Liigafinaalit käyntiin – Kärpillä kotietu, Tapparalla pidempi lepoaika

Liiga. Liigakausi lähestyy jo sen huipentumista, kun tänään starttaa viimeinkin finaalisarja. Sarjassa kohtaavat 2010-luvun ylivoimaisesti menestyneimmät joukkueet. Kärpillä on useita mestaruuksia, ja Tappara vastaavasti lähtee finaaliin kuuden vuoden finaaliputkessa. Näistä kaksi viimeisintä on päättynyt torijuhliin Tampereella.

Santerin Ässä ennakoi finaalisarjaa tässä artikkelissa. Lähetykset peleihin löydät joko ruutu.fi -sivustolta, meidän Chatista tai Liiga-artikkelista!

Liigan finaalit 2017-2018

Kärpät – Tappara

Game seveniä odotellessa

Tapparan ja Kärppien välinen historia pudotuspeleissä on värikäs. Tällä hetkellä Kärpät johtaa finaalikohtaamisten voitoissa yhdellä, mutta tällä kaudella Tapparalla on mahdollisuus tulla tasoihin. Viimeisen kerran joukkueiden kohdattua pudotuspeleissä Tappara klaarasi voiton välierissä voitoin 4-3 ja – luonnollisesti – jatkoajalla. Finaaleissa Tappara vastaavasti oli häviävänä osapuolena kahdesti peräkkäin. Seiskapelissä nämäkin. Tämä trendi on melko todennäköisesti jatkumassa myös tämän vuoden finaalisarjassa, niin tasaisia joukkueet ovat.

Kärpät lähti pudotuspeleihin runkosarjavoittajana, ja klaarasi ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta tiensä melko helposti jatkoon Ässiä vastaan. Välierissä tie oli kuitenkin rankempi, kun HIFK onnistui pääsemään nopealla pelillään joukkueen selustaan ja tekemään tien hankalaksi. Tämänkin Kärpät kuitenkin klaarasi seitsemännessä ottelussa mestarilliseen tyyliin.

Vastaavasti Tapparan tie on ollut hieman erilainen. Ensimmäisellä kierroksella KalPa antoi kovan vastuksen, mutta kaatui lopulta melko selkeästi lukemin 4-2. Välierissä meno olikin jo hurjaa, kun runkosarjassa kaikki keskinäiset voittanut TPS kaatui tylyin lukemin 4-0. Tapparan etu oli vahva usko omaan peliinsä myös tappioasemassa, ja jatkoilla peli kääntyi viimeistään tamperelaisille. Oikeastaan koko kauden tilastoja tarkastellessa Tappara on pelannut eniten tiukkoja pelejä, ja toisaalta kääntänyt ne itselleen joko maalin erolla varsinaisella peliajalla tai jatkoilla. Tällä hetkellä joukkueella on menossa huikea 10 voitetun jatkoaikapelin putki! Tämä vastaavasti kertoo vahvasta rutiinista tiukkojen ottelujen voittamisen suhteen.

Tapparan etu sarjassa on ehdottomasti se, että joukkue tietää jo miten isoja pelejä voitetaan. Tiukat erot ovat tilastollisesti harvinaisen usein kääntyneet Tapparan puoleen. Lisäksi joukkueella on valtavasti kokemusta jo voittamisesta, onhan se nyt ottanut kaksi mestaruutta putkeen. Kärpilläkin on rosterissaan pelaajia jotka tietävät miten mestaruus voitetaan, mutta muutamalla avainpaikalla saattaa tulla eroa. Esimerkiksi maalinsuulla Tapparan Dominik Hrachovina on nuoresta iästään huolimatta osoittanut jo olevansa voittava maalivahti. Veini Vehviläisen historia taas puoltaa sitä, että kaveri sulaa tosipaikoissa – HIFKiä vastaan hän tosin osoitti, että tämä trendi on käännetty ainakin toistaiseksi. Finaalisarja on toki aivan eri juttu, ja Vehviläisen sulaminen lienee avainasemassa Kärppien menestyksen tai menestymättömyyden suhteen.

Pelitavallisesti joukkueiden pelissä on paljon samankaltaisuuksia ollut kauden aikana. Kärpät lähti heti kauden alussa hakemaan jotain uutta “meidän peliin”, tuomalla mm. vauhtia ja paikanvaihtoja kentälle unohtamatta kuitenkaan maltillista trap-pelaamista. Tappara yritti aloittaa kauden samalla lailla vauhdikkaammalla kiekolla, mutta kasvukivut joukkueessa ovat muuttaneet peliä aavistuksen enemmän takaisin trappi-pelaamisen suuntaan. Se ei kuitenkaan ole aivan samanlaista mitä takavuosina, sillä mielestäni Tapparan peliin on saatu myös nopeutta ja aavistuksen verran uudenlaista oveluutta. Silti, Tappara on vieläkin trappi-pelaamisen kunkku. Jos peli menee trappaamiseen, Tappara tulee hanskaamaan tämän sarjan. Mikäli pelissä on enempi nopeutta, tulee Kärpät olemaan vahvoilla.

Sarjassa lienee lisäksi hieman jännitteitä aikaisemmilta vuosilta. Tappara on ollut häviävänä osapuolena Kärpille kahdessa peräkkäisessä finaalissa, ja kolmatta se ei varmasti halua. Toisaalta taas Tappara on viime vuosina voittanut kaiken, joten Kärpillä on enemmän voitettavaa kuin hävittävää tässä sarjassa – onko Tapparan nälkä vielä tallella?

Viimeinen muistettava faktori sarjan voittajan veikkaamisessa on levon merkitys. Tappara pääsi huilaamaan lähes viikon ennen finaalisarjaa, mikä ei voi olla näkymättä pidemmän päälle. Runkosarjassa joukkueet ovat toki tottuneet rankkaan ottelutahtiin, mutta pudotuspeleissä fyysisyys viedään äärimmilleen ja mikäli sarja tosiaan venyy seiskapeliin asti, niin Tappara on vahvoilla. Ensimmäisestä ottelusta sarjassa on paha sanoa vielä mitään – Kärpillä on hyvä pelituntuma päällä, Tapparalla pieni tauko. Eli Kärpät lienee alussa enemmän ytimessä, mutta miten voimat riittävät?

Kaikkea muutakin tähän olisi voinut vielä kirjoittaa, mutta lähdetään näistä asemista liikkeille. Vahva kotijoukkue Kärpät vastaan nimivahva ja ylivoimatehokas Tappara. Oma veikkaus on, että Tampere juhlii tänä(kin) vuonna.