MM-kisat maksullisina – NYT sitä kuuluisaa kansaa on narutettu.

Aluksi F1 siirtyi kokonaan maksukanaville. Sitten jääkiekon SM-liiga. Salibandy. Pesäpallo. Koripallo. Suurin osa futispeleistä. Mäkihyppy, hiihto.. Ja nyt vielä jääkiekon MM. Suomessa maksetaan tv-lupamaksuja, ja vastineeksi saadaan tällä hetkellä lähinnä kotikatua ja makasiineja. Sinänsä kiehtovaa, mutta vähän ollaan jääty hinta-/laatusuhteessa jälkeen.


En silti lähde syyttämään nykyisestä tilanteesta YLEä, vaan ennemminkin poliittisten päättäjien vääränlaisia linjauksia ja MTV3:n maksullista järjestelmää. Ensinnäkin, poliitikkojen tulisi taata kansallisesti tärkeiden urheilulajien näyttäminen maksuttomilla tv-kanavilla, sillä kaikilla ei ole rahaa tai edes tahtoa hankkia mitään maksu-tv -kortteja tai vastaavia härpäkkeitä. Sen lisäksi kanavia tulisi hommata kymmeniä ja kortteja 3-4, jotta kaikki halutut pelit nähtäisiin (olettaen, että yksi kortti on n. 20e/kk, hinnaksi tulee kuukaudessa 60-80e maksuja ja vuodessa 720-960e). YLEn mediamaksu olisi huomattavasti pienempi.

Tähän joku vääräleuka saattaisi heittää, että televisiointioikeudet maksavat niin paljon, että kisojen ostaminen ei olisi kannattavaa toimintaa YLElle. Totta osittain, mutta toisaalta kohonneet maksut johtuvat siitä, että markkinoille on tultu mainosrahojen voimalla ja korotettu hintoja kohtuuttoman korkeiksi. Miettikää tilannetta, jossa olisi vaikka vain yksi tarjoaja; hinta voitaisiin pitää matalana, sillä oikeuksien myyjälle on parempi, että pelit myydään televisioon ennemmin halvalla kuin ei ollenkaan.

MTV3. Mainoksethan niissä lähetyksissä ärsyttävimpiä ovat. Studio-osuudet ovat olemattoman lyhyitä (mainosten takia), pelin aikana tulevilla katkoilla ei ehditä miettiä peliä (mainosten takia), ja katsojat ärsyyntyvät helpommin (mainosten takia). Ja aina näitä lähetyksiä ei edes näe, sillä ne on viety kortin taakse. Sielläkään ei välty mainonnalta, sillä studio on lätkitty täyteen sponsorien tarroja ja joka välissä vilahtaa jotain, jolla mainostaa tuotteita katsojille.

Pääasia on se, että kansaa on nyt täysin narutettu tämän vuoden mm-kisoissa. Pelit ovat viety muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kortille, meille ei tarjota edes laatuselostajia ilman erillistä maksua. Pääsylippujen hinnat on hinattu korkealle, mikä taas lähestulkoon pakottaa valitsemaan joko kortin tai katsomattomuuden väliltä.

Kiitos siis Suomen jääkiekkoliitolle tuesta kansalle. Toivotaan, että Suomi tippuu b-sarjaan seuraavaksi 3-4 vuodeksi – saisipa “maikkarikin” rahoilleen vastinetta.

Leave a Comment