Liigan välieräennakko – KalPa testataan nyt toden teolla

Enää neljä joukkuetta on jäljellä, ja kamppailu Liigan mitaleista käy kuumana. Runkosarjaykkönen Tappara kohtaa omassa sarjassaan säälipudotuspelien kautta näin kauas edenneen HIFK:n, kun taas runkosarjan kolmonen KalPa ottaa mittaa hyvässä kevätvireessä olevasta JYPistä.

KalPan ja JYPin sarjassa vastakkain ovat kaksi kevään korvilla mukavan pirteästi pelannutta joukkuetta. KalPan pelinopeus oli liikaa puolivälierissä Pelicansille, ja KalPa onkin saanut levätä hieman JYPiä pidempään, joka kukisti HPK:n vasta seitsemännessä ottelussa.

KalPan pelinopeus kunnon testiin

KalPa pääsi helpohkosti jatkoon, kun Pelicans kaatui lukemin 4-1 puolivälierissä. KalPan pelinopeus oli selvästi liikaa lahtelaisille, ja toisaalta KalPan organisoitu viisikkopeli oli myrkkyä puolivälierissä. JYP vastaavasti pelasi omaa hyvää energistä ja organisoitua lätkäänsä HPK:ta vastaan.

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat toisensa kuusi kertaa, voittojen mennessä tasan 3-3. Huomioarvoista kuitenkin on se, että JYP voitti kaikki kolme viimeistä kohtaamistaan, joten siinä mielessä JYPillä lienee pieni pelillinen etu – KalPalta on selkeästi löydetty jotakin, johon iskemällä voidaan horjuttaa heidän pelitapaa. Toisaalta KalPalla on nyt takana noin viikon huili, mikä varmasti näkyy positiivisesti pelaajien energioissa. Toki se voi olla myös heikkous, sillä JYPillä on hyvä playoff-flow päällä. Pitkässä sarjassa, jollaiseksi tämä luultavasti menee, etu lienee kuitenkin aavistuksen verran KalPan puolella, sillä koneessa pitäisi olla vielä reippaasti bensiiniä jäljellä.

Pelaajien osalta materiaali on aika tasainen, mutta yksi avainpelaajista nousee ylitse muiden – Michel Miklik JYPiltä on ollut supervireessä ja on näyttänyt sellaista yksilötaitoa, mitä harvemmin Liigassa on ulkomaalaispelaajilta nähty. Miklikillä on taito ratkaista peli kuin peli, ja toisaalta hän ei ole JM Aaltosen kanssa samanlainen “tunnepelaaja”, joten hän ei kadonne kuvasta vain koska ei “huvita” olla liekeissä. KalPalta Jesse Mankinen ja Janne Keränen ovat varmasti suurimmat vastuunkantajat ja heiltä voidaan odottaa tulosta – toki joukkueella on erittäin laaja rintama ratkaisijoita.

KalPalla on ehkä pienimuotoinen etu heittää maalinsuulle, sillä sekä Eero Kilpeläinen että Denis Godla ovat pelanneet tähän mennessä hyvät pudotuspelit, molempien torjuntaprosentin ollessa yli 93. Toki täytyy muistaa, että vastassa on ollut Pelicans, mutta silti laajuutta löytyy ja toisen sulaminen ei kaada koko pakettia. JYPillä vastuuta kantanee nuori Juho Olkinuora, joka on tähän mennessä ollut hyvässä vireessä ja luotettava maalivahti. Kokemattomuus voi kuitenkin näkyä jos paineet jostain syystä kasvavat liian suuriksi, mutta taustalla on kokenut ja rutinoitunut liigavahti Pekka Tuokkola, joka pystyy tarvittaessa antamaan pelin tai parin ajan tulitukea.

Erikoistilannepelaaminen voikin olla tämän sarjan yksi ratkaisevimmista tekijöistä, niin tasaiset ja hyvävireiset joukkueet ovat kuitenkin ennakkotietoja katsellessa. Tähän mennessä KalPa on onnistunut mättämään maaleja pudotuspeleissä yli 30 % varmuudella ylivoimalla, JYP n. 20 %:n. Tämä voi toki muuttua ja muuttuukin, sillä molemmat joukkueet ovat vahvoja erikoistilannepelaamisessa ja askiin on heittää useita laadukkaita vaihtoehtoja niin yli- kuin alivoimallekin. Ehkä yksi ratkaiseva “erikoisuus” voisikin piillä kaukalossa – KalPan kotikenttä muistuttaa aavistuksen lentokenttää ja se on isompi kuin muilla liigapaikkakunnilla. Siinä missä esimerkiksi JYP on tähän mennessä pelannut vain kolme peliä tällä kaudella tässä kaukalossa, KalPa on pelannut puolet peleistään “liigastandardeja” mukailevissa kaukaloissa. Jos Pekka Virran joukkue pystyy hyödyntämään kotietunsa, se on vahvoilla tässä sarjassa.

Joka tapauksessa odotettavissa on pienten marginaalien sarja, eikä game seven tule missään nimessä olemaan mitään haihattelua. Täällä päässä ei uskalla lähteä veikkailemaan voittajaa.

Välieräpäivät (suluissa olevat pelataan tarvittaessa)

KalPa – JYP 5.4 – 8.4 (12.4 – 15.4)

JYP – KalPa 7.4 – 10.4 (13.4)

Lähetykset

Pelit löytyvät tuttuun tapaan meidän chatista ja Liiga-sivuilta.