Liigaennakko – HPK yrittää pysäyttää Ilveksen, kriisijoukkueet Sport ja HIFK vastakkain

Liigan tiistai-illassa pelataan viiden ottelun kierros. Hyvään vireeseen äitynyt Ilves kohtaa Hakametsässä juuri tappioputkensa katkaisseen HPK:n. Muissa otteluissa mielenkiinto kohdistuu varmasti Helsinkiin, jossa sisäiseen kriisiin ajautunut HIFK kohtaa pelillisessä kriisissä olevan sarjajumbo Sportin.

Lähetykset illan peleihin löydät meidän Chatista ja liiga-sivulta.

Artikkeleita päivitellään päivän mittaan.

Liiga 9.1.2018

18:30 Ilves – HPK

Unibet-kertoimet: 1.90 – 4.20 – 3.45

Ilves lähtee HPK:ta vastaan pelattavaan otteluun viiden pelin pisteputkessa. Näistä kahdessa edellisestä joukkue onnistui nappaamaan voiton, eikä joukkue ole myöskään hävinnyt kuin vain kerran viimeisen kahdeksan pelin aikana varsinaisella peliajalla. Vire on ollut hyvä viimeaikoina, ja varmasti toiveet jopa pudotuspelipaikasta ovat nousseet, sillä matkaa kymmenen parhaan joukkoon on 13 pistettä. Se toki vaatii hyvän vireen säilyttämistä kauden loppupuolikkaallakin. Illan vastustaja HPK lähtee peliin myös allaan voitto viime kierrokselta, kun HPK katkaisi seitsemän ottelun tappioputkensa kaatamalla Lukon 1-0. Sijoitus on valahtanut liigassa huonojen otteiden takia jo toiseksi viimeiseksi, tosin se on pelannut 2-3 peliä vähemmän kuin muut häntäpään joukkueet.

HPK on viimeksi voittanut Ilveksen varsinaisella peliajalla Hakametsässä lähes neljä vuotta sitten, viimeisin varsinaisen voitto on 18.1.2014. Näistä lähtökohdista ja nykyvireeseen peilaten voisi kuvitella, että Ilves ottaa kauden kolmannen voiton keskinäisistä kamppailuista. HPK:n pitäisi ainakin pysäyttää Teemu Rautiainen, joka on tahkonnut viime peleissä tuhoisaa jälkeä vastustajan alueella.

 

18:30 HIFK – Sport

Unibet-kertoimet: 1.53 – 4.80 – 5.10

HIFK:ssa vaikuttaisi olevan pienimuotoinen myllerrys ja sisäinen ristiriita käynnissä. Joukkueen 39-vuotias NHL-veteraanimaalivahti Niklas Bäckström avautui eilen Iltasanomissa julkisesti, kuinka hänet oli petetty lupaamalla varma pelipaikka koko kaudeksi. Kevin Lankisen loukkaantumisen jälkeen HIFK hankki Atte Engrenin tuuraamaan Lankista, ja Bäckströmin mukaan sopimuksen piti olla vain väliaikainen. Lankisen toivuttua loukkaantumisesta Bäckström ajettiin kuitenkin tylysti syrjään kolmosvahdiksi, ja legendan ura taitaa päättyä erittäin nololla tavalla. Tom Nybondas sai kovat julkiset läksytykset ja joukko HIFK-toimareita on selitellyt ristiriitaisesti mediassa. Ristiriidat seuran sisällä ja HIFK:n brändinvastainen toiminta ei ole voinut olla vaikuttamatta joukkueen tilanteeseen, ja luultavasti viime aikojen laskeva trendi on johtunut juuri siitä, että joukkueen sisällä ristiriidat olivat kytemässä jo kauan ennen julkisuuteen ilmestymistä.

Vierasjoukkue Sportilla on vastaavasti oma pelillinen kriisinsä. Joukkue on vajonnut Liigan viimeiseksi, ja kolmen pelin voittoputken jälkeen joukkue on saalistanut vain yhden pisteen viimeisestä viidestä ottelusta. Median katseet suuntautuvatkin varmaan tällä kertaa tähän peliin, jossa kaksi ongelmissa olevaa joukkuetta hakevat helpottavia pisteitä. Teoriassa tässä voisi olla sauma pienelle vierasyllätykselle, riippuen toki, miten Selin on saanut joukkonsa kasattua “Niken” aiheuttaman mediahässäkän alta.

18:30 Ässät – Kärpät

Unibet-kertoimet: 3.55 – 4.20 – 1.88

Kärpät osoitti vuodenvaihteen aikoihin olevansa sittenkin kukistettavissa oleva joukkue, mutta nyt peli on asettunut jälleen jotakuinkin uomiinsa ja alla on kolmen voittopelin putki ja kärkipaikka on vieläkin oululaisten hallussa. Kärpät on tehnyt viimeisessä kahdessa pelissä peräti 10 maalia, tosin omissakin on soinut jopa 8 kertaa. Veini Vehviläinen on osoittautunut kuolevaiseksi, ja Kärppien maalivahtitilanteeseen on saatu uutta säpinää ja asemia aletaan horjuttaa. Jos Vehviläinen bounssaa takaisin huipputasolleen, Kärpät jatkaa toki vahvana eteenpäin pudotuspeleihin asti.

Kotijoukkue Ässät on tällä hetkellä sarjassa seitsemäntenä, mutta alkukauden yllätyshurmos on hieman tasaantumaan päin. Viimeisestä viidestä pelistä joukkueen saldo on vaatimaton yksi voitto, sekin vaatimatonta HPK:ta vastaan ja vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Kärpät lienee patalaumalle liian kova vastus tänään.

18:30 Lukko – KalPa

Unibet-kertoimet: 2.25 – 3.85 – 2.88

KalPan orastava nousuvire on vaihtunut hieman stabiilimmaksi pelivireeksi, saldon ollessa suunnilleen joka toinen peli voitettuna ja joka toinen hävittynä. Illan kotijoukkue Lukko on hieman samassa tilanteessa, tosin sen otteet ovat olleet aavistuksen tasaisemmat koko kauden ajan. KalPa pelannee jälleen vieraskaukalossa hieman varovaisempaa lätkää kuin kotikaukalossaan, joten marginaalit eivät välttämättä ole kovin isot illan pelissä.

KalPan maalia vartioi tänään Denis Godla, Lukon maalilla aloittanee Kaapo Kähkönen. Lukon ykköskenttä on ollut viime kierroksilla jälleen hyvä, joten KalPan pitää olla varovainen Ramstedtin ja kumppanien kanssa.

18:30 SaiPa – Pelicans

Unibet-kertoimet: 2.60 – 4.00 – 2.40

Lappeenrannan “paikalliskamppailussa” kohtaavat hyvään vireeseen äityneet SaiPa ja Pelicans. SaiPa on ottanut viimeisestä viidestä pelistä kolme voittoa niukoilla marginaaleilla, yhden näistä voitoista ollessa jatkoaikavoitto illan vierasjoukkuetta vastaan. Pelicans lähtee otteluun kolmen pelin voittoputkessa, minkä lisäksi se on saalistanut pisteitä jo kuudesta pelistä peräkkäin.

Pelicansin takalinjoilla huippuvahvistus Libor Sulak on alkanut ottaa sitä roolia, mitä häneltä toivottiin jo kauden alusta alkaen. Esimerkiksi viime pelissä Sulak mätti Pelicansin molemmat maalit. Sulak on juurikin iso palanen joukkueen puolustuspään tehoissa, etenkin kun viime kausina hyviä pisteitä loukkaantuneena tehnyt Juha Leimu on jälleen erittäin loukkaantumisaltis. Huomionarvoista Pelicansin viime aikojen otteissa on myös parantunut oman pään puolustus – Pelicansille on tehty kolme tai enemmän maaleja viimeksi lähes kuukausi sitten. SaiPan pitääkin illan ottelussa löytää keinot läpäistä Pelikaanien puolustus ja hyvään vireeseen äityneet maalivahdit.