Liigan finaaliennakko – Pystyykö KalPa jatkamaan sensaatioitaan?

Hakametsästä alkavat tämän vuoden finaalit. Kuva: Santeri Kärki

Liigakevät lähestyy huipennustaan, kun kaksi joukkuetta kohtaavat finaaleissa. Pudotuspeleihin selkeänä ennakkosuosikkina lähtenyt Tappara joutui koville ensimmäisellä kierroksella Ilvestä vastaan, mutta selvitti lopulta paikkansa välieriin ja kaatoi HIFK:n suvereenin esityksen jälkeen.

KalPa pääsi ensimmäisellä kierroksella helpolla Pelicansia vastaan, mutta toisella kierroksella JYP laittoi KalPan tiukille ja paikka finaaliin irtosi vasta seitsemännessä pelissä, tosin siinä suvereenilla esityksellä.

Kevään kaksi parasta joukkuetta ovat enää jäljellä, joten Santerin Ässä yrittää parhaan kykynsä mukaan analysoida finaaliparin.

Finaalit!

Tappara – Kalpa

KalPa lähtee jälleen altavastaajana, mutta..

Kauden aloittaneissa arvioissa KalPalle ennustettiin pudotuspelipaikankin jo olevan lähes mestaruus. Samaa veikkailtiin myös onnistuneen runkosarjan jälkeen – Pelicans tulisi tiputtamaan KalPan helposti ja jatkamaan kuopiolaisten pudotuspelikurimusta. KalPa todisti jälleen epäilijöilleen, Pelicans oli vain suupala ja tippui lukemin 4-1. JYP oli jo kovempi kanto kaskessa, mutta traktori saatiin hinattua lopulta pois tieltä. KalPa piti kiinni pelitavastaan ja teki vain pieniä  muutoksia reagoidakseen JYPin tekemisiin, ja oma pelitapa lopulta kantoi joukkueen aina finaaliin asti. Vastaavasti Tapparan asetelma koko kauteen oli jo selvä puolenvälin jälkeen – ainoa tavoite on mestaruus.

Näistä asetelmista KalPa voi päästä jälleen yllättämään finaalisarjassa. Lähes kaikki odottavat Tapparalta vain ja ainoastaan mestaruutta, ja moni ei-perehtynyt kirjoittaja ja fani uskoo KalPan kaatuvan näytöstyyliin. Tämmöistä aliarviointia ei toivota ainakaan näkevän Tapparan leirissä – KalPa on ollut materiaalinsa kanssa vahva koko kauden ajan ja oma pelitapa on tuottanut tulosta ja hankaluuksia kaikille vastustajille. Runkosarjassa voitot menivät Tapparalle lukemin 3-1, KalPan ottaessa voiton ensimmäisestä keskinäisestä kohtaamisesta ja Tapparan voitettua seuraavat kolme. Kaikki olivat kuitenkin maalin pelejä, ja samaa lienee odotettavissa nyt.

Kevät käyntiin jättipoteilla? Santerin Ässän kautta ilmaiskierroksia ilman talletusta!

Molemmilla joukkueilla on vahva selkäranka omalle pelilleen. Tappara pelaa omaa träppiään ja iskee tehokkaasti vastaan, minkä lisäksi taitavat yksilöt Haapalan ja Savinaisen johdolla pystyvät kääntämään pelejä vaikka kolmannessa erässä. Koneessa on ollut käytännössä koko kauden bensaa 60 minuutin ajaksi, oli joukkue sitten johdossa tai tappiolla kolmannessa erässä. Tapparan puolustus ja tunnelman tappaminen on ollut huikealla tasolla koko kauden ajan – jos joukkue on johtoasemassa, vastustajan pelihuumori on nopeasti tapettu. KalPaa vastaan tästä ei välttämättä kuitenkaan ole takeita – KalPan pelityyli on ollut ottaa kovaa kiinni vastustajasta ja syvältä omasta päästä, minkä lisäksi joukkue pelaa “modernia viivelähtöpeliä”, jossa joukkueen luisteluvoimaiset pelaajat vievät kiekkoa väkisin päätyyn. Ja jos sinne asti ei päästä, paine tulee heti syvälle. Syvän paineen kanssa Tapparalla oli ongelmia jo materiaaliltaan ohkaisempaa Ilvestä vastaan, joten jos KalPa tulee samalla lailla syvältä karvaamaan, Tapparalla voi olla suuriakin ongelmia. Mikäli siis Tapola ei keksi jotain uutta tapaa avata peliä. KalPa on myös vaarallinen vastahyökkäyksissä, joten Tapparan pitää pitää pakettinsa hyvin kasassa kiekonmenetyksen jälkeen, muuten voi vastustaja olla karkumatkalla.

Materiaalin puolesta Tapparalla on selvä etu – niin pisteiden kuin taidonkin valossa, mutta myös kokemuksen puolesta. Siinä missä KalPalla Suomen mestarit ovat harvassa, Tapparalla on lähes joukkueellinen kokeneita kettuja ja toisaalta moni on ollut mukana näissä peleissä jo useampana vuonna. Maalinsuulla lienee KalPalla pieni etu. Eero Kilpeläinen oli aivan huikea JYPiä vastaan ja osoitti, ettei siihen KalPan peli tule kaatumaan missään nimessä. Dominik Hrachovina on vähintään yhtä selkeä ykkönen Tapparan maalilla, mutta parissa pelissä jo tämän kevään aikana on nähty, että huonona päivänä Hrachovina tekee tyhmiä ratkaisuja ja toisaalta kiekot eivät välttämättä jää kiinni. Lisäksi Dome on melko kirjoittamaton ja kokematon kortti kevään osalta – pitääkö Dome päänsä kylmänä näissä peleissä? Eero Kilpeläinen oli aikanaan sulajan maineessa, mutta usko on kova, ettei kokenut konkari enää tässä vaiheessa sula. Tosin pelillisesti mietittynä Tapparan maalinsuulla on kenties varaa yhteen ohipeliin, sillä kenttäpelaajat ovat kovia kompensoimaan mokia. Lähtökohtaisesti Kilpeläisellä tätä etua ei ole.

Loppujen lopuksi tulossa lienee tämän vuoden kovatasoisin ja mahdollisesti jopa tasaisin pudotuspelisarja. KalPa saa pienen edun jälleen kaukalostaan, tosin Tappara on jo kauden aikana osoittanut ettei voittaminen Kuopiossa ole mahdotonta. KalPa on vastaavasti osoittanut, etteivät ennakot paljoa sen peliin vaikuta. Joka tapauksessa ei ole mikään ihme jos tämä sarja menee Game Seveniin, ja siinä tapauksessa etu lienee Tapparalla – joukkueella on ehkä parilta viime vuodelta tullut kokemusta siitä, miten nämä sarjat hoidetaan ja toisaalta tunne siitä, miten pahalta tuntuu hävitä seiskapelissä.

Kysykää vaikka Kärppä-leiristä.

Pudotuspelisarja, Tappara – KalPa

Pelipäivät:

Tappara – KalPa: 18.4, 22.4 (tarvittaessa: 25.4, 28.4)

KalPa – Tappara 20.4, 24.4 (27.4)

Lähetykset

Liigan huipennukset voi nähdä jälleen perinteisesti meidän Liiga-sivumme kautta sekä chatin avulla. Lisäksi Nelonen lähettää osan peleistä suorana ja ilmaiseksi kanavillaan.