vuosikymmenellä enää. Ennen toimineet menetelmät eivät yksinkertaisesti enää ole markkinoiden tehokkaimmat. Sama ilmiö esiintyi esimerkiksi Nokian kanssa, joka jossain vaiheess vain tippui kehityksestä. Etenkin Aravirta ja Tamminen ovat tässä tilanteessa, sillä heidän joukkuuensa ovat pelanneet pitkälti 90-luvun puujalkalätkää vailla sen suurempia taktisia hienouksia tai modernia, yhtenäistä pelitapaa.
Raimo Summanen on myös osittain jämähtänyt menneeseen. Suurimmat saavutukset ovat 2000-luvun alkupuolelta, tosin Venäjällä hän onnistui yhtenä kautena valmentamaan joukkonsa aina finaaleihin asti. Sielläkin hän tosin sai potkut. Summasen ongelma on hänen johtamistaitonsa – pelaajia ei voi kohdella kuten osakemarkkinoilla tuotteita. Heitä ei voi vain laittaa tekemään jotain ja olettaa, ettei vastalauseita kuule. Suomessa tämä tilanne näkyi etenkin HIFK:ssa – pelaajat ajattelevat myös itse, joten heidän toimintansa ei ole automaattista, valmentajan kenties kyseenalaisiin ajatuksiin adaptoitumista. Summasen mukaan Venäjällä tilanne oli toinen, kun pelaajat on jo etukäteen kasvatettu tottelemaan käskyjä ja tekemään mitä pyydetään.
Summasella voisi olla vielä ikänsä puolesta potentiaalia palata valmentajien eliittiin. Se tosin vaatii pelikirjan modernisaatiota, toisaalta jonkinlaista käyntiä psykologin luona. Jos valmentaja ei pysty näyttämään esimerkkiä mentaalisella puolella ja olemaan rakentava pelaajia kohtaan, on hänen vaikea voittaa nykyjääkiekossa mitään.

Leave a Comment