Em-kisat alkavat – tästä syystä Espanja ei voita?

Jalkapallon EM-kisat alkavat tänään 10.6 kello 22 pelattavalla ottelulla, jossa kohtaavat kisaisäntä Ranska ja Romania. Kisojen jokainen ottelu näytetään YLE:n kanavilla, joten Santerin Ässä ei tässä kohtaa jaa otteluihin sen kummemmin linkkejä. Mikäli asut ulkomailla, voit yrittää kiertää proxyilla maaestoa. Vaihtoehtoisesti voit katsoa linkkejä tästä artikkelista.

EM-kisoihin selvisi mukaan tänä vuonna peräti 24 joukkuetta, ja tämän myötä jatkojärjestelmiä muokattiin hieman edellisiin kisoihin verrattuna. Kisoissa on kuusi neljän joukkueen lohkoa. Lohkojen kaksi parasta menevät suoraan jatkoon, minkä lisäksi neljä parasta lohkokolmosta selviytyvät jatkopeleihin. Nämä kolmoset ratkaistaan ensisijaisesti pisteillä, seuraavaksi maaleilla jne.

Tästä syystä Espanja ei menestyne
– ja pika-analyysi D-lohkosta

Espanja on luonnollisesti jälleen yksi kisojen suursuosikeista – sillä on melko ylivertainen pelaajamateriaali, johon oikeastaan vain Saksa pystyy lähtökohtaisesti vastaamaan kokonaisvaltaisesti. Espanjalla on kuitenkin pelissään tasan yksi heikkous, jota on pystytty käyttämään hyväksi viime aikoina ja etenkin MM-kisoissa 2014.

Espanjalla on taitoa tarpeeksi voittaakseen kultaa kisoissa kuin kisoissa, mutta yksi asia on retuperällään – vaihtoehtojen puute. Käytännössä maajoukkueen peli perustuu edelleen tiki taka -futikseen, jossa palloa pidetään paljon ja haetaan helpoilla syötöillä paikkaa kuudentoista alueen sisälle. Tämä taktiikka voi toimia hyvin karsinnoissa, mutta esimerkiksi Georgia-peli antoi syytä huoleen (jälleen kerran). Jos vastustaja parkkeeraa bussin ja pystyy organisoimaan itsensä hyvin sekä toteuttamaan vastahyökkäyksiä nopeasti, Espanjan todelliset maalipaikat jäävät erittäin vähäisiksi. Kaukolaukausten ja nopeiden hyökkäysten puuttuessa Espanja onkin yllättävän helppo puolustaa pois, sillä heidän tekonsa tiedetään täsmälleen, ja EM-kisoissa jokaisen materiaali on riittävä laittamaan Espanja kuriin. Kovimmat joukkueet taas pystyvät rankaisemaan Espanjalaisia nopeilla vastahyökkäyksillä, kuten nähtiin esimerkiksi mm-kisoissa 2014, jossa Hollanti röykytti Espanjaa peräti 5-1.

Espanjan menoa vaikeuttaa myös kivikovaan D-lohkoon joutuminen. Mukana ovat heidän lisäksi keskikentältä vahva Kroatia, parhaillaan nopea Tsekki ja aina yllätysvalmis Turkki. Espanja on etukäteen selkeä suosikki jatkoon, mutta muilla joukkueilla on juuri ne eväät olemassa, joilla Espanjan tiki taka voidaan murtaa. Helppo tie ei ole kellään, ja hankalaa on ennustaa edes lohkon toista (tai kolmatta) jatkoonmenijää.

Kisojen muut suosikit

Saksa on luonnollisesti mm-kisojen hallitsevana mestarina toinen suursuosikki EM-kisojen voittajaksi. Saksalla on hyvä materiaali, se pystyy pelaamaan monipuolisesti ja ei ole yhden pelitavan vanki, kuten Espanja. Espanjan tavoin heillä on kova, luultavasti myös maailman paras, maalivahti eli Manuel Neuer. Tällä hetkellä ainoa kysymysmerkki onkin puolustus, josta on jo tippunut kaksi avainpelaajaa loukkaantumisten takia pois. Pystyvätkö varamiehet paikkaamaan tätä, ja toisaalta, onko Saksa jälleen niin vahva joukkue, etteivät pienet toppariongelmat heitä kaada?

Muita nostoja voisivat olla esimerkiksi Englanti, jolla on näihin kisoihin hyvä materiaali ja toisaalta pelitapa voi jopa suosia heitä. Hodgsonin vahva puolustamismentaliteetti sopii kisoihin, joissa lohkosta jopa kolme voi päästä jatkoon. Pudotuspeleissä voidaankin pelata jo tasureita, ja voittaja selviää ennemmin tai myöhemmin. Nyt myös Englannin hyökkäyspäässä on paljon potentiaalia, joten mahdollisuudet neljän joukkoon ovat olemassa. Helpohko lohkokin helpottaa menoa. Kisaisäntä Ranska tulee olemaan myös vaarallinen, lisäksi Belgia, Portugali ja Italia voivat parhaillaan olla erittäin kovia ja mestarisuosikkejakin jopa. Näistä toki Belgia kovimpana maana.

Lisää ennakkoja kisoihin löydät vastavedon sivustolta, linkit alla!

Lohko A
Lohko B
Lohko C
Lohko D
Lohko E

 

MM-kisojen otteluita:

Pe 10.6.2016

22:00 Ranska – Romania

La 11.6.2016

16:00 Albania – Sveitsi

19:00 Wales – Slovakia

22:00 Englanti – Venäjä

Su 12.6.2016

16:00 Turkki – Kroatia

19:00 Puola – P-Irlanti

22:00 Saksa – Ukraina

Ma 13.6.2016

16:00 Espanja – Tsekki

19:00 Irlanti – Ruotsi

22:00 Belgia – Italia

Ti 14.6.2016

19:00 Itävalta – Unkari

22:00 Portugali – Islanti


Leave a Comment