Liigan pudotuspeliennakot – Voiko hurrikaania enää pysäyttää, HPK?

JYP oli finaalissa kaudella 2011-12. Nyt sama voi toistua. Kuva: Santeri Kärki

Liigan tosipelit ovat viimeinkin alkamassa, kun puolivälierät saadaan loppujenkin joukkueiden osalta käyntii. Kello 18:30 alkavalla kierroksella runkosarjan kolmonen KalPa isännöi Pelicansia, ja nelonen JYP ottaa mittaa HPK:n vireestä.

Ilves lähtee Tapparaa vastaan liikkeelle altavastaajana, HIFK TPS:n haastajana. Muissa ottelusarjoissa KalPa:n ja Pelicansin välinen sarja voi tarjota altavastaajalle yllätyksen, Jyp taas lähtee täydellisenä ennakkosuosikkina pirteästi kauden aikana esiintynyttä HPK:ta vastaan.

JYP – HPK

HPK:lla suuri vuori kiivettävänä

JYPin ja HPK:n puolivälieräsarjassa vastakkain ovat kaksi kautensa aivan erilailla pelannutta joukkuetta. JYP lähti kauteen yhtenä suurimmista ennakkosuosikeista, HPK:lle pudotuspelipaikkaa pidettiin jo saavutuksena.

JYPin kausi alkoi ailahdellen, joukkue jäi kauas kärjestä ja maalinteon kanssa oli paljon tuskailua. Osaltaan tähän vaikutti toki se, että osa avainpelaajista olivat sairastuvalla. JYPin lento alkoikin oikeastaan joulukuussa, kun joukkue sai uuden vahvistuksen Slovakiasta. Michel Miklik avasi räväkästi tekemällä pari maalia jo avauspelissään. Miklikin loukkaantumisen jälkeenkin JYP jatkoi hurjaa menoaan – loppukauden 28 pelistä se hävisi vain kolme varsinaisella peliajalla. HPK vastaavasti lähti kauteen maltillisesti, mutta on omalla pelitavallaan ottanut paikkansa liigan kärkipäästä jo alusta alkaen ja joukkue pysyikin kärjen vauhdissa loppuun asti.

JYP lähtee pudotuspeleihin siis kovassa pisteputkessa, joka ei aivan riittänyt kahden parhaan joukkoon. HPK vastaavasti lähtee hieman alamaissa peleihin, sillä takana on kolme tappiota KooKoota, Kärppiä ja Tapparaa vastaan. Kauden keskinäisiä otteluita JYP johtaa lukemin 3-1. HPK otti ensimmäisestä pelistä voiton, seuraavissa JYP oli parempi. Toki ottelut olivat kaikki tuloksellisesti tiukkoja, joten liiallisia johtopäätöksiä ei voida näistä vetää.

JYPin rosteri on tällä hetkellä käytännössä paras mahdollinen. Pelaajista jo mainittu Michel Miklik on ollut keväällä vaarallinen – kaveri ei kaipaa paljoa aikaa ja tilaa, kun häkki jo heilahtaa. Rosterissa on mukava sekoitus nuoruutta ja kokemusta, ja etenkin kokeneista pelaajista JP Hytönen on pelannut vahvan kauden kahteen suuntaan. Hytösen johtajuus tulee olemaan valttia näissä peleissä. Puolustajista Mikko Kalteva ja Sami Niku ovat olleet vakuuttavia, ja pisteiden valossakin he pystyvät antamaan vahvaa taustatukea hyökkäykselle. Oikeastaan kokoonpanosta ei muutenkaan vaikuta löytyvän ns. heikkoja lenkkejä, joihin HPK voisi iskeä. Maalivahtiosasto on myös hyvässä kunnossa ja tasapainoinen, ja Tuokkola lienee JYPin valinta maalinsuulle ollessaan terveenä.

Myös HPK saa lähteä lähes parhaalla kalustollaan peleihin mukaan, ja JYPin tapaan joukkueessa vaikuttaisi olevan hyvä tasapaino nuoria ja kokeneita pelaajia. Niklas Hagman, Eero Somervuori ja Niko Kapanen kantavat paljon vastuuta näissä peleissä ja heidän esimerkkinsä on tärkeä määritettäessä sitä, pystyykö HPK pysymään JYPin tahdissa. Etenkin Somervuorelta ja Hagmanilta odotetaan myös tehojen kasvamista kevään mittaan. Nuorista Teemu Turunen on pelannut vahvan tulokaskauden, saalistaen jopa 30 tehopistettä. Nyt hänellä on mahdollisuus mitata entistä enemmän omasta potentiaalistaan yhdessä mm. Sakari Mannisen kanssa. Puolustuksesta voidaan nostaa esiin mm. Joonas Lehtivuori ja Oskari Manninen, jotka ovat pelanneet vakuuttavan kauden tähän mennessä. Maalivahtipuoli on HPK:n kenties akilleen kantapää näissä kamppailuissa. Emil Larmi on pelannut väkevän läpimurtokauden nousten HPK:n selväksi ykköseksi, mutta kaveri on kuitenkin kirjoittamaton kortti vielä pudotuspeleissä. Mitä HPK tekee, jos Larmi sulaakin näissä peleissä? Varteenotettavaa paikkaajaa ei oikein löydy.

Nykytilannetta tarkasteltaessa JYP tulee luultavasti olemaan ylivertainen vastus HPK:ta ja oikeastaan ketä muuta tahansa vastaan, kevään virettä tarkasteltaessa JYP on jopa mestarisuosikki numero uuno. HPK:n vahvuus kuitenkin voi piillä tässä – joukkueelta ei ole odotettu koko kauden aikana juuri mitään, ja nyt ollaan jälleen samassa tilanteessa. Ja heillä on jälleen mahdollisuus yllättää kaikki arvostelijat. Kaiken pitää kuitenkin osua kohdilleen just eikä melkeen, muuten tulee noutaja. Todennäköisin skenaario on kuitenkin se, että tämä puolivälieräsarja on nopeiten ohi.

Otteluohjelma

22.3 JYP – HPK (Unibet-kertoimet: 1.83 – 3.90 – 3.80)

24.3 HPK – JYP

25.3 JYP – HPK

27.3 HPK – JYP

29.3 JYP – HPK (tarvittaessa)

31.3 HPK – JYP (tarvittaessa)

1.4 JYP – HPK

Lähetykset

Liigan pelit voi katsoa virallisesti Ruutu.fi -palvelusta. Santerin Ässän Liiga-sivun kautta annetaan pari mahdollista sivustoa ilmi, minkä lisäksi chatista voi pelipäivän aikana katsoa linkkejä lähetyksiin.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelit alkavat striimeissä harvemmin näkyä heti, kun ruudun lähetys alkaa. Joskus peli voi alkaa pyöriä vasta vähän ottelun alkamisen jälkeen – kärsivällisyyttä, siis!