Irlannin auttaminen välttämätöntä euron kannalta.

Irlannissa on menossa taloudellinen kriisi, joka voi johtaa useamman pankin kaatumiseen maassa. Ketjureaktio voi johtaa myös pankkien kaatumiseen muualla Euroopassa ja vähintäänkin talouden taantumiseen.

Tilanne on paha, ja Irlannin tilannetta voi helposti verrata Kreikan vastaavaan tilanteeseen aiemmin tänä vuonna. Apua tarvitaan, ja paljon. Irlanti ei vaikuta kuitenkaan halukkaalta ottamaan apua vastaan, mutta heiltä ei kannata kysyä. Maan itsekkyys, haluttomuus, tai miksi sitä ikinä haluammekaan kutsua, johtaisi koko euroalueen vakavaan talouskriisiin ja pahimmassa tapauksessa euron kaatumiseen.

“Ei anneta lainaa, pidetään ennemmin ne rahat taskussa”. Tällainen on tavallisen, tyhmemmänpuoleisen suomalaisen mielipide. Tällainen egosentrisyys raivostuttaa. Aina ollaan “minä minä minä”, eikä koskaan ajatella seurauksia pidemmän päälle. Eivätkö ihmiset oikeasti tajua, että yhden maan romahtaessa dominoefekti kaataa myös meidän taloutemme? Seuraus näkyy myös kuluttajien käyttämien hyödykkeiden hinnoissa. Mutta silloin asioiden tajuaminen olisi jo liian myöhäistä. Ja mitäpä esimerkiksi miljardin lainan antaminen tuntuu, jos vertaa sitä taantuman tuomien kymmenien miljardien lainanottojen tuomiin tappioihin?

“Miksi edes liityttiin EU:hun, kaikki oli ennen paremmin”. Tämä on toinen lause, jonka kuulee useasti nykynuoren suusta. Ei näin. Eilen havaitsimme meidän yhteiskuntaopin tunnilla, että ennen EU:hun liittymistä meidän inflaatio oli jopa päälle 10 %. Tämä tarkoittaa sitä, että kymmenestä eurosta tulee vuodessa 11. Eu:ssa keskimääräinen inflaatio on 2 %. Eli 10 eurosta tulee 10,2. Kymmenessä vuodessa vaikutus on tietenkin hinnannousujen osalta suurempi. En ota kantaa onko EU:hun liittyminen muuten hyvä juttu, mutta talouden osalta Euroopan Unioni on meille jättipotti. Sitä ei voitane kiistää.

Onneksi Suomessa on vielä toistaiseksi vallassa melko maltilliset puolueet. Heillä vaikuttaisi kuitenkin olevan oikeasti tietoa asioista ja järkeä nähdä, että asiat eivät toimi aina niin, kuten suuri osa kansasta haluaa. Oikeat poliitikot rohkenevat toisinaan tehdä päätöksiä, jotka ovat kansan hyväksi. Kuten lainanantaminen. Vaikka kansa ei niin haluakaan.

One Response to “Irlannin auttaminen välttämätöntä euron kannalta.”

  1. Nuori ikäsi paistaa tästä tauloutta koskevasta päivityksestä liiankin voimakkaasti. En edes halua pitää minkään näköistä luentoa, mutta mieti nyt edes, että miksi inflaatio oli niin kova maassamme juuri ennen liittymistä EU:n. Eli tuota sinun toitottamaa pitkä näköisyyttä on syytä hyödyntää myös kun katsomme ilmiöitä historiassa taakse päin. Ei ne asiat sielläkään ole olleet välittömiä.

Leave a Comment