Tarkastelussa MM-kisojen lohko B – Kanada ylivoimainen suosikki

Leijonien joukkue pelaa tämän kevään MM-kisoissa B-lohkossa. Lohkossa on yksi ylivoimainen ennakkosuosikki, Kanada, jolla pelaajamateriaali on ylivoimaisesti kovempi kuin kellään muulla näissä kisoissa. 

Lähtökohtaisesti lohkon ykköspaikka on jaettu ja kakkossijasta kamppailevat Suomi ja Tsekki. Ensin pelit täytyy toki pelata. Santerin Ässä lähtee arvioimaan lohkoa joukkue joukkueelta

Suomi

Yllätysmahdollisuudet ovat olemassa

Suomen joukkueesta löytyy tarkka analyysi pelaaja pelaajalta meidän ennakkoartikkelista. Lähtökohtaisesti Lauri Marjamäen joukot lähtevät kehittämään peliään peli peliltä, sillä harjoitusotteluissa meno ei vakuuttanut. Suomen menestys lohkossa riippuu siitä, miten avainpelaajat saavat koneensa käyntiin ja toisaalta siitä, miten joukkue sitoutuu Marjamäen “meidän peliin”. Tällä kaudella sitoutuminen ei ole vielä ollut aivan parhaalla tasolla.

Kanada

Kanada lähtee näihin kisoihin valtavana ennakkosuosikkina metsästämään kolmatta peräkkäistä mestaruutta, toisena joukkueen kautta aikojen. Tähän mennessä tähän on pystynyt vain Tsekki vuosina 99-01. Kanadalla on erittäin kova rosteri, kirkkaimpina tähtinä mm. Matt Duchene, Nathan McKinnon ja Patrik Laineen seurakaveri Mark Scheifele. Joukkueen ainoa heikko kohta voisi löytyä maalilta – kolmikko Comrie, Johnson ja Pickard eivät kukaan ole olleet ykkösmaalivahdin rooleissa NHL:ssä. Jonkun tulee nousta vastuunkantajaksi, ja usein kanukkien “hutivuosina” ollaan nähty, etteivät maalivahdit ole vastanneet huutoon. Kanadan menestys riippuu myös siitä, miten paljon pelaajat sitoutuvat pelaamaan, vai viettääkö joukkue ensimmäisen viikon yöelämässä. Tätä Kanadaa ei valitettavasti vain ole nähty parin viime vuoden aikana.

Tsekki

Tsekillä on valtava potentiaali yllättää näissä kisoissa. Joukkue on huomattavasti nuorempi kuin muutama vuosi sitten vaikkapa, ja mukana on hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa sekä pelaajia tästä välistä. Hyökkäyspäässä Pastrnak – Plekanec – Voracek on kova vahvistus Kanadaa lukuun ottamatta kaikille joukkueille, minkä lisäksi myös puolustuksesta löytyy NHL-kokemusta. Maalinsuulle joukkueella on laittaa kolme hyvää, 90-luvulla syntynyttä veskaria. Tsekki voi edetä näissä kisoissa pitkällekin, tosin silloin puolivälierät pitää pelata loppuun asti, toisin kuin viime vuonna.

Valko-Venäjä

Valko-Venäjä on jälleen lähes sama asia, kuin Dynamo Minsk KHL:stä – joukkueen pelaajista yli puolet pelaa Minskissä. Taktiikka kisoihin lienee sama kuin viime vuosina, eli peli lähtee vahvasti puolustuksen kautta ja maalivahti Kevin Lalanden pitää seistä päällään. Kostitsynin veljekset hoitavat sitten tehot hyökkäyspäässä. Lohkojakojen takia Valko-Venäjä voi jopa kamppailla ristiin menevien pelien johdosta paikasta puolivälieriin Sveitsin ja Norjan kanssa. Toki katastrofiskenaarioissa kamppaillaan säilymisestä Slovenian ja Ranskan seurassa.

Ranska

Kisaisäntä Ranska lähtee toki kisoihin yrittämään yllätystä ja esittämään parastaan, mutta realismia lienee jälleen kamppailu sarjapaikan säilyttämisestä. Joukkueella on toki myös NHL-vahvistuksia, eli Pierre-Edouarde Bellemare ja Antoine Roussel. Suurin osa pelaajista pelaa kuitenkin kotimaan liigaa. Ranska on toki ennenkin yllättänyt kaatamalla mm. Kanadan, mutta näissä kisoissa fokuksen täytyy olla sarjapaikan pitämisessä. Ei ole yhtä ennätysvalmis kuin aiemmin.

Norja

Norja on viime vuosina vakiinnuttanut paikkansa A-sarjassa, ja samalla pelaajatuotannossa on ollut nähtävillä positiivisia merkkejä. Siinä missä esimerkiksi Ranska ja Tanska saavat kisoihin NHL-apuja, norjalla on käytössä niitä vain yksi kappale. Vastakohtana Ranskalle Norjan pelaajat pelaavat kuitenkin pääosin muualla kuin kotimaassa, mikä tekee rosterista huomattavasti leveämmän. Lähtökohtaisesti joukkue kamppailee kuitenkin paikastaan A-sarjassa, tosin voi jopa yllättää ja edetä tästä lohkosta puolivälieriin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2012.

Slovenia

Slovenia joutuu tulemaan näissä kisoissa toimeen ilman ykköstähteään, LA Kingsin Anze Kopitaria. Rosteri on suorastaan “järkyttävän huono”, sillä mukana on 4 KHL-pelaajaa ja yksi Tsekin liigassa pärjäävä kaveri. Loput tulevat heikkotasoisista sarjoista. Luultavasti Slovenia on se joukkue, joka tulee ottamaan reippaasti pataan joka pelissä, mutta MM-kisoissa on nähty yllätyksiä aiemminkin ja esimerkiksi yksi voitto ja yksi jatkoaikatappio voivat riittää jopa sarjapaikan säilyttämiseen. Lähtökohtaisesti joukkue kuitenkin jatkaa hissiliikettään.

Sveitsi

Sveitsillä on tänä vuonna yllätysvalmiin näköinen kokoonpano kasassa. Mukana on vain yksi vahvistus NHL:stä, muuten joukkue koostuu käytännössä NLA-liigan pelaajista. Osa heistä on toki entisiä NHL-pelaajia, kuten maalivahti Jonas Hiller. Sveitsi lienee jälleen kova puolustuspäähän ja on yllätysvalmis joukkue, mutta jotain tarvitsisi keksiä hyökkäystehojen löytämiseksi – liian usein Sveitsi on joko voittanut tai hävinnyt lukemilla 2-1 tai 3-2 tai vastaavaa. Jos tehot löytyvät, voi haastaa jopa Suomen ja Tsekin paikasta kolmen joukossa.

MM-kisat ovat nähtävissä Santerin Ässän kautta ilmaiseksi vuonna 2017. Päivittäiset ennakot, analyysit ja ohjeet pelien katsomiseen – nyt on nannaa!