Otteluraportti: Galatasaray 0-1 Beşiktaş

 

Galatasarayn kotiluolassa Türk Telekom Arenalla todistettu titaanien kohtaaminen jätti jälkeensä yhden ylpeän voittajan ja katkeran voitetun, kun suurseurat mittasivat keskinäisen tasonsa viimeisen kerran tällä kaudella. Molemmilla osapuolilla oli pelissä hetkensä, mutta ilta kuului lopulta sarjajohtaja Beşiktaşille.

Peli oli ensimmäisellä puoliajalla jokseenkin tunnustelevaa, mistä osaltaan kertovat maltilliset laukausluvut 3-2 vierasjoukkueelle. Myös pallonhallinta oli hallitsevien mestarien 54-prosenttisesti. Puolen tunnin varovaisuuden jälkeen peli alkoi saada vähitellen intensiteettiä, ja voittomaaliksi jäänyt avausosuma nähtiin heti tauon jälkeen minuutilla 47, kun Benficasta lainalla oleva nuori brasilialainen hyökkäävä keskikenttämies Talisca pääsi laukomaan vapaapotkua rangaistusalueen sivusta noin 16 metrin päästä päätyrajasta. Brassi käytti ratkaisupaikkansa tehokkaasti, ja ampui taidokkaan banaanipotkun maalin vasempaan yläkulmaan ohi Galatasarayn puolustusmuurin ja hölmistyneen maalivahti Fernando Musleran. Maali oli tekijälleen kauden seitsemäs, ja vankistaa hänen asemaansa joukkueensa toiseksi ahneimpana hyökkäyspään pelaajana.

Vierasjoukkue sai täydellisyyttä hipovasta maalistaan itsevarmuutta jatkaa pelin virtauksen hallintaa tunnin kohdille saakka, mutta sisuuntunut kotijoukkue alkoi sen jälkeen hakea tasoitusmaalia tosissaan. Espanjalaisvahti Fabricio onnistui kuitenkin pitämään verkkonsa puhtaana saksan maajoukkueen värejä vielä viime jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailuissa kantaneesta Lukas Podolskista (3 laukausta) ja Portugalin Brumasta (3 laukausta) huolimatta. Lopulta toisen puoliajan laukaukset tasattiin kuusi kuutta vastaan, ja koko ottelun pallonhallinta oli melkein tasan. Hyvin tyypillisesti kahden huippuunsa viritetyn joukkueen välisen ottelun ratkaisi yksilön poikkeuksellinen oivallus ja tarkkuus yhdistettynä väärään suuntaan juosseen toisen yksilön, Musleran, arviointivirheeseen.

Galatasaray ei tappiollaan menettänyt liigan kolmatta sijaansa, koska sen arkkivihollinen Fenerbahҫe nyhväsi samalla kierroksella tasapelin liigajumbo Gaziantepsporia vastaan, mutta se riitti kaventamaan eron seurojen välillä vain kahteen pisteeseen. Toisaalta liigan kärkipaikka on leijonilta jo kymmenen pisteen päässä, joten se tarvitsee pientä ryhtiliikettä, mikäli mielii nostaa kannua toukokuussa. Beşiktaş puolestaan sai pelin myötä vankistettua asemaansa liigakärjessä ja kirkastettua mahdollisuutta ensimmäiseen mestaruuden onnistuneeseen puolustamiseen sitten vuoden 1992. Se tulee kohtaamaan vielä loppukaudesta yhden jättiläisen, pelätyn Fenerbahҫen, ja poikkeuksellisen hyvin menestyneen ja liigan kakkospaikkaa hallussaan pitävän Istanbul Başakşehirin, joten kultamitalit eivät toisaalta ole vielä kaulassa. Seura voi kutenkin katsoa hyvillä mielin loppukauteen ja tulevaan Eurooppa-liigan ottelupariin naapurimaan Olympiacosia vastaan.

Teksti: Eero Heikkilä

Turkin liiga ilmaiseksi: Unibet-tv ja futissivu.