Liigakausi käynnistyy – Santerin Ässä arvioi kaikki joukkueet

Liigakausi 2017-18 on juuri nyt enää päivän päässä. Liigassa on ollut – tuttuun tapaan – kasa siirtoja eri sarjoihin ja toisaalta toisiin joukkueisiin Liiga sisällä.

Santerin Ässä arvioi nykyiset voimasuhteet tässä artikkelissa. Viime kauden mestari Tappara lähtee suurena ennakkosuosikkina alkavaan kauteen. Viime kauden yllättäjät HPK ja KalPa heikkenivät siirtomarkkinoilla, mutta voivat vielä kasvaa isoiksi kauden mittaan. Kestosuosikeista HIFK ja Kärpät joutuvat hakemaan muutosta viime kauteen, eikä se välttämättä tule olemaan helppoa.

Suosikit

Tappara

Tappara CHL-kaudella. 

Viime kauden mestarin Tapparan lähtijöiden lista oli jälleen kova – eteenpäin urallaan pyrkivät mm. viime kauden kultakypärä Henrik Haapala (Florida), Veli-Matti Savinainen (Jugra) ja läpimurtokautensa pelannut Sebastian Repo (Florida). Maalivahtiosastolta katosi hyvä kakkonen Teemu Lassila, minkä lisäksi puolustus menetti sellaiset kaverit kuin Alexander Bonsaksen ja uransa lopettaneet Pekka Saravo ja Tapio Sammalkangas. Mikä tahansa muu joukkue varmasti kokisi valtavan inflaation peliesitystensä kanssa, mutta toisaalta Tapparan runkopelaajissa mukana pysyivät sellaiset tähdet kuin Kristian Kuusela, Otso Rantakari ja Dominik Hrachovina, muita huippuja kuten Teemu Nurmea unohtamatta. Lisäksi lähtijöiden tilalle on saatu kovia nimiä – mukaan ovat tulleet mm. viime kauten läpi lyönyt Jarno Kärki, Liigan kestotähti Tomas Zaborsky, puolustajatähti Mikko Lehtonen ja tehokas Tyler Redenbach, muita lisäyksiä unohtamatta. Huolimatta kovista lähtijöistä rosteri on pysynyt laadukkaana ja varmasti jälleen uudet pelaajat ottavat askelia kohti tähteyteen.

Varsinaisia heikkouksia Tapparalta on todella vaikea löytää. Puolustuksessa sillä on parikin EHT-tason (ja jopa mm-tasolle kelpaavia) taituria, hyökkäyksessä taas taitoa riittää vähintään kolmeen kenttään ja rouhijoitakin on mukana useampi kipale. Rosterissa on myös laajuutta mahdollisten loukkaantumisten sattuessakin. Suurimmat kysymykset liittynevätkin penkillä olijoihin. Valmentaja Jukka Rautakorpi toteuttanee jo Tapolan ajalta tuttua pelitapaa, mutta luottaako joukkue häneen, sillä Rautakorpihan saattaa koska tahansa jälleen ottaa ja lähteä rahakkaampien pestien perään? Lisäksi, vaikka joukkueella on yksi Liigan top-3-maalivahdeista, Dominik Hrachovina, on hänen takanansa iso gäppi. Christian Heljanko joutuu isoisiin saappaisiin ja kasvamaan liigatasolle tällä kaudella, sillä Dome tuskin pelaa 60:ä peliä kauden aikana.

Tappara on lisäksi pelannut jo vahvaa CHL-kautta, mikä on osoittanut joukkueen olevan valmis kauteen. Pelitapakin on yllättävän tiivis jo näin alkukaudesta, joten muiden tehtäväksi jäänee keksiä, miten Tapparan träppi tällä kaudella murretaan. Kenties KalPan viitoittama tie on avain Tapparan kukistamiseen?

JYP

JYP on ainoa joukkue, jonka allekirjoittanut itse nostaa mukaan suosikkiarvioihin. Marko Virtasen johtamat joukot eivät suoriutuneet aivan omalla tasollaan viime kaudella, ja täksi kaudeksi tavoitteet ovat varmasti korkeammalla. Joukkue menetti viime kaudesta mm. pari maalivahtia, superlupauksen ja kasan keskikastin äijiä, kun taas tilalle on tullut mm. yksi Euroopan parhaista suomalaishyökkääjistä, Jarkko Immonen. Moni puhuu kaverin olevan vain jäähdyttelemässä, mutta todellisuudessa Immonen lienee vielä timanttinen nimi ja hänen laukaus, kokemuksensa ja myös CV puhuvat puolestaan. Lisäksi kesähankinnat Miika Lahti ja Juuso Puustinen luovat joukkueen hyökkäyksestä timanttisen, etenkin kun keskikaistalla on Immosen lisäksi Suomela ja Hytönen.

Puolustus lienee JYPin heikoin osa-alue pelipaikoittain, toki puolustusta johtaa sellaiset tähdet kuin Kalteva, Mäenpää ja Yonkman – kaikkien ikä 30 vuoden pahemmalla puolella. JYP kaipaisi kenties menettämänsä Vaakanaisen nuorta uhoa mukaan. Toki joukkueen kollektiivinen puolustuspelaaminen on aina ollut kovaa, joten tuskin tälläkään kaudella muutosta tähän huonompaan tulee. Maalissa joukkueella on Eetu Laurikainen ja Juho Olkinuora, joista varsinkin jälkimmäinen kasvoi Liiga-mittoihin viime kaudella. Hyvä kilpailuasetelma ja kehittymään päin oleva kaksikko tekee maalivahtipelistä vahvan.

Taistelevat kärjessä/keskikastissa

HIFK

Viime kaudella joukkue ei missään nimessä ollut yhtenäinen yksikkö, vaan kasa yksilöitä, jotka pelasivat ex-valmentaja Antti Törmäsen sanoin “viidakkolätkää”. Meno oli aika hurjaa, mutta jollain tuurilla joukkue kampesi aina välieriin asti.

Unibetin kautta 100 % vedonlyöntibonus tallettaessa. Lisäksi mm. CHL pelaajille ilmaiseksi! Klikkaa tästä, niin Ässä ohjaa sinut sivustolle.

Nyt joukkueessa puhaltanevat uudet tuulet, kun järjestelmällisempi valmentaja Ari-Pekka Selin ottaa ohjat. Osa sooloilijoista vaihtoi joukkuetta, ja joukkueeseen virtaa tuovat mm. Haataja, Laakso ja Tyrväinen. Lisäksi maaliin saatiin kova nimi, kun KHL-mitat täyttävä Atte Engren ottaa paikan maalinsuulla. Puolustus on tässäkin joukkueessa yksi kysymysmerkkejä, lisäksi kollektiivisen pelaamisen tulee parantua CHL-otteluista – joukkue otti turpaan mm. Münchenin tasoiselta jengiltä kahdesti. Kenties joukkue tarvitsisi vielä myös yhden sniperin, sillä maaliverkotkaan eivät turhan usein heiluneet. Potentiaalia CHL:aa parempaan kuitenkin on, ja jos Selinin pelitapaa noudatetaan, tie neljän joukkoon on auki.

KalPa

Sami Kapasen aikakaudelle siirtynyt viime kauden hopeamitalisti toi ylistystä keränneen aktiivisen pelitavan takaisin liigaan. Joukkue jatkaneekin tälläkin kaudella samalla, aggressiivisella tyylillä.

Joukkue oli yksi siirtomarkkinoiden suurimmista häviäjistä. Kärkipelaajista Kilpeläinen, Mankinen, Timonen, Ilomäki ja Rissanen ottivat ja vaihtoivat maisemaa. Tilalle tulivat mm. Gymer, Hovinen ja Kantola. Mielenkiintoisinta on joukkueen värväämät nuoret pelaajat, jotka Kapasen omin sanoin on otettu mukaan kasvamaan ja kehittymään kohti NHL-mittoja. Jos pelaajat kasvavat tarpeeksi kauden aikana, mahdollisuus ainakin TOP-6-sijoituksille on.

Kärpät

Viime kaudella joukkue floppasi ja putosi ulos karkeloista jo säälipudotuspeleissä. Kai Suikkasen aikakautta jatkamaan on nostettu “ikikärppä” Mikko Manner, joka tuntenee Kärppien omimman pelitavan huomattavasti Suikkasta paremmin. Joukkueen runko ei myöskään ole niin olennaisesti heikentynyt viime kaudesta, ja rosteria on ainakin omasta mielestä jopa upgreidattu. Aittokallio, Mikkola, Pyörälä ja co. ovat poissa, mutta tilalle on toki tullut Bertrand, Vehviläinen ja Junnila. Lisäksi viime kauden joukkueesta moni on jälleen kokeneempi.

Pelitavan osuessa näiden pelaajien kanssa kohdalle, joukkue nousee takaisin lähemmäs kärkeä. Lisäksi maalivahtiosastolla Veini Vehviläinen voi olla kauden komeetta, mikäli otteet saavat aavistuksen enemmän varmuutta. Mahdollisuus kasvaa täyspäiväiseksi liigaveskariksi on olemassa.

Lukko

Lukko floppasi täysin viime kaudella Dufvanaattorin lähdettyä seurasta. Tälle kaudelle ruoriin astuu edellisellä kaudella KalPan kakkoseksi luotsannut Pekka Virta. Varmasti yksi mielenkiintoisimmista piirteistä kaudella onkin se, ottaako Virta mukaansa Kapasen ajamaa vauhtilätkää, vai lähteekö Lukko pelaamaan jarruttelevalla tyylillä, jolla se on aiemminkin menestynyt – kuten on myös Pekka Virta.

Joukkueella on hyvä ykkösmaalivahti ex-junnutähti Kaapo Kähkösessä, jolta odotetaan myös nousua jo Liigan ehdottomaan elititiin. Lisäksi joukkueessa on kokeneita pelaajia, jotka floppasivat viime kaudella, mutta voivat nousta jälleen omalle tasolleen. Vahalahti ja Koivisto voivat auttaa myös esimerkillä. Lauri Tukosella on potentiaalia olla jälleen tähtipelaaja, mutta loukkaantumishistoria asettaa jo valmiiksi varjoa tulevaan kauteen. Lisäksi viime kaudella läpimurtonsa tehnyt Peter Tiivola voi nousta jälleen uudelle levelille.

mainos

60 ilmaiskierrosta ja 100 % talletusbonus ensitallettajille. Klikkaa kuvaa, Santerin Ässä tarjoaa nämä 60 rundia ilman talletusta!

TPS

TPS:n suurin etu on se, että joukkueen runko pysyi käytännössä kasassa viime kauteen nähden ja vaihtuvuus oli erittäin pientä. Toki täytyy muistaa, että runkopelaajista mm. Tallinder – Kallio ja Perrin vetelevät viimeisiään. Jos Liigan evoluutio lähtee kohti nopeampaa pelitapaa, voi näistä konkareista tulla yllättäen jopa rasite. Lisäksi joukkueella on kokematon koutsi, kun Kalle Kaskinen aloittaa uuden ajan Turussa. Joukkueella oli kuitenkin myös hyviä täsmähankintoja ja viime kaudelta kypsyneitä junnuja, joten Turussa voitaneen odottaa jopa menestystä tällä kaudella. Suurin kysymysmerkki löytynee lopulta maalinsuulta – miten Oskari Setänen pystyy vastaamaan haasteeseen ottaa ykkösmaalivahdin paikka, kun Georgijev yllättäen lähtikin rapakon taakse?

Yllätysvalmiit haastajat

Pelicans

Pelicans. 

Pelicans lähtee viime kauden tapaan potentiaalisena haastajana sarjan kärkipäätä kohtaan. Joukkue ei ole erityisen nimekäs, mutta sillä on vaarallinen hyökkäys ja lupaava puolustus. Joukkue hävisi ehdottomasti viime kauden siirtoruletissa, kun mm. Karri Rämö, Justin Hodgman, Antti Erkinjuntti ja Vili Sopanen jättivät joukkueen. Tosin Sopasen paluulle on olemassa vielä takaportti, kun sopimus KHL:ään kuitenkin yllättäen purettiin.

Ilman Sopastakin Pelsuilla on vahva jengi kasassa – mukana on mm. viime kauden komeetta Ilkka Kangasniemi, jonka namupassit löytänevät tälläkin kaudella ketjutoverit tappavalla tarkkuudella. Miska Siikonen ja Kimi Koivisto antavat varmasti tulitukea, ja uusista hankinnoista Borna Rendulicilla on potentiaalia murtautua Liigan eliittiin. Lassen ja Leimu lienevät vaarallinen ase puolustuksessa, toki Leimulla on värikäs loukkaantumishistoria ja hänen ollessa poissa Pelicansin ylivoima kärsii varmasti. Maalivahteina joukkueella jatkaa Janne Juvonen, U20-maailmanmestari ja hänen aisaparinaan Joona Voutilainen. Nuoresta iästä huolimatta hyvä kaksikko, ja Juvosella on jopa kokemusta Liigan finaaleista.

HPK

HPK:lla on potentiaalinen joukkue, joka voi nojata viime kaudella lanseerattuun pelitapaan. Raaka työ ja nuorten pelaajien, kuten Teemu Turusen ja Kristian Vesalaisen, kasvaminen viime kaudella ja toisaalta tämänkin kauden aikana voivat nostaa joukkueen arvoon arvaamattomaan. Joukkue on saanut myös joitain  hyviä täsmävahvistuksia kuten Robert Leinon, toisaalta rosterista ovat poistuneet mm. Henrik Forsberg ja kokenut Niklas Hagman. Voi yllättää.

Ilves

Ilveksellä on vähän samantyylinen tilanne kuin Hämeenlinnalaisilla. Joukkueella on nuorehko keski-ikä ja valmentaja Karri Kiven lanseeraama pelitapa vaikutti sopivan tamperelaisille. Hyökkäyksessä joukkueella on heittää kovia nimiä Sandellin ja Rautiaisen muodossa. Puolustusta liidaa takuuvarmasti Tapio Laakso. Sandellin pysyminen terveenä on kuitenkin olennaista, ja loukkaantumishistorian tuntien sen varaan ei pitäisi laskea. Taloustilanne on vaikuttanut joukkueen rakentamiseen, ja rosteri onkin melko kapea – loukkaantumisiin ei juurikaan ole varaa. Toki seuran taustatilanne on nyt erilaisempi ja parempi kuin aikoihin, kun Vincent Manngard luovutti viimein seuran Ilves-yhteisölle. Uuden nousun rakentaminen vaatii yhteistyötä.

Lähtijöiden lista viime kaudelta on kuitenkin kova: Toivonen, Keränen, Vittasmäki, Flinck, Mustonen Fagerud.. Heille pitää löytää korvaajia täksi kaudeksi, joten nuoriso-osastolla on potentiaali räväyttää. Lisäksi maalivahti Markus Ruusulla on potentiaalia olla kova nimi.

Todennäköisesti ulkona pudotuspeleistä

KooKoo, Jukurit, SaiPa, Ässät, Sport

Yllä oleva joukkio on lähtökohtaisesti jäämässä ulos pudotuspeleistä, mutta kuten Liigan viime kausi osoitti, ennakot eivät päde enää kauden alussa ja kausi oli yksi kaikkien aikojen tasaisimmista. SaiPa ja Ässät ovat ennenkin yllättäneet, ja Jukurit nousi pudotuspelitaisteluun viime kaudella aivan puskista. You never know.

Liiga alkaa perjantaina 8.9 täydellä kierroksella. Lähetykset tuttuun tapaan Chatin kautta, ja ohjeet mainosvapaaseen katseluun Liiga-sivulta!