Liigan puolivälieräennakko – KalPa lähtee haastamaan Tapparaa

Liigassa on viimeinkin päästy ratkaisuvaiheen peleihin. Ensimmäiseltä playoff-kierrokselta jatkoon pääsivät Ässät ja SaiPa, jotka kohtaavat peleissään runkosarjan ykkösen ja kakkosen Kärpät ja TPS:n. Kenties ennakkoon tiukimmat ottelusarjat nähdäänkin Tapparan ja KalPan sekä JYPin ja HIFK:n välillä.

Santerin Ässä ennakoi kaikki ottelusarjat ja tarjoaa pitkin pudotuspelejä ennakkoja yksittäisiin otteluihin. Tänään ennakointivuorossa ovat tiistaina alkavat ottelusarjat.

Lähetykset kaikkiin pudotuspeleihin löytyvät Ruutu.fi-sivustolta, meidän Liiga-sivulta sekä myös chatissa ystävällisten käyttäjien linkittämänä. Ilman teitä sivusto ei olisi muuten mitään!

Liiga playoffs 2018

21.3.2018

18:30 Tappara – KalPa

Unibet-kertoimet: 1.88 – 3.95 – 3.75

Viime vuoden finaalin uusinta

Tapparan ja KalPan sarjassa kohtaavat viime kaudella finaalissa pelanneet joukkueet. Molemmat joukkueet pääsevät pudotuspeleihin hyvässä vireessä, sillä viimeisessä viidessä pelissä voittoja tuli molemmille neljä. KalPan vire etenkin on erittäin huomattava, sillä se oli viimeisen 10 ottelun kuntopuntarissa selvä ykkönen 24 pisteellä. Tapparakin oli top-5:ssä, tosin sen sijoitukseen kuntopuntarissa vaikuttaa lyhyt heikompi jakso tarkastelun alkupäästä.

Kauden keskinäisissä otteluissa Tappara oli selvästi tulosten valossa niskan päällä, sillä se voitti kaikki kauden neljä kohtaamista. Pelitavallisesti voitot eivät kuitenkaan olleet isoja ja KalPalla oli omat paikkansa, mutta runkosarjassa se ei vielä onnistunut. Mahdollisesti jopa seitsemän peliä kestävässä sarjassa Tappara ei missään nimessä tule jatkamaan samanlaista putkea, sillä KalPan pelitapa tuottaa Tapparan viivelähdöille toisinaan jopa yllättävän paljon hankaluuksia. Toisaalta, Tapparan materiaali on huomattavasti laajempi ja ratkaisijoita löytyy useammalta rintamalta, eikä esimerkiksi kesken kauden AHL:stä hankittu Henrik Haapala ole missään nimessä vielä näyttänyt parastaan. Joka tapauksessa, tasaisia pelejä on luvassa eikä Tappara tule missään nimessä klaaraamaan tätä sarjaa 4-0.

Kotietu näytellee isoa roolia tässä sarjassa. Jo viime kauden pudotuspeleissä nähtiin, kuinka KalPan aavistuksen pienempi kaukalo aiheutti niin Tapparalle kuin muillekin pudotuspelijoukkueille haasteita. Runkosarjan tilastoja katsellessa voidaan myös huomata Tapparan olleen aavistuksen parempi joukkue kauden aikana sekä kotona että vieraissa kuin KalPa, toisaalta KalPa oli myös vahva kotikaukalossaan, ja alkukauden kangertelu vääristää aina hieman tilastoja.

Pelaajamateriaalien vertailussa KalPalla on selvä etu yhdellä osa-alueella, nimittäin maalivahtipelissä. Tandemi Godla – Hovinen kestää vertailun käytännössä kaikkien liigan joukkueiden kanssa, ja jos toisen vire katoaa, tilalle on heittää huomattavan kova paikkaaja. Vastaavasti Tappara on käytännössä Dominik Hrachovinan varassa, tosin hänkin on jo nuoresta iästään huolimatta osoittanut olevansa Liigan ehdotonta maalivahtikärkeä. Viime kaudellakin pudotuspeleissä tuli hieman virheitä hankaloissa paikoissa, mutta työskentely riitti helposti mestaruuteen. Hrachovinan takana tosin ei ole varsinaista liigapaikan täyttävää torjujaa, joka voisi hänen paikkansa lunastaa, joten jos KalPa pääsee Hrachovinan ihon alle, on mahdollisuuksia jopa jatkopaikan nappaamiseen.

KalPalla on kenttäpelaajien osalta asettaa todella nuori, nopea ja nälkäinen rosteri, jossa materiaalia löytyy hyvin pariin ketjuun tulosten tekemisen osalta. Sairastupakin on tällä hetkellä tyhjä, tosin särkymävaraa terävimmästä kärjestä ei varsinaisesti ole. Vastaavasti Tapparalla on asettaa koko kentän täydeltä huippunimiä ja kovia rouhijoita, joilta löytyy myös kokemusta isoista peleistä ja viimeisten vuosien ajalta voittamisesta. Tässä mielessä Tappara on suosikki sarjaan. Lisäksi kauden aikana Tappara on pelannut enemmän jatkoille venyneitä otteluita kuin yksikään muu joukkue, ja näistä se on kairannut voiton yli 66 % varmuudella. Tämäkin seikka tukee sitä, että joukkue osaa hoitaa tiukat pelit ja pelata selkä seinää vasten.

Ennuste: Sami Kapasen KalPa ei ole vielä tällä kaudella valmis kukistamaan Tapparaa. Toki jos aivan uskomaton flow-tila saadaan päälle, niin kaikki on toki mahdollista – joukkueen vire oli kuitenkin runkosarjan lopussa täyttä terästä.