Liigan pudotuspelit käynnistyvät – ennakoissa säälipleijjariparit

Liigan pitkä ja raastava 60 ottelun runkosarja saatiin viimein viime viikolla taputeltua, ja lopulliset playoffs-joukkueet selvisivät. Pudotuspelien avauskierroksella kamppaillaan paras kolmesta -systeemillä pääsystä puolivälieriin. Kohtalo tahi liigasijoitukset saattoivat joukkueet hyvään järjestykseen, sillä säälipudotuspeleissä kohtaavat molemmissa pareissa ns. “paikallisvastustajat”. Viihdettä lienee luvassa, mutta vain kaksi jatkaa.

Liigan pudotuspelien linkit ja lähetykset löytyvät joko Ruutu.fi, meidän chat-osiosta tai mm. Liiga ja NHL-sivuilta!

Liiga playoffs 13.3.2018

18:30 SaiPa – Pelicans

Unibet-kertoimet: 2.15 – 4.00 – 2.95

Lähtökohdat: kummalla sattuu parempi vire?

Pelicansin ja SaiPan ottelusarja on ennakkoon erittäin tasainen ja todennäköisesti viihdyttävä sekä vauhdikas. Viime aikojen trendi molemmilla joukkueilla on ollut pääosin tappiollinen, ja isonumeroista voittoa on voinut seuraavassa pelissä seurata rökäletappio. Kauden keskinäiset kamppailut ovat olleet myös erittäin tasaisia, sillä kuudesta keskinäisestä molemmat nappasivat kolme voittoa – kahdesti kotona ja kerran vieraissa. Näin ollen lähtökohtaisesti SaiPalla on tilastollisesti aavistuksen verran etumatkaa, sillä se pääsee (mahdollisesti) pelaamaan kahdesti kotonaan ja voi lähtökohtaisesti olla, että näin tiukkojen marginaalien kamppailussa kotietu on se ratkaiseva tekijä. Lisäksi SaiPalla – ailahtelusta huolimatta – on allaan viidestä viimeisestä kotiottelusta neljä voittoa ja yksi tappio jatkoilla. Vastaavasti illalla vieraileva Pelicans on hävinnyt viisi viimeistä vierasotteluaan putkeen, ollen sarjan 9. paras vierailija.

Toinen pienten marginaalien ja tilastojen välinen seikka voi olla maalivahtipeli. Omasta mielestäni näkisin edun olevan SaiPalla, jolla on heittää verkkojen väliin joko Jussi Markkanen tai Pelicansia vastaan tällä kaudella rautaisesti torjunut Frans Tuohimaa, joka torjui voiton jokaisesta keskinäisestä alle 2 maalin keskiarvolla ja lisäksi torjumalla kiekkoa yli 94 %:n varmuudella. Toisaalta vastinpari Juvonen-Voutilainen on jäänyt näissä keskinäisissä alle 90 %:n. Lisäksi maalivahtien tilastoja muutenkin tarkastellessa SaiPalle lienee esittää tasaisempi tandemi.

Kolmas marginaaleja ratkaiseva tekijä on avainpelaajien onnistuminen. Pelicansilla Ilkka Kangasniemen pitäisi olla johtotähti joukkueessa, mutta viime aikojen henkilökohtaiset mokailut (lähinnä) kentän ulkopuolella ovat asettaneet tähden jopa poppariosastolle välillä. Samalla SiKaKo-ketjun tehot ovat sammuneet – eli Pelicansien ykkösmiesten tulee löytää tasonsa. Puolustuksessa Libor Sulak on ehdotonta Liigan eliittiä, mutta pelkällä yhdellä kiekkovarmalla ja -taitavalla pakilla Pelicans ei tätä sarjaa, saatika sitten seuraavalla kierroksella vastaan tulevaa Turun Palloseuraa voita. Vastaavasti SaiPan pitää pitää pelitapansa eheänä, ja aiemminkin keskinäisissä kohtaamisissa loistaneen Topi Nättisen tulee osoittaa tehokkuutensa lahtelaisia vastaan.

Mikä sitten on tämän ottelusarjan lopputulema? Marginaalit ovat pienet, ja se on näkynyt tällä kaudella sekä näiden jengien keskinäisissä kohtaamisissa että myös runkosarjan loppupisteissä. Pelicansilla historia on osaltaan puolella, sillä se ei ole koskaan joutunut säälipudotuspeleistä poistumaan häviäjänä, vaikka neljä kertaa niihin on päädytty. Toisaalta, kaikki putket katkeaa joskus, ja jos lahtelaiset eivät ota voittoa heti tässä ekassa vieraspelissä, tämä lienee tässä.

18:30 Ässät – Lukko

Unibet-kertoimet: 1.73 – 4.25 – 4.10

Paikalliskamppailussa lienee kiihkeä tunnelma

Ässien ja Lukon kohtaamisista puuttuu harvoin tunnetta, ja tällä kertaa panokset ovat kovat heti alusta alkaen. Peli on selvä, sillä kahdella voitolla pelit jatkuvat ja kahdella ne päättyvät siihen. Ässien edellisistä menestysvuosista (2013 mestaruuskevät) alkaa kohta olla jo aikaa, kun taas Lukko on viime kautta lukuun ottamatta ollut kestomenestyjä ja ollut pudotuspeleissä usein vähintään puolivälierissä.

Ässillä oli pitkään runkosarjassa suvantovaihe päällä, ja jopa playoff-paikan karkaaminen ei ollut kaukana. Tosin runkosarjan loppu olikin sitten vakuuttavampaa menoa, sillä viimeisessä viidessä pelissä voitto tuli neljästä ja matkalla kaatuivat mm. HIFK ja Tappara selvin numeroin. Vastaavasti Lukon taival viimeisissä pelissä oli aavistuksen tuskallisempi, sillä se lähtee tähän tärkeään sarjaan allaan neljä tappiota putkeen.

Pelicansin ja SaiPan sarjan tavoin kauden aikaisempia pelejä vasten peilaten luvassa lienee pienten marginaalien sarja. Pelit päättyivät tasan 3-3, ja sen lisäksi kotona voitettiin kahdesti ja vieraissa kerran. Tässä sarjassa maalivahtien peluutus lienee selvää, sillä Ässien Andreas Bernard ja Lukon Kaapo Kähkönen pelasivat hyvällä prosentilla läpi runkosarjan ja keskinäisissä kamppailuissa torjuntaprosentit huitelivat molemmilla 93:n kieppeillä.

Materiaalin puolesta SaiPa ottanee ainakin lähtökohtaisesti sarjassa pienen edun Lukon loukkaantumishuolten takia. Lukolta poissa ovat varmasti pitkäaikaispotilaat Janne Niskala ja Lauri Tukonen. Lisäksi supervahvistus Chris VandeVelden sekä Ville Vahalahden pelaaminen on epävarmaa. Toisaalta esimerkiksi hyökkääjä Arttu Ilomäki, joka teki runkosarjassa piste-ennätyksensä, pelasi helmi-maaliskuussa yli piste/peli tahdilla ja on osoittanut nousukuntoaan. Lisäksi kokemusta löytyy myös Liigan finaaleista, joten 26-vuotiaalla on tilaisuus osoittaa kokemuksensa ja ratkaista pelejä Lukolle näissä tukalissa paikoissa.

Ässillä liekeissä olevana pelaajana voitaneen mainita Sakari Salminen, joka on alkukauden vaisujen otteiden jälkeen noussut yhdeksi nousun pääarkkitehdeista. Tehot 2+7 maaliskuun viidessä ottelussa kertovat oikein ajoitetusta vireestä vaisumman alkukauden jälkeen. Lisäksi kanadalaisvahvistus Antoine Laganiere on taitava kuin mikä, ja vaikka pistesarake ei ole edellä mainittujen herrojen kaltaisessa nousujohteessa, voi kaveri olla jopa yksinään se pelaaja, joka ratkaisee jatkopaikan ja kesäloman eron. Loukkaantumistilanne on Lukon tapaan sellainen, että muutama nimi puuttuu, mutta sanotaanko näin että lähtökohtaisesti loukkaantuneiden pelaajien laatu ei ole niin iso menetys kuin mitä se on Lukon kohdalla.

Näistä lähtökohdista jos pitää ennustajaksi alkaa, sanoisin Ässien olevan tässä sarjassa karvan verran edellä, etenkin ottaen huomioon viime viikkojen vireen. Toisaalta kahden voiton sarjassa mitä vaan voi tapahtua, joten pienet marginaalit ja yksilöiden suoritukset sekä vire ratkaisevat tämän sarjan.