Liigaennakko – HPK testaa Kärppien vireen, katkeaako Sportin voittoputki?

Liigan tiistain kierroksella pelataan viisi ottelua. Varsinaisia “kärkikamppailuja” ei ole luvassa, mutta toisaalta kierroksella nähdään hyvävireisten joukkueiden kohtaamisia, joiden seurauksena jonkun voittoputki katkeaa.

Liigan lähetykset: Liiga-sivu ja chat

Liiga 30.1.2018

18:30 JYP – Sport

Unibet-kertoimet: 1.48 – 5.10 – 5.50

Yhä sarjan kakkospaikasta taisteleva JYP kohtaa illan pelissä kotonaan Vaasan Sportin. JYP on päässyt taas viime aikoina vireen päästä kiinni, sillä viimeiset viisi kierrosta Liigassa ovat tuottaneet neljä voittoa ja yhden tappion. Lisäksi CHL:ssä joukkue on päässyt finaaliin asti. Illan vastustaja Sport on saanut suvantovaiheen jälkeen jälleen pientä otetta peliinsä, ja viimeiset kolme peliä se onkin voittanut. Etenkin kaksikko Antti Kalapudas – Olavi Vauhkonen on ollut tehokas näissä peleissä, ja näitä herroja myös JYP saa varoa.

Lähtökohtaisesti kahden hyvävireisen kohtaamisessa JYP on ennakkosuosikki. Kotikaukalo ja toisaalta laajempi materiaali antavat todennäköisyydet kotivoittoon. Lisäksi keskinäisten otteluiden tarkastelu tukee tätä teoriaa, sillä Sport on vain kertaalleen viimeisessä viidessä kohtaamisessa onnistunut yllättämään jyväskyläläiset, muuten ero on ollut vähintään kaksi maalia JYPille. Lisäksi JYP on viimeiset viisi kotiotteluaan ollut lyömätön kotikaukalossa, ja Sport on liigan toisiksi huonoin vierasjoukkue. Toki tämänhetkisen vireen kanssa Sportilla on pienet saumat lyödä kapuloita rattaisiin.

18:30 KalPa – Ässät

Unibet-kertoimet: 1.92 – 4.10 – 3.45

Tässä kamppailussa kohtaavat kaksi hieman alavireistä joukkuetta. Kotijoukkue KalPa on napannut vain kuusi pistettä viimeisestä viidestä pelistä, ja maalinteon kanssa on ollut isoja ongelmia, vaikka oma pää onkin pitänyt kohtalaisen hyvin. Tuloksen tekeminen hyökkäyspäässä on kuitenkin ollut haastavaa, eikä sitä varmasti helpota joukkueen kauden parhaan viimeistelijän Alexander Ruuttun puuttuminen kokoonpanosta illan kamppailussa.

Ässillä apatia on ollut jopa syvempää kuin illan isännillä, eikä edes valmentajanvaihto ole vielä piristänyt joukkuetta. Saaliina viimeisestä viidestä pelistä on viisi pistettä. Ässillä on osin sama ongelma kuin kuopiolaisilla, eli oma pää toimii kohtuu hyvin mutta KooKoo-voitossa syntynyttä kuutta maalia lukuun ottamatta ongelmat ovat olleet viimeistelyssä. Potentiaalia kuitenkin löytyy, ja esimerkiksi Tapparasta kauden aikana takaisin palannut Jarno Kärki voi olla parhaassa vireessään lähes pysäyttämätön. Tulitukea taustalla voisivat varmasti antaa myös paluun kaukaloon tehnyt Simon Suoranta sekä ulkomaalaisvahvistukset Antoine Laganiere ja Maksim Matushkin.

Molemmille joukkueille löytyy pelistä paljon panosta. Mahdollisuudet mukaan taisteluun paikasta top-6 -sijoille on, mutta vähitellen negatiiviset trendit tulisi saada kääntymään. Ässillä etenkin alkaa olla kiire tämän suhteen, sillä sijalla 11 oleva HPK hengittää hyvässä vireessä enää yhdeksän pisteen päässä. KalPalla on tässä ottelussa pieni etu pienen kotikaukalon takia, mutta toisaalta tässä pelissä voi pelata myös Ässien vierasyllätystä hyvien kertoimien takia.

18:30 KooKoo – HIFK

Unibet-kertoimet: 3.45 – 4.35 – 1.87

KooKoolla on viimeisiltä kierroksilta hieman ristiriitaisia tuloksia. Toisaalta joukkue kaatoi hyvään kuntoon päässeen HPK:n selvin luvuin, toisaalta parissa pelissä omiin on mennyt kuusi ja tappioita on tullut. Otteet ovat kovin ailahtelevaisia ja playoff-paikka uhkaa jo karata käsistä.

Vierasjoukkue HIFK on äitynyt jälleen hyvään vireeseen, ja kaksi peräkkäistä 4-3 voittoa sarjan huippujoukkue Tapparasta ovat nostaneet joukkueen sarjassa jo viidenneksi. Kauden otteista huomataan, että parhaillaan joukkue voi olla maalinteossa vaarallinen, ja KooKoo taas on viime aikoina ollut erittäin epävarma omaan päähän. Lisäksi keskinäisten otteluiden rekordi kertoo, että HIFK on ollut KooKoolle paha vastus aina. Näin ollen vierasvoitto vaikuttaa todennäköiseltä.

18:30 Kärpät – HPK

Unibet-kertoimet: 1.50 – 5.10 – 5.20

Kärpät johtaa tällä hetkellä Liigaa ylivoimaisesti ja on jopa matkalla kaikkien aikojen piste-ennätykseen. Edellisten viiden pelin sarake näyttää pelkkää vihreää, ja joukkue on yltänyt jokaisessa ottelussa vähintään neljään maaliin. Joukkue on tällä hetkellä myös viimeisen 10 ottelun kuntopuntarissa sarjan paras joukkue, ja Mikael Ruohomaan johtama ketju lienee tällä hetkellä Liigan vaarallisin ja tehokkain.

Heikosti ei ole viime aikoina mennyt Kärppien illan vastustajallakaan. Samaa kuntopuntaria tarkastelemalla huomataan HPK:n olevan toiseksi paras joukkue viimeisen kymmenen pelin otannalla. Samalla joukkue on noussut mukaan taistelemaan jopa pudotuspelipaikasta, vaikka kauden piti olla ohi jo noin kymmenen kierrosta sitten. Iso syy tähän nousuun on ollut Oula Palveen johtamalla hyökkäyskolmikolla, joka on tahkonnut kovia pisteitä sekä tasakentin että ylivoimalla. Lisäksi loukkaantuneiden tupaa on saatu tyhjennettyä, minkä myötä mm. Robert Leino on onnistunut antamaan hyvää taustatukea. Myös Teemu Turunen ja Otto Paajanen ovat olleet hyvin esillä pistetilastoissa viime aikoina.

Illan peliin Kärpät lähtee suosikkina sekä sarjatilanteensa että kotikaukalon takia. HPK:lla on pitkä Tallinnan reissu takana, ja sieltä suoraan pohjoiseen matkaaminen ei välttämättä voi olla näkymättä otteissa. Hyvästä vireestä huolimatta laittaisin tämän kamppailun kotijoukkueelle.

18:30 TPS – Ilves

Unibet-kertoimet: 1.72 – 4.50 – 4.00

TPS kärsi viime viikolla ruman tappion JYPille lukemin 7-1. Tosin viime lauantain pelissä Lukkoa vastaan joukkue venyi yhtä kovinta kotijoukkuetta vastaan 5-2 voittoon, mikä varmasti palautti murskattua itseluottamusta takaisin. Maalinteon kanssa tuskaillut joukkue sai hyviä onnistumisia, ja etenkin Ilari Filppulan johtama ketju oli hyvässä vireessä. Otteet ovat kuitenkin kauden toisella puoliskolla hieman vaihdelleet kollektiivisesti.

Vastaavasti Ilves lähtee peliin umpisurkeista asetelmista, kuten tosin Ilveksen yleensä Liigassa kuuluukin (sori!). Sarjasijoitus on 13., ja matkaa pudotuspeleihinkin on jo 11 pistettä. Viimeisessä kuudessa pelissä Ilves on onnistunut maalinteossa vain seitsemän kertaa, ja tämän saman jakson aikana joukkue on jäänyt peräti kolme (!!) kertaa maaleitta. Ratkaisijoita ei juurikaan tahdo löytyä, sillä tarkastellun jakson aikana Ville Meskanen ja Eemeli Suomi ovat käytännössä kahdestaan olleet ainoat maalin- ja pisteentekijät. Jos materiaalista ei saada laajuutta yhtään enemmän hyötykäyttöön tässä pelissä, tulee trendi jatkumaan melko synkkänä.

Ilvekselle lohtua eivät anna otteet eivätkä valitettavasti myöskään tilastot. Viimeisessä 14 vierasottelussa voittoja on alla vain kaksi. Lisäksi TPS on dominoinut keskinäisiä kohtaamisia viimeisen parin vuoden aikana. Lisäksi TPS:llä on laajempi rintama ratkaisijoita, joten tällä kertaa kotivoitto on erittäin todennäköinen. Toki olen ennenkin ollut väärässä Ilveksen suhteen.