Liigaennakko – Tappara ja SaiPa hamuavat takaisin voittojen tielle

Liigan tiistain kierroksella luvassa on viisi ottelua. Santerin Ässä analysoi tällä kierroksella ennakkoon Tapparan ja SaiPan välisen kohtaamisen. Pitkällä tähtäimellä molemmilla on alla hyvä jakso tuloksellisesti, mutta viime kierroksella Tappara nöyrtyi peräti 4-0 Sportia vastaan ja SaiPa on hävinnyt kaksi viimeistä peliään lukemin 4-3 – ensin Jukureita, sitten Ässiä vastaan.

Liigan lähetykset löydät meidän Liiga-sivulta ja/tai chatista!

Liiga 19.12.2017

18:30 Tappara – SaiPa
Unibet-kertoimet: 1.58 – 4.60 – 4.80

Lähtökohtaisesti vastakkain ovat kaksi hyvässä vireessä pelaavaa joukkuetta. SaiPa otti toki kaksi täpärää tappiota viimeisessä kahdessa pelissä, mutta viimeisen kymmenen pelin kuntopuntarissa joukkueet ovat aivan peräkanaa tulosten valossa.

Lisäksi oman lisänsä peliin tuo joukkueiden suorittaminen kauden aikana vieras- ja kotipeleissä. Tappara on kauden toiseksi paras joukkue pisteiden valossa kotonaan, ja alla on vain 3 tappiota varsinaisella peliajalla. SaiPa vastaavasti on liigan top-6:ssa vierastulosten valossa, ja alla on karvan verran enemmän voittoja kuin tappioita. Tosin, keskinäisiä otteluita verratessa pelistä ei tule SaiPalle helppoa – viidestä edellisestä kohtaamisesta neljä on päättynyt Tapparan voittoon.

Molemmat joukkueet ovat kauden aikana nojanneet enempi kollektiiviseen pelaamiseen, mikä näkyy osittain pistepörssissä, sillä vain Topi Nättinen (6+17, SAI) ja Kristian Kuusela (5+18, TAP) ovat pistepörssin top-20:ssä sijoilla 16. ja 17. SaiPalla on ollut osittain vuoristorataa tulosten suhteen, ja etenkin alkukaudella oma pää vuosi turhankin usein. Tämä vääristää hieman tilastoja maalierojen suhteen. Viime aikoina molemmat ovat kuitenkin pääosin olleet vahvoja puolustuspäähän, ja yleensä pelien lopputuloksiin ovat vaikuttaneet pienet marginaalit. Etenkin Tapparalle tämä “maalin peli” -meininki on tuttua jo viime kausilta, ja pieni kutina on, että tänään sellainen on jälleen luvassa.

Näin ollen on helppo uskoa, että maalivahdit pelaavat isoa roolia illan ottelussa. Dominik Hrachovina Tapparan maalilla on tällä kaudella ottanut vahvasti ykkösmaalivahdin roolin, ja parista pienestä virheestä huolimatta on ollut tontillaan erittäin hyvä. Päästettyjen maalien keskiarvo on vain 1,96 ja torjuntaprosentti karvan yli 92,7. SaiPan maalilla Frans Tuohimaa on alkukauden haparointien jälkeen ottanut isoa roolia, etenkin Jussi Markkasen loukkaannuttua, ja tällä hetkellä Tuohimaan voidaan katsoa kuuluvan liigan parhaimmistoon omalla tontillaan. Joka tapauksessa vakuuttava nousu Liigan maalivahtieliittiin tällä kaudella, ja myös tilastot tukevat tätä faktaa – päästettyjen maalien keskiarvo 2,16 ja torjuntaprosentti 92,33.

Loppujen lopuksi ottelu ratkennee pieniin marginaaleihin ja mahdollisesti erikoistilannepelaamisiin. Kuumempi maalivahti saattaa olla tänään kuitenkin se ratkaisevin tekijä. Jos molemmat ovat liekeissä, ratkaisu nähtäneen maalin marginaalilla joko varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla.