Liigan pudotuspeliennakot – Onnistuuko Pelicans pelaamaan kurinalaisesti?

Pelicans on kertaalleen yltänyt Liigan finaaleihin 2010-luvulla. Kuva: Santeri Kärki

Liigan tosipelit ovat viimeinkin alkamassa, kun puolivälierät saadaan loppujenkin joukkueiden osalta käyntii. Kello 18:30 alkavalla kierroksella runkosarjan kolmonen KalPa isännöi Pelicansia, ja nelonen JYP ottaa mittaa HPK:n vireestä.

Ilves lähtee Tapparaa vastaan liikkeelle altavastaajana, HIFK TPS:n haastajana. Muissa ottelusarjoissa KalPa:n ja Pelicansin välinen sarja voi tarjota altavastaajalle yllätyksen, Jyp taas lähtee täydellisenä ennakkosuosikkina pirteästi kauden aikana esiintynyttä HPK:ta vastaan.

KalPa – Pelicans

Pelicans on yllätysvalmis joukkue

KalPa ja Pelicans kohtaavat Liigan pudotuspelien puolivälieräsarjassa. Ennen kauden alkua kovinkaan moni ei varmasti uskonut KalPan sijoittuvan näille sijoille, Pelicansin vastaavasti odotettiin taistelevan paikasta juuri kuuden joukkoon, etenkin kun joukot olivat saaneet kasvaa kauden ajan samassa valmennuksessa ja tutun pelitavan kanssa. Nuori joukkue onkin huomattavasti valmiimpi tämän kauden pudotuspeleihin kuin mitä se oli viime vuonna.

KalPa sijoittui liigassa tiukan kamppailun jälkeen kolmanneksi, Pelicans taas varmisti paikkansa puolivälieriin vasta viimeisellä kierroksella. Kuntopuntarista voidaan nähdä, että KalPalla on viimeisestä viidestä pelistä peräti neljä voittoa. Pelicansilla vastaavasti otteet ovat olleet viime viikkojen aikana hyvin ailahtelevia – selvää voittoa on saattanut seurata rökäletappio ja niin pois päin.

Keskinäiset kohtaamiset kauden ajalta ovat KalPalle 3-1. Pelicans voitti ensimmäisen kohtaamisen syyskuussa, mutta sen jälkeen KalPa oli ylitsepääsemätön este, nollaten Pelicansin kahdessa viimeisessä kohtaamisessa. Toki edellinen kohtaaminen on joulukuulta, joten tilanteet ja voimasuhteet ovat voineet muuttua.

Pekka Virran johtama KalPa luottaa vahvasti pelissään viivelähtöihin ja eräänlaiseen hitaaseen kontrollilätkään, jossa modernia vivahdusta tuovat kuitenkin luisteluvoimaiset lähdöt ja taitavat pelaajat. Vastaavasti lahtelaisten aseena on ollut aggressiivinen pelaaminen, josta tunnetta ja toisinaan ylilyöntejäkään ei ole puuttunut. Kauden aikana KalPa oli niskan päällä kohtaamisissa osittain sen takia, että Pelicans ei onnistunut paineistamaan KalPalta kiekkoa pois, kuluttaen täten energiaansa kenties liikaa. Petri Matikaisen johtamien joukkojen tuleekin keksiä keino torpata KalPan vahvuudet tässä sarjassa.

Pelaajia miettiessä Pelicansilla on jopa terävämpi kärki, kuin mitä KalPalla. Ilkka Kangasniemi oli kauden alussa liekeissä ja on loukkaantumisensakin jälkeen väläytellyt huikeita pelintekotaitojaan. Lisäksi Vili Sopasen herääminen kevätkaudella on auttanut Pelsuja monessa tiukassa paikassa. Sopasen maalintekotaito on ollut monelle joukkueelle kauhistus, ja myös KalPan tulee antaa Sopaselle erityishuomiota, etenkin ylivoimalla. Ylivoimalle Pelicansilla on laittaa myös kova viivapelote, nopeimman puolustajien hattutempun koskaan viime kaudella latonut Juha Leimu. Leimu lienee tällä hetkellä osittain keskenkuntoinen tai loukkaantunut eikä pelaa niin paljoa tasaviisikoin, mutta ylivoimassa kaveri on jäätävä pelote.

KalPan rosterissa on kuitenkin kenties enemmän leveyttä – siinä missä Pelsujen terävin kärki on vaarallinen, taustatukea ei kuitenkaan tule aivan joka tilanteessa. KalPan rosterin laajuus näkyy myös pistepörssissä, sillä vaikka yksikään pelaaja ei ihan kärkeen yltänyt, monella on tasaisesti pisteitä. Kärkipelaajista Rissanen, Keränen ja Mankinen ovat alati vaarallisia, mutta tulitukea löytyy laajalta rintamalta.

Maalivahtipelin osalta Pelicans näyttäisi ennakkoon vetävän pidemmän korren. Joukkueella on laittaa maalinsuulle NHL-tasolla pitkään pelannut Karri Rämö, minkä lisäksi tulitukea antavat Janne Juvonen ja Joona Voutilainen. Maalivahtipeliin Pelicans siis tuskin kaatuu. KalPan tilanne on hieman arvoituksellisempi. Runkosarjassa vastuuta saaneista maalivahdeista, Eero Kilpeläisestä ja Denis Godlasta, Kilpeläinen on tällä hetkellä vielä sivussa. Runkosarjan aikana syyksi kerrottiin flunssa, mutta nyt voitaneen epäillä jo jotain isompaa vaivaa. Jos maalivahtina toimii pelkästään Godla ja peli ei lähde heti rullaamaan, Pelicansilla on paikka iskeä.

Mainos


Parhaat kertoimet peliin tarjoaa Unibet.

Ottelusarjan ratkaisevimmat osaset lienevätkin maalinsuun ohella joukkueiden pelitavassa ja hermokontrollissa. Pelicansilta on nähty paljon ailahtelua kauden aikana ja odotettavissa lienee tässäkin sarjassa paljon tunnelatausta. Lahtelaisten tulee pitää tunteet kuitenkin hallinnassa, sillä KalPan tasoinen joukkue rokottaa nopeasti ja mikäli tunteet purkautuvat liiaksi yli, voi seuraukset olla yksittäisen ottelun ohella koko sarjassa. Toki sopivalla määrällä tunnetta ja aggressiivisuutta Pelicans voi ottaa henkisen yliotteen ja toisaalta aggresiivisuudella voidaan rikkoa KalPan pelitapaa. Pieleen mennessä KalPa ottaa hallinnan.

Santerin Ässästä veikataan sarjasta tasaista, ja annetaan kaksi vaihtoehtoa lopputulemaksi, riippuen tunteidenhallinnasta – joko 4-2 KalPalle tai Pelicans jatkoon jollakin luvuilla.

Otteluohjelma

22.3 KalPa – Pelicans (Unibet-kertoimet: 2.20 – 3.90 – 2.85)

24. 3 Pelicans – KalPa

25.3 KalPa – Pelicans

27.3 Pelicans – KalPa

29.3 KalPa – Pelicans (tarvittaessa)

31.3 Pelicans – KalPa (tarvittaessa)

1.4 KalPa – Pelicans

Lähetykset

Liigan pelit voi katsoa virallisesti Ruutu.fi -palvelusta. Santerin Ässän Liiga-sivun kautta annetaan pari mahdollista sivustoa ilmi, minkä lisäksi chatista voi pelipäivän aikana katsoa linkkejä lähetyksiin.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että pelit alkavat striimeissä harvemmin näkyä heti, kun ruudun lähetys alkaa. Joskus peli voi alkaa pyöriä vasta vähän ottelun alkamisen jälkeen – kärsivällisyyttä, siis!