Mm-kisoissa tärkeä suomalaispäivä – Pitkämäki karsii paikasta finaaliin

Lontoon mm-kisat alkavat vähitellen olla loppusuoralla, ja tähän mennessä menestys on karttanut suomalaisia. Yksikään urheilija ei ole päässyt edes finaaliin, ja koko kansan toiveet ovat tällä hetkellä Tero Pitkämäen rotevilla harteilla.

Illan muut kiinnostavat lajit miesten keihään karsinnan ohella lienevät 200 metrin finaali, kolmiloikan finaali ja naisten korkeuden karsinta, jossa nähdään mukana nousukunnossa oleva Linda Sandblom.

Mikä on Pitkämäen kunto?

Lähtökohdat keihään karsintaan ovat suomalaisittain poikkeukselliset. Mulana on vain yksi urheilija, tämän kauden tilastoissa neljäntenä oleva Tero Pitkämäki. Viime aikojen trendi on ollut kuitenkin valitettavasti laskeva, ja jalkojen on kerrottu olevan aavistuksen tukossa. Karsintaraja kilpailussa on tasan 83 metriä, ja nykykuntonsa valossa Teron tulisi venyä parhaimpaansa päästäkseen finaaliin. Finaalissa tilanne on toki jälleen uusi. Realistisesti ajatellen lajista on kuitenkin hankala haaveilla pronssimitalia kirkkaampaa jalometallia, niin kovassa kunnossa ovat tällä kaudella ysikymppisiä nakelleet saksalaiset Vetter ja Röhler.

Päivän toinen suomalaisnimi on korkeuden karsinnassa esiintyvä Linda Sandblom, jonka kauden paras 191 syntyi hallissa talvella. Karsintaraja on kivenkova 195 ja vaatisi uutta ennätystä. Tekniikkaongelmista kärsineen Sandblomin trendi on ollut ylöspäin, mutta tulos 195 kuulostaa tällä hetkellä utopialta. Kaikki mikä menee yli avauskorkeuden 180 on plussaa.

Finaaleissa jopa ME-tuloksia?

Illan kenties kiinnostavin finaali nähtäneen miesten kolmiloikassa, jossa jenkkien hurjakuntoiset kaverit voivat realistisesti ajatellen ottaa jopa kolmoisvoiton. Christian Taylor on tänäkin vuonna ollut huimassa vireessä, ja mies lähteekin luultavasti jahtaamaan kotiyleisön suosikin Jonathan Edwardsin ME-tulosta 18.29. Hyvissä oloissa tämä voi olla jopa realismia!

Miesten kahdellasadalla nähdään myös mielenkiintoinen kisa. Mukana on mm. Etelä-Afrikan Wayde van Niekerk, joka jahtaa kisoista tuplamestaruutta (200 ja 400m). Lisäksi mukana mestaruuskamppailussa ovat Botswanan uusintajuoksulla välieriin selvinnyt Isaac Makwala, hyviä otteita esittänyt Turkin Guliyev ja monta muuta kovaa. Selvää ennakkosuosikkia ei vielä välierissä löytynyt, ja ennakkoon kovaksi ajateltu Niekerk oli yllättävän vaisu ja pääsi täpärästi jatkoon. Peli on täysin auki.