Esittelyssä Suomen joukkue ja kisaohjelma – “Taso ei välttämättä riitä vielä”

MM-kisat ovat aivan oven takana, ja Santerin Ässä ottaakin kopin ja päättää esitellä Suomen joukkueen pelaajat.

Joukkueen keski-ikä on hieman yli 27 vuotta, keskipainon ollessa reippaat 88kg ja pituuden reilu 185cm. Lyhyesti analysoituna Suomi ei ole näissä kisoissa mikään ennakkosuosikki, mutta mikäli suuret joukkueet eivät löydä yhteistä pelitapaa ja jos sekoitus nuoruuden intoa ja kokemuksen tuomaa varmuutta saadaan loksahtamaan yhteen, Suomella on mahdollisuudet yllättää. Lauri Marjamäellekin kisat ovat henkilökohtaisesti Leijona-uran kannalta tärkeät – mikäli valmentajan alaisuudessa otteet jatkuvat samanlaisena kuin tähän mennessä, voi olla edessä uuden työpaikan etsiminen.

Maalivahdit

#29 Harri Säteri, Vitjaz Podolsk, KHL

Säteri lähtee lähtökohtaisesti kisoihin kolmosmaalivahtina. Sivuutti ehkä jopa hieman yllättäen Juha Metsolan, jolla oli aavistuksen vahvempi KHL-kausi. Näytöt harjoituspeleistä kuitenkin riittivät. Kantoi toki suurta vastuuta Vitjazissa ja torjui yli 92 %:n varmuudella, joten tarvittaessa Säteriin voidaan luottaa myös vastuunkantajana.

#31 Joni Ortio, Skellefteå AIK, SHL

Lähti täksi kaudeksi hakemaan suurempaa vastuuta SHL:stä parin NHL:n ja AHL:n välillä sahatun vuoden jälkeen. Takana kohtalaisen hyvä kausi Skellefteåssa, ja etenkin playoffien torjuntaprosentti 93,3 kertoo vahvasta keväästä. Atleettinen ja taitava Ortio pelannee lähtökohtaisesti Leijonien kakkosmaalivahtina.

#70 Joonas Korpisalo, Columbus Blue Jackets, NHL

Korpisalo on Suomen ehdoton ykkösvahti lähtökohtaisesti, toki Korpisalo on hieman testaamaton kortti tällä tasolla ykkösvahtina pelaavana kaverina. Kauden aikana pelasi 30 ottelua AHL:n ja NHL:n välillä, pelien jakautuessa melko tasan. Torjuntaprosentti oli hieman yli 90, mutta oli vakuuttava Leijonien maalilla kahdessa EHT-pelissä ja pokkasi sitä kautta aloittavan torjujan paikan.

Kokonaisarvio maalivahdeista: Suomella on jälleen kohtalaisen vahva maalivahtipakka. KHL-tason kassarit pystyvät nykypäivänä hoitamaan tonttinsa erinomaisesti myös MM-kisojen kovimpia joukkueita vastaan. Joonas Korpisalo NHL-vahvistuksena viimeisenä lukkona, ja yleensä ollut myös ameriikoissa vakuuttava. Tähän ei tänä(kään) vuonna Suomen maalivahtipeli kaadu.

Puolustajat

#4 Mikko Lehtonen, HV71, SHL

Mikko Lehtonen aloitti kauden KooKoossa ja päätti sen HV71:ssä. On ottanut askelia eteenpäin pitkin kautta ja esittänyt vakuuttavia otteita harjoitusotteluissa. Pelaa lähtökohtaisesti Juuso Hietasen kanssa kolmosparissa, toki tilanne voi vielä kisojen aikana elää. Rooli lienee oman pään puhtaana pitämisessä.

#5 Lasse Kukkonen, Kärpät, Liiga (C)

Lasse Kukkonen on kokenut konkari puolustuspäässä ja joukkueen henkinen johtaja, mistä osoituksena myös kapteenin nauha. Lauri Marjamäen luottomiehiä, joka pelannee alemmissa ketjuissa ja yrittää pitää oman tonttinsa puhtaana. Ei tule olemaan se kiekollisin pakki, mutta saa paljon vastuuta omassa päässä, mahdollisesti myös alivoimien osalta. Suurena kysymysmerkkinä näissä kisoissa se, miten selviää kovimpia maita vastaan.

#6 Topi Jaakola, Jokerit, KHL

Tietyllä tapaa kauden peliotteet huomioon ottaen yllättävä valinta maajoukkueeseen. KHL-kausi tuotti kohtalaiset pisteet (19p), mutta +/- tilasto oli erittäin ruma teholukemin -19. Ilmeisesti näytöt kolmesta EHT-pelistä kuitenkin riittivät kisapaikkaan. Harjoituksissa esiintyi kakkospakkiparissa Ville Lajusen kanssa.

#36 Joonas Järvinen, Kunlun Red Star, KHL

Järvinen pelasi kohtalaisen hyvän kauden KHL:n kiinalaisessa joukkueessa, pysyen tehotilastoissa melko lailla +/- 0 lukemissa. Järviseltä odotetaan ehdottomasti jämäkkyyttä oman maalin edessä. Lähtökohtaisesti pelaa Lasse Kukkosen pakkiparina.

#38 Juuso Hietanen, Moskovan Dynamo, KHL

Hietasta on usein haukuttu hitaaksi ja kankeaksi ja useana vuotena Hietasen valintaa Leijoniin on kyseenalaistettu enemmän tai vähemmän. Tänä vuonna Hietanen kuitenkin pelasi vakuuttavan kauden KHL:ssä kantaen vastuuta jopa tehojen puolesta. Myös oma pää piti hyvin. EHT-peleissä ei ole vielä esittänyt mitään ihmeellistä, mutta odotukset kisojen suhteen ovat kohtalaisen korkealla. Ensimmäisissä harjoituksissa esiintyi kolmosparissa Lehtosen kanssa.

#47 Ville Lajunen, Jokerit, KHL

Lajunen pelasi melko tasapaksun ja tehottoman kauden KHL:ssä, kuten tosin koko Jokerit-joukkue teki. Lajunen on hyvä peruspakki ja hänen pitäisi pystyä pitämään omaa päätään puhtaana. Kiekollisesti hieman arvoitus. EHT-peleissä on tällä kaudella tosin kulkenut kohtalaisen hyvin, sillä kuusi peliä on tuottanut kolme pistettä. Potentiaalia löytyy.

#55 Atte Ohtamaa, AK Bars Kazan, KHL

Ohtamaasta voisi käyttää samoja sanoja kuin Lajusesta pelitapansa suhteen, sillä Ohtamaa on kasvanut hyväksi ja varmaksi peruspakiksi KHL-kausiensa aikana. Tehoja lienee turha odottaa, mutta siihen rooliin häntä ei ole istutettukaan. Lienee kuitenkin Suomen ykköspakkiparissa Julius Hongan kanssa “tasapainottavana” puolustajana.

#60 Julius Honka, Dallas Stars, NHL

Honka on lähtökohtaisesti Suomen ykkösparin pakki ja johtavassa roolissa tehojen suhteen. NHL:ssä vastuuta tuli vain 15 pelin verran, mutta otteet olivat positiivisia ja kenties jossain toisessa joukkueessa vastuuta olisi voinut tulla enemmänkin. AHL:ssä Honka oli tehokas, takoen 31 pistettä 50 pelissä. Todennäköisesti kantaa Hietasen kanssa vastuuta Suomen ylivoimapelissä puolustuspään herrana. Oman pään pelaaminen Suomen pelitavassa ja isossa kaukalossa herättää etukäteen eniten kysymyksiä, etenkin isoja joukkueita vastaan.

Kokonaisarvio: Suomen puolustuspää lienee kokonaisuudessaan heikoin osa-alue, sillä varsinaisia tähtipelaajia tästä pakasta ei löydy. Ainoa “NHL-pelaaja” Julius Honka on hieman kirjoittamaton kortti vielä isoissa peleissä. Mikäli Leijonat saa pakkansa pysymään viisikkona ehjänä, myös osittain ohuen tuntuinen puolustus voi selvitä kisoista kuivin jaloin. Johtajuutta tarvitaan takalinjoille toki aina, ja sitä löytyy mm. konkarien Kukkonen – Ohtamaa – Jaakola sisältä.

Hyökkääjät

#15 Miro Aaltonen, Vitjaz Podolsk, KHL

Nuori, vuonna 1993 syntynyt Miro Aaltonen pelasi erittäin hyvän kauden KHL:ssä ja nousi Leijonien vakiomieheksi EHT-peleissä. KHL:ssä syntyi kauden aikana 44 pistettä, minkä lisäksi Aaltonen takoi maaleja lähes maali/peli -tahdilla Leijona-paidassa. Aaltonen aloittanee ykköskentässä Filppulan ja Ahon kanssa. Aaltoselta odotetaan kisoissa maaleja, sillä Aho ja Filppula pystyvät kyllä tarjoamaan paikkoja siihen.

#19 Veli-Matti Savinainen, Tappara, Liiga

Liigan parhaaksi maalintekijäksi ja Suomen mestariksi kruunattu Veli-Matti Savinainen lähtee hyvässä vireessä Leijona-paitaan. Savinaisen rooli voi muuttua kisojen aikana, mutta Vellu on erittäin monikäyttöinen pelaaja. Hän voi pelata vaikka kärkiketjuissa tai alemman ketjun rooleissa, minkä lisäksi Savinainen on arvokas sekä yli- että alivoimalla. Aloittanee kakkosketjussa, mutta jos esimerkiksi M. Aaltonen epäonnistuu ykkösessä, voi paikka aueta sieltäkin.

#20 Sebastian Aho, Carolina Hurricanes, NHL

Sebastian Aho yllätti monet suomalaiset pelaamalla koko kauden NHL:ssä ja tahkoen peräti 49 pistettä. Ahon vastuu kasvoi pitkin kautta, ja toisinaan Aho oli jopa “valmentajana” näyttämässä kavereille kuvioita kentällä. Aholla on aivan käsittämätön pelikäsitys, mikä kompensoi esimerkiksi kamppailuvoiman puutetta. Laukaus on loistava, minkä lisäksi syöttötaidot ja syöttövarmuus ovat kovalla tasolla. Aholta voidaan odottaa näissä kisoissa paljon. On Filppulan ja pienin varauksin myös Rantasen kanssa ainoa ykkös- tai kakkoskorin vahvistus NHL:stä Suomelle näihin kisoihin.

#23 Joonas Kemppainen, Sibir Novosibirsk, KHL

Lunasti paikkansa kisoihin vakuuttamalla viimeisimmissä harjoitusotteluissa – viisi pistettä viiteen peliin. Pelasi kohtalaisen hyvän kauden pienessä roolissa KHL:ssä. Lienee ainakin aluksi sentterinä kolmosketjussa, tehtävänään luoda paikkoja JM Aaltoselle ja Mika Pyörälälle. Suurin vastuu on kuitenkin puolustuspäähän. Hyvä peruspelaaja, jolta ei odoteta superihmeitä.

#24 Jani Lajunen, Tappara, Liiga

Jani Lajunen on vasta 26-vuotias, mutta on saavuttanut jo todella paljon kaikkea eurooppalaiseksi Leijona-pelaajaksi: hallussa on kaksi Suomen mestaruutta Tapparassa, SHL:n voitto ja lisäksi maailmanmestaruus vuodelta 2011 sekä hopeaa viime kisoista. Lajunen on jälleen turvallinen valinta alempien ketjujen sentteriksi, joka tulee luultavasti tahkoamaan myös paljon alivoimaa ja tarvittaessa ottamaan tärkeitä aloituksia omasta päästä.

#33 Markus Hännikäinen, Columbus Blue Jackets, NHL

Hännikäinen on jälleen yksi näitä nuoren polven pelaajia. Sai NHL:ssä niukasti vastuuta, eikä ollut mikään “superi” edes AHL:ssä. Peliäly on kuitenkin hyvä, ja pelannee roolissaan alemmissa ketjuissa.

#37 Mika Pyörälä, Kärpät, Liiga

Valittiin tällä kaudella Liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi, ja ihan syystä. Peräti 55 pisteen kausi takana, vakuuttavaa tekemistä sekä puolustus- että hyökkäyspäähän. Konkari on myös voittanut jo urallaan lähes kaiken, mitä eurooppalainen huippupelaaja voi voittaa. Kantanee vastuuta alemmissa ketjuissa, tosin voi saada aikaa myös erikoistilanteissa. Varma valinta Marjamäeltä, joka voi vain yllättää positiivisesti kansainvälisissä peleissä.

Jättipotilla maailmanympärimatkalle? Santerin Ässän ilmaiskierrokset voivat muuttaa elämäsi. Talletusta ei vaadita – rekisteröidy ja voita!

#39 Jesse Puljujärvi

Lähtökohtaisesti Puljujärvi sai kisapaikkansa vain ja ainoastaan siksi, että on viime kesän kärkivarauksia ja valmentajan vanha suojatti. Puljujärvi ei missään vaiheessa päässyt sisään Oilersin kuvioihin NHL:ssä, eikä AHL:n pistekeskiarvokaan ollut kovin kummoinen (n. 0,71). AHL:n taso on myös kiistanalainen, mutta parhaat pelaavat vähintään samalla tasolla kuin Liigan jengit, huonommat taas ovat huonoja. Pistekeskiarvon ollessa n. 1 Pulju olisi voinut olla arvokkaampi Leijonille. Valitettavasti Pulju ei ole päässyt edes kunnon valmennukseen ja Ahon tai Laineen kaltainen pelisilmä loistaa poissaolollaan – tästä osoituksena lienee jo pelkkä kielitaito, mikä kertonee laiskuudesta tai tyhmyydestä, mikä taas aina heijastuu myös kentälle ja pelisilmään. Luontainen lahjakkuus ei riitä yksinään. Tulevaisuudessa voi olla hyvä pelaaja mikäli saa oikeaa valmennusta ja toisaalta koulutusta. Juuri nyt ei vain riitä, joten lienee poppariosastolla suurimman osan kisoista.

#40 Tomi Sallinen, Kunlun Red Star, KHL

Lähtökohtaisesti varamiehen roolissa. Sallinen on kokenut EHT-jyrä iästään huolimatta. Pelasi kohtalaisen vaisun KHL-kauden, mutta on varmasti hyvä valinta kokoonpanoon, mikäli loukkaantumisia tai epäonnistumisia tulee.

#41 Antti Pihlström, Jokerit, KHL

Pihlström on yksi joukkueen kokeneista pelaajista ja yksi kultaleijonista. Odotusarvo on se, että Pihlström pelaa alemmissa ketjuissa ja tuo energiaa joukkueeseen nopeudellaan ja taklausvoimallaan.

#50 Juhamatti Aaltonen, HIFK, Liiga

Aaltosen valintaa kritisoitiin monesta suunnasta, mutta Marjamäki ei halunnut sivuuttaa vanhaa suojattiaan valinnoissa. Laskeva trendi liigakaukaloissa. Aaltonen on suuri kysymysmerkki joukkueelle – taiteilija pystyy toisinaan tekemään ihmeitä hyökkäyksessä, mutta sitoutuminen joukkuepeliin on ollut Aaltosen akilleen kantapää. Saa alussa mahdollisuuden, mutta mikäli epäonnistuu, voi menettää paikkansa esimerkiksi Puljujärvelle.

#51 Valtteri Filppula, Philadelphia Flyers, NHL

Siirtyi kesken kauden Tampasta Phillyyn NHL:ssä. Ura on ollut viime vuosina hieman laskusuunnassa, mutta Filppula on silti yksi Suomen arvokkaimmista pelaajista. Vahva kahdensuunnan sentteri, joka tullee pelaamaan suuria minuutteja näissä kisoissa. Filppulalta odotetaan tuloksia heti alusta alkaen.

#62 Oskar Osala, Metallurg Magnitokorsk, KHL

Osalalla on melko lailla samanlainen rooli kuin Pihlströmillä näissä kisoissa – tehtävänä on rouhia kiekkoa ja sytyttää muita omalla energialla ja kovilla taklauksilla. Isokokoiselta hyökkääjältä odotetaan myös kiekkojen syömistä puolustuspäässä. Takana on kohtalaisen hyvä KHL-kausi, joten Osalalta odotetaan tarvittaessa tulitukea kärkiketjujen hyökkääjille.

#96 Mikko Rantanen, Colorado Avalanche, NHL

Vuoden 2015 ykköskierroksen varaus teki läpimurtonsa Coloradossa tällä kaudella. Joukkue oli melko umpisurkea ja parhaiden pelaajien poistuttua Rantanen nousi parrasvaloihin. Rantaselta odotetaan tehoja Leijonien kakkosketjussa ja hän saanee vastuuta myös ylivoimalla.

Kokonaisarvio: Suomen hyökkäyksen suurin kysymysmerkki on tehot – kuka nousee esille ja päättää viedä Leijonat pitkälle maaliensa avulla? M. Aaltonen, Aho ja Rantanen ovat suurimmat suosikit tähän, mutta muitakin onnistujia toivotaan nousevan esiin.

Leijonien otteluohjelma:

5.5

17:15 Suomi – Valko-Venäjä

7.5

17:15 Suomi – Ranska

8.5

21:15 Suomi – Tsekki

10.5

21:15 Suomi – Slovenia

13.5

13:15 Norja – Suomi

14.5

21:15 Sveitsi – Suomi

16.5

21:15 Kanada – Suomi

Jatkopelit

18-21.5