Liigan puolivälieräennakko – JYP vai HIFK?

Liigassa on viimeinkin päästy ratkaisuvaiheen peleihin. Ensimmäiseltä playoff-kierrokselta jatkoon pääsivät Ässät ja SaiPa, jotka kohtaavat peleissään runkosarjan ykkösen ja kakkosen Kärpät ja TPS:n. Kenties ennakkoon tiukimmat ottelusarjat nähdäänkin Tapparan ja KalPan sekä JYPin ja HIFK:n välillä.

Santerin Ässä ennakoi kaikki ottelusarjat ja tarjoaa pitkin pudotuspelejä ennakkoja yksittäisiin otteluihin. Tänään ennakointivuorossa ovat tiistaina alkavat ottelusarjat.

Lähetykset kaikkiin pudotuspeleihin löytyvät Ruutu.fi-sivustolta, meidän Liiga-sivulta sekä myös chatissa ystävällisten käyttäjien linkittämänä. Ilman teitä sivusto ei olisi muuten mitään!

Liiga playoffs 2018

21.3.2018

18:30 JYP – HIFK

Unibet-kertoimet 21.3: 2.05 – 4.00 – 3.15

Luvassa ennakkoon tasaisin sarja

Runkosarjan nelonen ja vitonen JYP sekä HIFK kohtaavat puolivälierien avauskierroksella. JYP varmisti ottelusarjaan kotiedun vasta runkosarjan viimeisellä kierroksella, niin tiukkaa kamppailu sijoituksista oli. Samanlaista tiukkaa kamppailua lienee luvassa myös tässä ottelusarjassa.

Runkosarjan pohjalta etulyöntiasema on lievästi JYPillä. JYP voitti kauden keskinäisistä kohtaamisista kolme, kun taas HIFK otti ainoan voittonsa keväällä voitettuaan CHL-pelien takia varamiehillä pelanneen JYPin tylysti 6-0. Tälle pelille ei voi täyttä painoarvoa toki antaa, toisaalta myös muut kohtaamiset pelattiin jo kauden alkupuoliskolla. HIFK:n peli on kuitenkin tullut huomattavasti eteenpäin kauden alun otteista, kun valmentaja Ari-Pekka Selin on saanut joukkueen pelaamaan enemmän yhteen tähtipelaajien yksilösuoritusten kustannuksella. Muuten virettä katsellessa luvassa on Tappara-pelin tapaan kahden kovavireisen joukkueen kohtaaminen. JYP otti toki viimeisessä viidessä pelissä kaksi tappiota niukasti, vastustajina KalPa ja TPS. HIFK vastaavasti on pelannut viimeisessä viidessä pelissä hyvin, voittaen neljästi ja ottaen kerran tappion. Tosin kymmenen pelin otantaa katsoessa JYP oli kuntopuntarissa Liigan kolmanneksi paras, HIFK vasta 8. paras.

Kotiedun merkitystä ei voi myöskään täysin ylenkatsoa tässä sarjassa tilastojen valossa. JYP on Liigan 4. paras kotijoukkue, mutta HIFK on liigan toiseksi paras kotona. Vastaavasti vieraissa HIFK:n menestys on ollut vaisua, vasta liigan 10. parasta. JYP taas on ollut hyvä myös vieraissa ja napsi runkosarjassa kolmanneksi eniten pisteitä vierasotteluista. Tässä mielessä helsinkiläisille olisi ollut suuri etu saada ensimmäinen peli kotihalliinsa.

Pelitavallisesti sarjasta voidaan odottaa nopeata ja vauhdikasta, kahden taitavan joukkueen kohtaamista. Molemmat pyrkivät varmasti aggressiivisella karvauksella (etenkin kotipeleissä!) ottamaan itselleen pelin hallinnan ja ajamaan vastustajan tekemään virheitä omassa päädyssään. Tästä saataneen jossain kohtaa muodostettua ero näiden kahden välille, sillä etenkin HIFK elää kiekosta ja onnistuneista karvauksista. JYPillä taitoa riittää neljään ketjuun, ja jos kiekko pysyy joukkueen hallussa, niin se pakottanee HIFK:n tekemään tyhmiä virheitä ja ottamaan jäähyjä. Toisaalta, HIFK:n paineistus puolustuspäässä toimii kaksiteräisen miekan tavoin – se voi toisaalta saada JYPin puolustuksen horjumaan ja luoda sille paikkoja, toisaalta jos JYP pääsee paineen alta pois se avaa varmasti tilaa kaukaloon ja hankaloittaa HIFK:n puolustuspelaamista. JYP on kuitenkin korkeammasta keski-iästään huolimatta nopea lähtemään hyökkäyksiin tarvittaessa, kun taas HIFK on kauden aikana tehnyt – toki kevättä kohden vähenevissä määrin – virheitä hyökkäyspäässä karvattuaan aggressiivisesti. Ottelusarjan kuva saattaakin olla se, että molemmat antavat kovaa painetta, mutta etenkin vieraissa ottavat myös trapin avulla vastaan. Trappipelaamisessa JYP on tällä hetkellä aavistuksen HIFK:ta edellä, ja parhaillaan sen puolustusvoittoinen taktiikka on erittäin huikea, kuten nähtiin mm. CHL-finaaleissa, jossa joukkue onnistui kylmän viileästi kairaamaan voiton vaikka oli lähinnä vastaanottavassa roolissa.

Materiaalin puolesta HIFK vienee maalivahtien taiston määrän ja laadun suhteessa, tosin Juho Olkinuora JYPin maalilla voi kannatella jyväskyläläiset yksinkin vaikka kuinka pitkälle tällä kaudella. Kentän puolella huomion varastanee HIFK:n puolustaja Miro Heiskanen, joka voi jopa yksin ratkaista pelin tai pari tässä ottelusarjassa. Toisaalta HIFK tarvitsee ratkaisijoita laajemmallakin rintamalla, ja yksittäisten pelaajien onkin aika nousta esiin joukkuepeliä unohtamatta. Vastaavasti JYPillä on materiaalia kenties jopa ketjun verran enemmän, ja kokemusta isoista peleistä ja niiden voittamisesta löytyy mm. Hytösen, Louhivaaran ja Immosen harteilta. Lisäksi valmennuksessa antaisin pienen lisän JYPin Marko Virtasen kokemukselle, sillä hän on ollut mukana voittamassa isoja pelejä. Vastaavasti TPS:n Ari-Pekka Selin ei ole saanut joukkojaan vietyä aivan kohti niitä kirkkaimpia valoja.

Ennuste: JYP on pieni ennakkosuosikki voittamaan sarjan 4-3. Kotiedun merkitys tässä sarjassa on suuri.