Liigan puolivälieräennakot – Mikä on Kärppien vire Ässiä vastaan?

Liigassa on viimeinkin päästy ratkaisuvaiheen peleihin. Ensimmäiseltä playoff-kierrokselta jatkoon pääsivät Ässät ja SaiPa, jotka kohtaavat peleissään runkosarjan ykkösen ja kakkosen Kärpät ja TPS:n. Kenties ennakkoon tiukimmat ottelusarjat nähdäänkin Tapparan ja KalPan sekä JYPin ja HIFK:n välillä.

Santerin Ässä ennakoi kaikki ottelusarjat ja tarjoaa pitkin pudotuspelejä ennakkoja yksittäisiin otteluihin. Tänään ennakointivuorossa ovat tiistaina alkavat ottelusarjat.

Lähetykset kaikkiin pudotuspeleihin löytyvät Ruutu.fi-sivustolta, meidän Liiga-sivulta sekä myös chatissa ystävällisten käyttäjien linkittämänä. Ilman teitä sivusto ei olisi muuten mitään!

Liiga playoffs 2018

20.3.2018

18:30 Kärpät – Ässät

Unibet-kertoimet 20.3: 1.55 – 4.80 – 5.00

Mikä on Kärppien vire?

Liigan runkosarjan voittanut Kärpät saa vastaansa avauskierroksella säälipleijjareista jatkoon kammenneen Ässät. Runkosarjan tilannetta sekä pelaajamateriaaleja katsoessa pelissä on vain yksi suosikki, ja se on Kärpät. Tosin, viime aikojen virettä ei voi olla täysin huomioimatta. Viimeisessä viidessä runkosarjan pelissä Kärpät hävisi neljä kertaa, ja onnistui kertaalleen kukistamaan KalPan lukemin 2-0. Vastaavasti Ässillä on huikea kevätvire päällä, mistä osoituksena oli mm. Lukon kaataminen tyylipuhtaasti otteluvoitoin 2-0. Kärppien puolustukseksi voidaan kuitenkin sanoa, ettei runkosarjan lopulla ollut enää panosta sarjan ylivoimaisen voiton varmistuttua jo hyvissä ajoin. Tulosten valossa pitää kuitenkin pohtia, onko pelissä ollut jotain vikaa tai onko joukkue kenties ollut jopa ylitreenattu runkosarjan lopussa. Joka tapauksessa esimerkiksi kymmenen viimeisen runkosarjaottelun tuloksia katsoessa Ässät oli koko Liigan kuntopuntarissa toisena, Kärpät vasta yhdeksäntenä. Kärppien vire on siis ollut heikompi, ja valmentajaansa heikon kauden aikana vaihtaneilla Ässillä vire on ollut aivan erilainen. Toki uusi valmentaja tuli penkin kakkospaikalta, joten varsinaisia muutoksia taktisiin nyansseihin tuskin pystytään säätämään näihin pudotuspelien avauskamppailuihin, joten Ässien pelitapa on varmasti Kärpillä täysin tiedossa.

Kauden keskinäiset kohtaamiset ovat olleet kohtalaisen tiukkoja, mutta Kärpät oli kuitenkin selvästi niskan päällä ottamalla voiton kolme kertaa ja häviten kerran jatkoilla. Ottelusarjan avausosassa Ässillä on pieni etu, sillä Kärpät ovat olleet pitkään pelaamatta, ja se on ehdottomasti porilaisten paikka iskeä.

Materiaaleja tarkastellessa Kärpillä on selvä etu laajalla rintamalla. Etenkin sen ykkösketju Junttila – Ruohomaa – Bertrand oli vahva ja pelätty koko runkosarjan ajan. Tuloksena oli peräti 65 maalia, ja Bertrand voitti sarjan maalikuninkuuden tekemällä 32 maalia – vasta kuudentena pelaajana Liigassa 2010-luvulla. Leveyttä materiaalissa on paljon, ja loukkaantumistilanteenkin ollessa erittäin hyvä tulee Ässillä olemaan haasteita keksiä, miten pysäyttää tuhoisa ykköskenttä omilla miehistöillään. Maalivahtipuolella Kärpillä on hyvä kaksikko, kun mukana on kokenut Jussi Rynnäs sekä nuori ja taitava Veini Vehviläinen.

Maalivahtipelissä Ässät ei kalpene vertailussa juurikaan. Andreas Bernard on pelannut tällä kaudella itsensä Liigan maalivahtieliittiin, ja hänen onnistumisistaan on pitkälti kiinni, miten pitkään Ässät roikkuu mukana tässä sarjassa vai roikkuuko ollenkaan. Hyökkäyksessä Ässillä on terävä mutta erittäin kapea kärki, jossa onnistumisia odotetaan muun muassa kesken kauden mukaan liittyneeltä Jarno Kärjeltä. Ässillä kokoonpano elää hieman enemmän loukkaantumisten takia, mutta toisaalta nämä varamiehet ovat onnistuneet siivittämään Ässät jo nähdynlaiseen lentoon. Toisaalta Kärppien kaltaista superkonetta vastaan kaikki parhaat sylinterit tulisi olla pyörimässä.

Loppujen lopuksi pidän Kärppiä vahvana suosikkina sarjassa, mutta jokin hassu kutina takaraivossa on sen suhteen, että Ässät voisi jopa järjestää kaikkien aikojen yllätyksen Liigan pudotuspeleissä. Pelaajien puheet ja itseluottamus ovat sellaisella tasolla, että julkisesti uskalletaan puhua jopa siitä kaikkein kirkkaimmasta palkinnosta ja aivan tosissaan. Kärppien vireen pitää parantua runkosarjan lopusta, sillä tämä Ässä-joukkio tuskin kaatuu aivan puolivillaisella pelillä.

Ennuste: Kärpät jatkaa, mutta jos ylläreitä ekalta kiekalta haetaan, tästä se voisi löytyä.

Ottelupäivät:

TI 20.3 Kärpät – Ässät

TO 22.3 Ässät – Kärpät

LA 24.3 Kärpät – Ässät

MA 26.3 Ässät – Kärpät

Tarvittaessa:

KE 28.3 Kärpät – Ässät

TO 29.3 Ässät – Kärpät

LA 31.3 Kärpät – Ässät