Kommentti: Ruotsi selvitti ensimmäisen tosikoitoksensa näytöstyyliin

MM-kisojen ensimmäinen finalisti selvisi juuri äsken, kun Ruotsi löylytti jenkit tylyin 6-0 lukemin. Ennen tätä peliä Ruotsia ei kuitenkaan oltu koeteltu samalla tavalla, ja peli osoitti, että Ruotsi on valmis finaaliin (oletettavasti) Kanadaa vastaan.

Ruotsi onnistui pitämään vauhtia yllä ja tekemään paljon pitkiä pyörityksiä jenkkien päädyssä ensimmäisessä erässä. Tuloksena oli yksi maali. Toisessa erässä jenkit pitivät painetta Ruotsin maalilla, mutta USA:n pojille kävi vähän samalla lailla kuin Suomea vastaan – kun peli ei tuottanut tulosta, tuli turhautumista, tyhmiä jäähyjä ja käsittämätöntä ylipelaamista, joka taas johti siihen, että vastustajan ollessa kovatasoinen, tulos oli murhaava. Ja ruokki samaa kierrettä kuin Suomea vastaan.

Tunteiden hallintaan kaatui USA tänään.

Ruotsi pysyi jatkuvasti viileänä ja varsinainen all-stars-rosteri selvitti USA:n hyökkäykset tyylillä. Mitään supervaarallista jenkit eivät saaneet aikaan, ja Ruotsi pääsee puolustamaan maailmanmestaruuttaan.

Ennen peliä ilmassa leijui joitain kysymysmerkkejä. Alkulohkossa osa voitoista tuli hieman nihkeästi, kuten vaikkapa Slovakiaa vastaan, joka kaatui vasta jatkoajalla. Lisäksi tämän kauden Venäjä tai Tsekki eivät olleet todellisia tasonmittareita, sillä pelillinen taso ei ollut lähelläkään esimerkiksi Suomen, USA:n tai Kanadan vastaavaa. Etenkin Venäjä oli näissä kisoissa täysi pettymys – joukkue oli hidas mutta kankea. Toki yllättävät henkilöstövaihdokset valmennuksessa osittain selittävät tätä tilannetta.

Ruotsi selvitti kuitenkin ensimmäisen tosipelinsä vakuuttavasti, vaikka Latviaa vastaan oli muka tiukkaa. Se teki kuitenkin siinä  pelissä vain tarvittavan ja otti voiton, kun tilanne sitä vaati.

Tämä alleviivaa entisestään sitä, kuinka Suomellakin olisi ollut mahdollisuudet vaikka mihin, kuten USA- ja Kanada-voitot osoittivat. “Win the right games”.

Ruotsi tekee sen paremmin kuin Suomi, ja on siksi ansaitusti finaalissa. Kenties jopa maailmanmestari.