Näistä syistä pikkuleijonat epäonnistuivat pahasti

Nuorten MM-kisat ovat suomalaisten osalta jo ohi, ja näin jälkikäteen on kuultu useita puheenvuoroja floppaamisen syistä. Monessa puheenvuorossa panikoidaan suomalaisen junnutuotannon puolesta, vaikka edellisinä vuosina menestys on ollut parempaa. Santerin Ässä purkaa todelliset syyt flopin taustalla.

Valmennukselliset mokat

Henkilövalinnoissa mentiin näissä kisoissa pahasti metsään. Rautakorven valinta edellisiin junnumeriitteihin peilaten oli jo etukäteen floppi, ja pelitapa ei missään vaiheessa sopinut junnukiekkoilijoille. Kuivan virkamieskiekon sijaan olisi tullut korostaa pelaajien vahvuuksia ja luoda heille sopiva pelitapa, kuten tehtiin edellisissä kisoissa. Valmennusvalintojen taustalla taas oli kiekkoliiton hyvä veli -verkot, joissa Rauli Uraman johdolla pelattiin Rautakorvelle jo kolmas työ samaan aikaan (saman aikaisesti hän teki töitä Olympiakomitealle ja Tapparalle), mikä varmasti vei osaltaan fokusta pelaajavalinnoista ja toisaalta heidän vahvuuksiensa tuntemisessa. Tämä johti lopulta osaltaan nähtyyn lopputulokseen

Johtamisen puute ja vapaamatkustajat

Valmennuksen lisäksi puutetta johtajuudesta nähtiin myös kentällä. Siinä missä edellisissä kisoissa Mikko Rantanen johti esimerkillään ja antoi 110 % itsestään, näiden kisojen kapteeni Olli Juolevi tuntui olevan vain vapaamatkustajana. Hän teki harvoin jos lainkaan hyviä ratkaisuja viivalla, kiekoista ei tapeltu täysillä ja pelaaminen oli muutenkin laiskan näköistä. Jos kapteeni antaa tällaisen kuvan vaadittavasta tasosta, on vaikea kuvitella, että muukaan joukkue antaisi täyttä panostaan.

Epärealistiset odotukset pelaajien tasosta ja keihäänkärjen puuttuminen

Kenties suurin syy floppiin oli loppujen lopuksi se, että Suomelta puuttuivat sen parhaat pelaajat. Jos muistetaan viime vuoden huipuista jotain, niin mm. Puljujärvi, Laine ja Aho olisivat vielä edustuskelpoisia. Suomen kokoisesta maasta ei tule välttämättä joka vuosi 10:ä tulevaisuuden NHL-tähteä, joten näinkin kovien nimien puuttuminen jättää ison loven, etenkin, kun he olisivat olleet joukkueen “kypsynyttä” ikäluokkaa. Nyt vanhemmista jäljellä olivat 2nd class playerit, jotka eivät voineet täyttää tähtien saappaita. Vastaavasti takaa tulevat lahjakkuudet, kuten Kristian Vesalainen, eivät ehkä olleet vielä valmiita u20-kisoihin.

Toisaalta olemassaolevilta pelaajilta odotettiin suurien saappaiden täyttäjiä, vaikka realiteetteja tähän ei ehkä ollut. Näistä voidaan mainita mm. Floridan viime kesänä ykköskierroksella änäriin varattu Henrik Borgström, josta odotettiin sateentekijää. Realistista tämä ei ollut, sillä kaveri on pelannut yliopistosarjassa n. 1piste/peli -keskiarvolla, kun huiput siellä tahkoavat keskimäärin 2-3 pistettä peliä kohti.

Huono laukausprosentti

Keihäänkärjen puuttuminen yhdessä vapaamatkustajien ja huonon pelitavan kanssa johti väistämättä huonoihin tilastoihin. Suomenkin laukausprosentti olisi voinut olla parempi jo sillä, ettei joukkue olisi vetänyt niin paljoa surkeista paikoista. Monesti kiekko saatiin sisään ja tilanteita parempiin ratkaisuihin olisi ollut, mutta tilanteet tuhlattiin joko laukomalla olemattomasta kulmasta tai täräyttämällä laidan kautta ohi tai vetämällä ensimmäiseen mieheen. Lisäksi on myönnettävä, ettei pelaajilla ollut ilmeisesti taitoa tehdä edes peruslaukauksia – siinä missä viime kisoissa Laine, Aho, Pulju, Rantanen ja kumppanit paukuttelivat jatkuvasti maaleja one-timereilla, näissä kisoissa kiekko otettiin haltuun ja annettiin maalivahdin liukua eteen. Se nakertaa huomattavasti ratkaisutehokkuutta

Yhteenveto

Voidaankin todeta, että tippuminen karsintaa oli useamman tekijän summa. Jos Suomi olisi vaikkapa voittanut ensimmäisen tai toisen pelin, peli olisi voinut aueta huomattavasti paremmaksi ja kenties itseluottamus one-timereihin olisi parantunut ja vapaamatkustajat poistuneet. Joka tapauksessa paniikkinappulaa ei pidä painaa vielä juniorituotannossa, sillä meillä on jo paljon kovia pelaajia tullut ja lisää on tulossa. U18-kisoista voidaankin odottaa paljon parempaa tulosta näillä näppäimillä.

 

P.s Santerin Ässän kautta voit katsoa Liiga-kauden täysin suorana ja ilmaiseksi! Katso ohjeet täältä.


Leave a Comment