Liigan puolivälieräennakko – TPS selvänä suosikkina SaiPaa vastaan

Liigassa on viimeinkin päästy ratkaisuvaiheen peleihin. Ensimmäiseltä playoff-kierrokselta jatkoon pääsivät Ässät ja SaiPa, jotka kohtaavat peleissään runkosarjan ykkösen ja kakkosen Kärpät ja TPS:n. Kenties ennakkoon tiukimmat ottelusarjat nähdäänkin Tapparan ja KalPan sekä JYPin ja HIFK:n välillä.

Santerin Ässä ennakoi kaikki ottelusarjat ja tarjoaa pitkin pudotuspelejä ennakkoja yksittäisiin otteluihin. Tänään ennakointivuorossa ovat tiistaina alkavat ottelusarjat.

Lähetykset kaikkiin pudotuspeleihin löytyvät Ruutu.fi-sivustolta, meidän Liiga-sivulta sekä myös chatissa ystävällisten käyttäjien linkittämänä. Ilman teitä sivusto ei olisi muuten mitään!

Liiga playoffs 2018

20.3.2018

18:30 TPS – SaiPa

Unibet-kertoimet 20.3.2018: 1.72 – 4.35 – 4.10

Hyvävireinen TPS selvä suosikki

Runkosarjassa kakkoseksi sijoittunut TPS saa vastaansa avauskierroksella SaiPan, joka kukisti Pelicansin säälipleijjareiden avauskierroksella upean nousun jälkeen lukemin 2-1. TPS:llä viimeiset viisi ottelua ovat olleet tiukkoja, mutta silti saldona runkosarjan päätöksestä oli neljä voittoa ja yksi jatkoilla tullut tappio. Vastaavasti SaiPan runkosarja päättyi tasapaksusti käytännössä voittojen ja tappioiden vuorotellessa. Pudotuspelisarjassa Pelicansia vastaan lappeenrantalaiset pelasivat paikoitellen hyvin, mutta etenkin toisessa pelissä nähtiin, kuinka sormi meni suuhun kovan karvauksen alla. Toisaalta kolmas ottelu osoitti joukkueen vahvan luonteen, sillä nousu kahden maalin takaa jatkoille ja jatkoon ei onnistu ihan jokaiselta joukkueelta, etenkin kun peliaikaa oli jäljellä vain n. 8min.

Avausotteluun peliteknisesti lähdetään siis siitä, että TPS lähti pudotuspeleihin vahvassa vireessä. Avausotteluun SaiPa saanee kuitenkin pienen edun, sillä turkulaiset eivät ole pelanneet vähään aikaan, kun taas SaiPalla pelivire on hyvin tallella. Alussa se lienee etu, mutta myöhemmin sarjassa kyseeseen tuleekin enemmän palautuminen ja toisaalta SaiPan materiaalin kapeus vastaan TPS:n vastaava laajuus.

Vaikka TPS on materiaalinsa puolesta selkeä ennakkosuosikki, on SaiPa tuottanut joukkueelle yllättävän paljon vaikeuksia kauden aikana. Keskinäisissä peleissä SaiPa johtaa voitoin 3-1. TPS:n täytyy siis keksiä keinot, miten päästä SaiPan maalille ja saada myös tulosta aikaan siellä. SaiPalla on kuitenkin kova maalivahtitandemi laittaa turkulaisten tielle, kun maalinsuulla pelaavat kauden aikana läpimurtonsa tehnyt Frans Tuohimaa sekä kaiken kokenut ja Stanley Cupin finaaleissa pelannut Jussi Markkanen. Etenkin Tuohimaan ohittaminen on tuntunut vaikealta kauden aikana. Toisaalta SaiPalla on kohtalaisen hyvä puolustus heittää tandeminsa eteen, minkä lisäksi hyökkäyspäästä löytyy tarvittaessa tehoja ja myös kokemusta pitää peli kasassa, mm. Ville Kohon johdolla. Lisäksi sairastupa on tällä hetkellä täysin tyhjä, joten SaiPa pääsee kuitenkin pelaamaan juuri niillä miehillä, joita valmentaja Tero Lehterä haluaa peluuttaa.

TPS:n Oskari Setänen kantanee suurimman vastuun maalinsuulla. Rasmus Tirronen kantanee kakkosviittaa, mutta kenties tässä kohtaa SaiPalla on pieni etu tällä osastolla. Toisaalta, Setänen parhaimmillaan pelaa jopa kaikki pelit TPS:llä, eikä tämä osasto anna SaiPalle missään nimessä ratkaisevaa etua. Kentän puolella TPS:llä onkin sitten laajalla rintamalla ratkaisijoita. Etenkin hyökkäyksessä löytyy kokeneita kavereita, jotka menestyivät jo runkosarjassa ja jotka tietävät miten näitä pelejä pelataan ja voitetaan. Tomi Kallio ja Ilari Filppula ovat kokeneita kettuja, mutta ratkaisuun leveyttä löytyy mm. sellaisten nimien joukosta kuin Zach Budish, Patrik Virta, kokenut Eric Perrin jne. Puolustuksesta löytyy kovuutta ja taitoa, ja mm. AHL-kiertueelta palannut nuori tähti Olli Juolevi voi osoittaa SaiPalle vaarallisuutensa. Elias Karvosta ja puolustaja Mark Fraseria lukuun ottamatta TPS:kin pääsee tähän sarjaan käytännössä parhaalla miehistöllään.

Ennuste: TPS pääsee tästä sarjasta jatkoon, ja SaiPan voittomahdollisuudet lienevät ensimmäisissä peleissä. Haastamaan heistä ei kuitenkaan ole.