Liigan välieräennakko – Nousukuntoinen HIFK haastaa heränneen Tapparan

Tappara tarvitsee hyviä otteita Dominik Hrachovinalta. Kuva: Santeri Kärki

Enää neljä joukkuetta on jäljellä, ja kamppailu Liigan mitaleista käy kuumana. Runkosarjaykkönen Tappara kohtaa omassa sarjassaan säälipudotuspelien kautta näin kauas edenneen HIFK:n, kun taas runkosarjan kolmonen KalPa ottaa mittaa hyvässä kevätvireessä olevasta JYPistä.

Tapparan ja HIFK:n sarjassa pääosaan tulevat nousemaan maalivahtipeli, HIFK:n kevätvire ja toisaalta Tapparan kyky syttyä pelaamaan “ennakolta huonompaa” vastaan. Kauden aiemmilla kohtaamisilla ei tässä kohtaa ole juurikaan väliä, vaikka ne menivätkin Tapparalle selkeästi lukemin 4-0.

Tappara suuri suosikki

Runkosarjassa ykköseksi sijoittunut Tappara selvitti tiensä välieriin kukistamalla Ilveksen huikeiden vaiheiden jälkeen seitsemännessä pelissä. Tapparalla oli alkuun suuria käynnistymisongelmia ja Ilves pystyi hyydyttämään Tapparan koko hyökkäyspelin. Lopulta runkosarjaykkönen onnistui kuitenkin pääsemään tasolle ja seiskapelissä oli jo tuttua Tapparaa trappipeleineen päivineen. Ilves-sarja kuitenkin paljasti, miten Tapparaa voidaan horjuttaa.

HIFK:lla materiaali voisi riittää parempaan kuin Ilveksellä – jos karvaus on aktiivista ja Tapparan hyökkäspeli saadaan jäädytettyä, voi HIFK saada paljon parempaa tulosta aikaan kuin tupsukorvat saivat Tapparan päädyssä. HIFK itse onnistui heikon kauden jälkeen tekemään jonkinlaisen turnoverin TPS:ää vastaan – ensimmäiset neljä peliä joukkueet olivat tasaisia, mutta sitten HIFK sai peliinsä jotain uutta, parempaa tekemistä ja etenkin avainpelaajien nousu oli havaittavaa. Muun muassa Roope Hintz, Corey Elkins ja Joonas Rask onnistuivat nostamaan tasoaan runkosarjasta, kaikki saalistivat vähintään kuusi pistettä.

Tapparan kannalta HIFK:n avainpelaajien herääminen on huolestuttavaa, sillä samaan aikaan joukkueen omat kärkipelaajat ovat olleet hieman varjojen mailla. Henrik Haapala onnistui onnekseen viimein pääsemään eroon kiikaritehoistaan Ilvestä vastaan pelatussa viimeisessä pelissä. Myös Kristian Kuuselalta ja Veli-Matti Savinaiselta voidaan odottaa parempaa.

Erikoistilanteet tulevat näyttelemään myös yhtä roolia tässä sarjassa. Tapparalla oli hieman vaikeuksia viimeisissä peleissä tehdä tulosta ylivoimalla, mutta koko kauden ajan pelannut tehokas ylivoima on valtava pelote HIFK:lle. Pudotuspeleissäkin Tappara on joka tapauksessa onnistunut tekemään tulosta reilun 20 % varmuudella. Vastaavasti HIFK on ollut heikko – joukkueella on ollut 25 mahdollisuutta ylivoimalla ja tuloksena vain yksi tehty maali, samaan aikaan omiin on mennyt vastustajan alivoimalla 2 maalia. Jos HIFK ei onnistu erikoistilanteissa paremmin, Tappara tulee rankaisemaan ankarasti.

Tappara tulee olemaan vahva puolustuspäähän HIFK:n heräämisestä huolimatta. HIFK tarvitsee jotain selkeää strategiaa “viidakkolätkänsä” ohella, ja Ilveksen viitoittamalla tiellä jatkaminen voisi jopa toimia. Toki Tappara on myös osoittanut viimeisissä peleissä Ilvestä vastaan, että se on valmis jatkamaan niitä otteita, mitä joukkue esitti runkosarjassa. Maalinsuulla on jälleen yksi ratkaisun avaimista tässä sarjassa. Jos Dominik Hrachovina pystyy pelaamaan varmalla tasolla ja välttämään suurimmat lapsukset sarjassa, HIFK:lla on erittäin pienet saumat päästä jatkoon. Mikäli epäonnistumisia sattuu ja HIFK:n maalivahdit – etunenässä Kevin Lankinen – pystyvät pelaamaan kovalla tasolla, voi HIFK:lla olla mahdollisuus yllättää. Todennäköisintä on kuitenkin meidän veikkauksessa, että ensimmäiset kolme peliä kotiedut pitävät ja Tappara vie sarjan lukemin 4-2 – kuten viime vuoden finaaleissa.

Välierien aikataulut

4.4

18:30 Tappara – HIFK (Unibet-kertoimet: 1.86 – 3.90 – 3.70)

6.4

18:30 HIFK – Tappara

8.4

17:00 Tappara – HIFK

10.4

18:30 HIFK – Tappara

12.4

18:30 Tappara – HIFK (tarvittaessa)

13.4

18:30 HIFK – Tappara (Tarvittaessa)

15.4

17:00 Tappara – HIFK (tarvittaessa)