Kommentti: katastrofi odottaa

Suomen U20-leijonilta odotettiin jälleen väkevää MM-turnausta, joskaan odotukset eivät olleet läheskään niin korkealla kuin viime vuonna, sillä kokoonpanosta puuttuu lähestulkoon koko ikäluokan terävin kärki. Alku on silti ollut täysi katastrofi, ja parempaa tuskin on luvassa.

Kaksi peliä, kaksi tappiota. Ensin Tsekki jätti pikkujellonat yhteen maaliin ja sen jälkeen lohkon heittopussiksi ennakoitu Tanska antoi shokkihoitoa siirtymällä pelissä 3-0 johtoon ja voittaen pelin lopulta 3-2.

Nuorilla leijonilla pitäisi olla Tsekkiä ja Tanskaa parempi materiaali, pelitapa vain on puuttunut. Peli on ollut kohtalaisen halutonta ja sekavaa, eikä Suomen esittämää perinteistä viisikkopeliä ole nähty Tanska-pelin kolmatta erää lukuun ottamatta.

Tähän mennessä maalinteko on ollut jälleen suuri ongelma. Hyökkääjiä tekisi mieli osoittaa syyttävällä sormella, mutta peleissä on nähty kuitenkin kenties se Suomi-kiekon suurin ongelma maalinteon osalta. Hyökkääjien lisäksi vika on pakeissa.

Pakkien vedot tuppaavat menemään tässä ja muissakin, aikuisemmissa ikäluokissa laitojen kautta ohi. Nykyaikaisessa ja nopeatempoisessa jääkiekossa maaleja harvoin tehdään enää pelkkien hyökkääjien kautta, pakeilla on suuri rooli pelissä. Jos vetoja, edes hieman hitaampia, saadaan kohti maalia, voidaan saada aina aikaiseksi vaarallisia jatkokiekkoja ja toisaalta joku saattaa ohjata vedon maaliin tai kiekko voi vaikkapa upota suoraan maskin läpi sisään. Suomelta puuttui kuitenkin hyökkääjät lähes kokonaan maalin edestä – kukaan ei tehnyt maskia tai ohjannut kiekkoja sisään, toisaalta harvemmin leijonapelaajia oli ensimmäisenä irtokiekossa. Viisikkona hyökkääminen ei ole toiminut, ja siksi Tanskakin pystyi omalla pelitavallaan yllättämään pikkuleijonat.

Suomella on vielä kaksi peliä jäljellä. Tanska-katastrofin jälkeen tie jatkopeleihinkin alkaa olla kiven takana, sillä vastassa ovat vielä Sveitsi ja Ruotsi. Ruotsi on yksi ennakkosuosikeista, ja vähintään yksi piste tulisi ottaa, jotta jatkoon on edes kohtalaiset saumat. Sveitsillä on vielä peli Tanskaa vastaan ja jos he eivät siinä kompastele, tulee Sveitsi nappaamaan 3 pistettä ja siirtymään viiteen pinnaan. Näin ollen Leijonat tarvitsisi vähintään 4 pistettä jäljellä olevista peleistä, ellei ristiinpelaamisia tule.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Rautakorven surullinen junnuleijonavalmennusura saa jatkoa.

U20-kisojen muut ottelut voi katsoa Santerin Ässän KHL-osion kautta täysin ilmaiseksi.


Leave a Comment