Kommentti: Henri Kontinen vai Leo-Pekka Tähti?

Kohta on jälleen aika valita vuoden urheilija, ja useampikin suomalainen on saavuttanut paljon tämän vuoden aikana. Santerin Ässä nostaa kuitenkin esiin kaksi urheilijaa ylitse muiden, joiden tulisi olla aivan kärkipäässä.

Heistä ensimmäinen on tenniksen pelaaja Henri Kontinen. Moni muistaa aikanaan kun Jarkko Niemistä vaadittiin vuoden urheilijaksi siksi, että tennis on “äärimmäisen kilpailtu laji ja harrastajamääriltään aivan toista luokkaa kuin vaikkapa hiihto”. Sillähän ei sinänsä todellisuudessa ole väliä – jos olet oman lajisi absoluuttisella huipulla (top-3 ainakin), niin sillä ei ole väliä, onko harrastajia 10 000 tai vaikkapa 500 000. Huipulle on erittäin vaikea päästä, ja se pitäisi nostaa korkealle arvostuksessa joka tapauksessa.

Kontisen ja Niemisen ero kuitenkin huippuaikoinaan on valtava – Nieminen kutitteli maailmanlistan 10:n kärkeä, voittamatta kuitenkaan koskaan mitään suurempia turnauksia. Kontinen vastaavasti on ottanut pelkästään tänä vuonna puolenkymmentä ATP-voittoa, Grand slam -voiton ja voittipa hän vieläpä ATP-finaalinkin parinsa kanssa. Samalla Kontinen on noussut ATP-listan top10:n joukkoon. Saavutus, johon suomalainen harvemmin tulee pääsemään ja harvoin suomalaiset menestyvät näin hyvin missään suuressa ja kilpaillussa lajissa maailmalla.

Leo-Pekka Tähti ansaitsisi myös omalla tavallaan viimeinkin paikan vuoden urheilijana. Vammaisurheilu ei toki ole yhtä suuressa mediahuomiossa tai harrastajamääriltään lähelläkään vaikkapa Tennistä, mutta silti Tähti on ollut maailman absoluuttinen huippu lajissaan niin pitkään kuin itse voin edes muistaa. Ehkä olisi viimein aika murtaa pato “normaalien” ja “vammaisurheilijoiden” välillä – eihän tähti voi itse vaikuttaa lajiinsa tai siihen, ettei siinä ole harrastajia satojatuhansia. Meriitit ja näytöt ovat kuitenkin kovat.

Toivotaan joka tapauksessa, että valinta on reilu. Itse liputan Kontisen puolesta. Kenet sinä haluaisit nähdä vuoden urheilijana?


Leave a Comment