NHL käyntiin ensi yönä – seuraa näitä suomalaispelaajia

NHL kausi pärähtää todenteolla käyntiin huomenna, ja tulessa on heti peräti viisi suomalaista – Jesse Puljujärvi, Leo Komarov, Jori Lehterä, Jyrki Jokipakka ja Joonas Donskoi. Heistä Jesse Puljujärven otteet kiinnostanevat eniten amerikkalaismediaa, sillä “Pulju” varattiin viime varaustilaisuudessa Edmontoniin neljäntenä pelaajana draftissa.

Tässä artikkelissa Santerin Ässä perkaa asetelmat alkukauteen suomalaisten osalta.

Ketkä tulokkaat murtautuvat vakipelaajiksi?

Suomella oli viime vuonna poikkeuksellisen hyvä drafti, ja useampi suomalaispelaaja meni ensi kierroksilla. Heistä puhutuin on Winnipeg Jetsin Patrik Laine, jota on hypetetty niin kotimaassa kuin “ameriikoissa” aivan tauotta. Todellisuudessa Laineen kohdalla varsinaista läpimurtoa ei välttämättä tapahdu heti, sillä Jetsin pelitapa on työteliäs ja vaatii paljon myös alaspäin. Jos Laine saa heti alussa onnistumisia ja etenkin vastuuta ylivoimalla, voi Laine murtautua pelaavaan kokoonpanoon jopa yli 50 otteluksi. Tuskin tekee kuitenkaan yli 30:a maalia missään olosuhteissa.

Neljäntenä varattu Jesse Puljujärvi sai jännittää paikkansa kanssa pidempään, mutta onnistui kuin onnistuikin murtautumaan Oilersin kokoonpanoon. Puljujärvi on vielä hieman raakile änäriin ja toisaalta (peli)äly ei ehkä ole ihan Laineen tasolla, joten paikan pitäminen yli 9:ää ottelua voi olla haastavaa. Toki kokonaisvaltaisempana pelaajana saattaa myös yllättää ja ottaa paikan jo tällä kaudella alemmista vitjoista, samalla tottuen NHL:n vauhtiin. Lienee kuitenkin todennäköisempää, että pelaa suurimman osan kaudesta AHL:ssä.

Kenties todennäköisin läpimurtautuja lienee ex-Kärppä Sebastian Aho, joka varattiin jo edellisvuoden draftissa ja vasta kakkoskierroksella. Aho on ihastuttanut pelillään Carolina Hurricanesissa jo harjoituskaudella, ja etenkin ketjutoveri Teuvo Teräväisen kanssa kemiat ovat olleet kohdillaan. Aholla on hyvä laukaus, loistava peliäly ja kyky pelata myös alaspäin niin tasakentällisin kuin alivoimallakin. Lisäksi toinen potentiaalinen murtautuja on Montrealissa pelaava Artturi Lehkonen, joka kasvoi edelliskaudella paljon korkoa Ruotsissa ja on nyt nostanut tasoaan. Viiteen harjoituspeliin tehot 2+1 ja pelipaikka Alexander Radulovin vieressä voivat tehdä hänestä jopa kauden yllättäjän.

Yllättäen avauksessa, miten jatkossa?

Puolustaja Markus Nutivaara lienee kaikkein suurin yllättäjä niistä pelaajista, jotka saivat paikan suoraan ylhäältä. Nutivaara pelaa Columbus Blue Jacketsissa, ja onkin mielenkiintoista nähdä, kauan hän saa vastuuta ylhäällä. Yllätys olisi kuitenkin, jos hän vielä kauden lopussa pelaisi näitä karkeloita ja takana on yli 30 ottelua. Tosin loukkaantumiset voivat avata tien vaikka tähtiin, kuten Joonas Korpisalo saman joukkueen maalilla osoitti viime kaudella.

Ura vaakalaudalla, onnistumisia tarvitaan

Tämän kategorian ensimmäinen nimi on Teemu Pulkkinen, joka sai vastikään siirron Detroitista Minnesota Wildiin parin muun suomalaisen seuratoveriksi. Pulkkisen ura on polkenut paikallaan jonkin aikaa jo, sillä Detroitista ei vastuuta herunut AHL-tehoista huolimatta (yli 1piste/peli -tahti). Pulkkisella on kova kanuuna ja potentiaali hyökkäyssuuntaan on tiedetty jo pitkään. Tällä kaudella tulisi kuitenkin vakiinnuttaa jo paikka kärkiketjuista, muuten potentiaali jää hyödyntämättä änärissä ja ura taalakaukaloissa tulee päättymään.

Myös uralleen uutta nostetta hakeva Lauri Korpikoski siirtyi ennen kauden alkua, osoitteenaan Dallas. Sinne hänelle on pelattu rooli nelosketjuun, jossa hänellä on omat tehtävänsä. Korpikoski on aina ollut ainakin suomalaisyleisölle enemmän raskaan työn raataja, ja tässä roolissa tulee onnistua tällä kaudella, muuten pelit alkaa olla pelattu.

Lisäksi voidaan nostaa esille kaksi nimeä, jotka ovat tällä hetkellä ilman sopimusta. Parin vaisumman kauden jälkeen hyökkääjä Tuomo Ruudun ura lähti hieman laskusuuntaan, eikä viimeisinkään try-out Vancouver Canucksin kanssa tuonut tulosta. Potentiaalia telaketjuihin voi vielä olla, mutta se vaatisi enemmänkin loukkaantumissumaa jossain joukkueessa. Sean Bergenheimin mahdollisuudet come-backiin ovat vielä tätäkin ohuemmat.

 

Mainos, artikkeli jatkuu alla

unibet logo ilman taustaa

Unibet tarjoaa peleille kilpailullisia kertoimia

 

 

Odotetaan huippukautta

Tästä kategoriasta esiin nostetaan ensimmäisenä Minnesota-hyökkääjä Mikael Granlund. 24-vuotias Leijona-tähti on jo pitkään ollut puheissa Suomen seuraava huippu, mutta viimeiset pari kautta kehitys on oikeastaan polkenut paikallaan. Tiedot Pohjois-Amerikasta kertovat kuitenkin Granlundin olevan elämänsä kunnossa, ja tällä kaudella hänen odotetaan realisoivan koko potentiaalinsa. Ilmeisesti “Mikke” siirtyy samalla myös laitaan, jolloin hänellä on oikeastaan paremmat mahdollisuudet kasvaa joukkueensa tähtipelaajaksi.

Teuvo Teräväiseltäkin voidaan odottaa yllättävän hyvää kautta, sillä hän kuuluu oikeastaan samaan kategoriaan “Miken” kanssa. Samoja tehoja tuskin odotetaan, mutta siirto Chicagosta vaisusta roolista Carolinaan, jossa peliaikaa on luvassa enemmän, luvannee parempaa saumaa realisoida oma potentiaali.

Tähän kategoriaan lasketaan luonnollisesti hyökkääjistä myös Floridan huippulahjakas ja jo viime kaudella äärimmäisen tehokas Aleksander Barkov sekä tunnollisesti molempiin suuntiin töitä tekevä Jussi Jokinen.

Puolustajista esiin voidaan nostaa kolmekin nuorta nimeä, joilta odotetaan paljon. Sami Vataselta odotetaan lisää tehoja Anaheimin puolustuksessa, ja niitä saadaankin. Olli Määtällä on todellinen mahdollisuus pelata huippukausi, mikäli hän ei mene jälleen rikki kesken kaiken. Lisäksi Buffalon Rasmus Ristolainen on kasvanut jälleen vuoden verran, kuten Buffalonkin joukkue, jolloinka parempaa tulosta on ehdottomasti luvassa.

Muita nostoja

Leo Komarov jatkaa tälläkin kaudella Torontossa, ja kaikki odottavat Leksan olevan jälleen joukkueensa sydän. Jori Lehterä pelasi viime kaudella hieman vaisummin, onnistuuko hän tänä vuonna ylittämään odotukset? Lisäksi mielenkiintoinen kysymys on, pääseekö Tuukka Rask hieman vaisumman kauden jälkeen jälleen omalle tasollensa, vai ovatko haaveet Vezina Trophysta jossain vaiheessa uraa jo kariutuneet?

 

 

Santerin Ässän NHL-sivu palvelee koko kauden ajan, ja kenties parempiakin vinkkejä on tulossa. Stay tuned!


Leave a Comment