Suomalaismiehillä loistava päivä Rukalla – naisten suksi ei luistanut

Rukan maailmancup-viikon avauspäivänä suomalaismenestys jäi vaisuksi. Toisena päivänä tilanne korjattiin reilulla kädellä, kun peräti kaksi suomalaismiestä onnistui nousemaan palkintopallille. Naisissa tilanne oli aavistuksen masentavampi, kun epäonnistuneen suksien voitelun takia kaikki jäivät kymmenen parhaan ulkopuolelle.

Naisten hiihto pettymys

Rukan maailmancupin lauantain ensimmäinen loppuun asti viety laji oli naisten 10 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla. Odotukset olivat kovat ja Krista Pärmäkoskea veikkailtiin jopa palkintopallille.

Heti alku näytti, ettei näin tule tapahtumaan. Pärmäkoski jäi ensimmäisellä 3 kilometrillä jo 30 sekuntia kärjestä, eikä havujenkaan huutaminen auttanut tilanteessa huonoon voiteluun. Loppua kohden suksi toimi aavistuksen paremmin, mutta sijoitus oli lopulta vasta 28:s. Huonosta voitelusta huolimatta kaksi suomalaista kamppailivat sijoituksen 15 parhaan joukkoon, kun Kerttu niskanen oli 12:s ja Laura Mononen 15:s. Lisäksi maailmancupin pisteitä otti Aino-Kaisa Saarinen (27.)

Kisa oli norjalaisjuhlaa, sillä kuuden parhaan joukossa oli peräti neljä norjalaista. Kisan voitti Marit Björgen 17 sekunnin erolla ennen Ruotsin Charlotte Kallaa. Norjan Ingvild Flugstad Östberg oli kolmas, vain 0,8 sekunnin erolla Kallaan.

Huomenna hiihdettävään vapaan takaa-ajoon suomalaiset lähtevät kaukana kärjen perässä.

Iivo Niskanen kirkasti suomalaistunnelmaa

Moni varmasti odotteli innoissaan jo miesten perinteisen 15 kilometrin kisaa naisten pettymyksen jälkeen, sillä Matti Heikkiseltä ja Iivo Niskaselta voitiin odottaa sijoitusta kolmen parhaan joukkoon.

Ennen Niskasta startannut Heikkinen jäi jo alkumatkasta reippaasti kärjen vauhdista ja sijoittui lopulta 15:nneksi. Numerolla 70 matkaan startannut Niskanen taisteli tasaisesti kärjen kanssa heti alkumatkasta, ja viimeiselle kierrokselle Niskanen lähti kolmantena, vain 10 sekunnin takamatkalta kisan voittoon seilanneen Johannes Klaebon takana. Niskasen vauhti ei kuitenkaan riittänyt voittoon, ja Niskasen sekä norjalaisen väliin mahtui vielä Norjan Didrik Tönseth.

Muut suomalaiset eivät yltäneet kisassa maailmancupin pisteille, mutta lähellä oltiin.

Yhdistetystä makeaa mahan täydeltä

Kenties paras kollektiivinen ja yksilöonnistuminen nähtiin yhdistetyn kilpailussa suomalaisten osalta.

Eero Hirvonen hyppäsi mäessä yhdeksänneksi, ja pääsi hyvistä asemista ottamaan kiinni ensin takaa-ajoporukan ja sitten miehet mitalisijojen tuntumassa. Hirvonen kontrolloi hyvin vauhtiaan, ja viimeiselle kilometrille Hirvonen johti takaa-ajoporukkaa kisan ylivoimaisesti voittaneen Akito Wataben (JAP) takana. Hirvonen kesti myös kiritaistelun maalisuoralla ja huudatti kotiyleisöä upealla kakkossijalla ennen Saksan Johannes Rydzekiä.

Sijoitus sivuaa Hirvosen parasta, sillä hän on sijoittunut toiseksi myös viime kauden Lahden maailmancupin kilpailussa.

Muut suomalaiset Hirvosen takana onnistuivat melko hyvin. Ilkka Herola otti 14. sijan ja Arttu Mäkiaho uransa parhaan sijoituksen oltuaan 20. Hannu Manninen (34.) ja Leevi Mutru (33.) jäivät täpärästi pistesijojen ulkopuolelle.

Kisasuoritus kuitenkin nostatti huikeasti toiveita olympialaisia ajatellen – yhdistetyssä on aito sauma mitaleihin niin yksilö- kuin joukkuekilpailussa.

Rukan MC jatkuu illalla joukkuemäellä ja huomenna viimeisillä matkoilla.