Kommentti: kuntien säästöt perusopetuksesta järjetön ajatus

Vähän aikaa sitten uutisissa kerrottiin, että kunnat jatkavat (jälleen) säästökuuria, ja tällä kertaa kohteena olisi opetus. Opettajia ja avustajia leikattaisiin, ja opettajia pakotettaisiin jopa pitäämään palkattomia vapaita. Tämä on järjetön ajatus.

Itse toimin tällä hetkellä koulunkäyntiavustajana ja olen nähnyt, millaista tuo meno nykylasten kanssa on. Vapaa kasvatus on ajanut lapset siihen, että käytöstapoja ei yksinkertaisesti ole ja auktoriteetteja on hankala kuunnella. Se johtaa siihen, että moni lapsi laitetaan erityisopetukseen, mutta kun kaikille sitä tilaa ei ole, niin osa on tavallisessa luokassa. Minun on hankala kuvitella, että joku opettaja yksin huolehtisi esim. tokaluokkalaisten opettamisesta ja samalla kurinpidosta, mikäli luokassa on näitä “vapaakasvatettuja kakaroita”. Muut lapset eivät opi, ja häiriköiden oppiminen kärsii.

Avustajien leikkaaminen olisi myös järjetöntä. Heitä on tällä hetkellä joka koulussa liian vähän, ja palkka on melko pieni työmäärään nähden. Siitä jos vielä leikkaisi, niin se tarkoittaisi sitä, että leikattaisiin myös tulevaisuudesta. Ja jos siitä leikataan, niin perussuomalaisten ääniosuus kasvaa. Eikun..

Joka tapauksessa, asiat tärkeysjärjestykseen: leikataan ennemmin sitten vaikka liikuntapalveluja ja annetaan ne yksityisten järjestettäväksi. Tulevaisuudesta ei tule tinkiä, vaikka se ei meitä aikuisia ehkä kosketakaan.

Leave a Comment