Yleisurheilun EM-kisat käyntiin keskiviikkona – näistä lajeista odotetaan menestystä

Yleisurheilun EM-kisat käydään Hollannin Amsterdamissa 6-10.7.2016. Kisat ovat tavallaan välikisat ennen olympialaisia, ja joidenkin maiden huippujen puuttuessa suomalaisten mitalimahdollisuudet kasvavat huomattavasti.

Tässä artikkelissa arvioidaan potentiaalisia suomalaisia menestyjiä ja nostetaan esiin mahdollisia yllättäjiä.

Mitalimahdollisuus

Keihäs M

Miesten keihäässä on lupa odottaa ainakin yhtä mitalia, niin perinteinen mitalilaji se on Suomessa ollut. Saksa on ollut tänä vuonna yllättävän iso keihäsmaa, ja tämän myötä kenties vain yksi mitali on realistinen (olkoonkin, että saksalaiset usein ovat sulaneet tosipaikan tullen joko kisassa tai karsinnassa). Antti Ruuskasella ja Tero Pitkämäellä on suuret mahdollisuudet onnistumisella saada mitä vain pronssin ja kullan väliltä. Päivän kunto ratkaisee pitkän päälle, ja kenties Antti Ruuskanen on tällä hetkellä se suurin valttikortti. Suomen kolmas edustaja Ari Mannio on tuskaillut heittojensa kanssa tällä kaudella, joten pääsy finaaliin olisi jo tämän hetkiseen tasoon nähden voitto.

100m aj., N

Nooralotta Neziriltä odotetaan näissä kisoissa vähintään finaalipaikkaa. Nezirin kauden paras tulos 12,81 (SE) riittää tilastoissa reippaasti kuuden parhaan joukkoon. Neziri on myös pystynyt viime kisoissa tykittämään tasaisesti kovia tuloksia, joten kunto on kohdillaan ja taso voi vielä nousta reippaasti. Finaalissa on mahdollisuuksia lähes mihin vain, voitto tosin vaatisi pientä tuuria.

3000m ej, N

Sandra Erikssonilla on ollut tuloksellisesti hieman ailahteleva kausi, mutta tilastot osoittavat Erikssonin olevan yksi suosikeista tässä lajissa. Vähimmäistavoite on paikka viiden joukossa, hyvällä juoksulla mitali ja jopa mestaruus ovat haarukassa.

Yllätysmahdollisuus

Moukari M

David Söderberg on tällä kaudella osoittanut vahvaa nousukuntoa heittäen peräti 77,60 metriä jo alkukaudesta. Jos David selvittää hänelle yleensä vaikean karsinnan, finaalissa voi tapahtua mitä vaan. Puolan Pawel Fajdek on ylivoimainen voittajasuosikki, mutta kaikki muut sijat ovat auki, ja jopa 78 metriä voi hyvässä lykyssä riittää mitaleille. Joka tapauksessa Söderberg kamppailee paikasta finaalin top-6-sijoille. Suomen toinen edustaja Tuomas Seppänen voi parhaillaan myös yltää kahdeksan parhaan joukkoon.

Moukari N

Inga Linna pitää nostaa mahdollisten yllättäjien joukkoon näissä kisoissa naisten heittolajeista. Nuorella heittäjällä on potentiaalia valtavasti. Maailmantilastoissa hän ei ole lähelläkään finaalipaikkaa, mutta nappionnistumisella (oman ennätyksen lähelle tai yli) voi paikka finaaliin aueta karsinnasta.

Seiväs N

Naisten seipäässä sekä Wilma Murrolla että Minna Nikkasella on mahdollisuudet päästä kahdeksan parhaan joukkoon, omilla ennätystuloksilla jopa mitalin syrjään kiinni. Seiväs on kuitenkin niin ailahteleva laji ja päivän kunto yleensä ratkaisee. Jos jommallekummalle sattuu “pöljä päivä”, voidaan heidät nähdä jopa podiumilla. Etenkin Murrolla on potentiaalia repäistä vaikka millainen tulos loppukilpailussa, mikäli sinne asti selviää.

400m aj, M

400 metrin aidoissa voidaan odottaa myös jopa kahta finaalipaikkaa, kun Oskari Mörö ja Jussi Kanervo pääsevät juoksemaan kovaa. Mörö osoitti Paavo Nurmi Gameseissa hyvää kuntoa jättämällä pari Euroopan huippua taakseen. Kanervolla taas tuntuu olevan hyvä suoritustaso joka kausi. Oman tason tuntumassa juoksu riittänee finaaliin, tosin Kanervolta vaaditaan kauden parasta.

 

10 000m, N

Johanna Peiponen on tällä hetkellä Euroopan tilastoissa neljäntenä, joten mahdollisuudet yllätykseen ovat olemassa. Tosin kaikki huiput eivät ole vielä juosseet edes tilastoaikaa tässä lajissa, joten tilastoja ei kannata liikaa tutkailla. Peiposella ei ole myöskään hirveästi kokemusta arvokisoista – pystyykö hän pitämään oman vauhtinsa ja/tai millä taktiikalla hän lähtee kisaamaan?


Leave a Comment