Analyysissa Leijonat – Tässä ovat Suomen heikkoudet ja vahvuudet

Jääkiekon mm-kisat alkavat 6.5 Venäjällä. Suomi kohtaa ensimmäisessä ottelussaan Valko-Venäjän. 

Alla esitellään ensin Suomen pelaajalista, ja sen jälkeen pureudutaan pala palalata Suomen joukkueen heikkouksiin/vahvuuksiin. Etukäteen vahvoiksi onnistujiksi valitut pelaajat on merkitty tummennetulla (ei pelipaikkan otsikkoa!), heikkoudet kursiivilla.

Maalivahdit

Niklas Bäckström (Calgary Flames)
Mikko Koskinen (Pietarin SKA)
Juuse Saros (Milwaukee Admirals/Nashville Predators)

Puolustajat

Juuso Hietanen (Dynamo Moskova)
Topi Jaakola (Jokerit)
Tommi Kivistö (Avtomobilist Yekaterinburg)
Lasse Kukkonen (Kärpät)
Esa Lindell (Texas Stars/Dallas Stars/)
Atte Ohtamaa (Jokerit)
Ville Pokka (Chicago Blackhawks/Rockford IceHogs)
Anssi Salmela (Brynäs IF)

Hyökkääjät

Sebastian Aho (Kärpät)
Aleksander Barkov (Florida Panthers)
Mikael Granlund (Minnesota Wild)
Jussi Jokinen (Florida Panthers)
Mikko Koivu (Minnesota Wild)
Leo Komarov (Toronto Maple Leafs)
Jarno Koskiranta (Pietarin SKA)
Patrik Laine (Tappara)
Jani Lajunen (Tappara)
Antti Pihlström (CSKA Moskova)
Teemu Pulkkinen (Detroit Red Wings)
Mika Pyörälä (Oulun Kärpät)
Mikko Rantanen (San Antonio Rampage/Colorado Avalanche)
Tomi Sallinen (Djurgårdens IF)

Kisojen epäonnistujat tai heikot lenkit? Osa arvoituksia

Näiden valitseminen etenkin hyökkääjistä oli vaikeaa, sillä varsinaisesti Suomen kokoonpanossa ei ole heikkoja lenkkejä hyökkäysosastolla, mikä on harvinaista. Näihin olisi voinut kuulua esimerkiksi Antti Pihlström, mutta harjoituspelien otteet kertoivat olennaisen – tulee täyttämään roolinsa.

Puolustajista Anssi Salmela on täysin väärässä joukkueessa. Salmelan heikkoudet alaspäin on aina tiedetty, mutta vahvuudet ylöspäin ovat kompensoineet puutteita. Nyt niitä vahvuuksiakaan ei ole näkynyt, joten hänen tilalleen olisi sopinut esim. Ilari Melart tai HIFK:in Joonas Järvinen. Myös Juuso Hietanen on pieni arvoitus, sillä hänkin on joissain kisoissa sulanut omassa päässä. Puolustajista Ville Pokka voidaan laittaa arvoitukseksi, sillä hänen otteensa ensimmäisessä harjoituspelissä eivät vakuuttaneet, mutta potentiaalia on.

Maalivahtiosastolla Nicklas Bäckström voi joutua alisuorittajakategoriaan, tosin lähtökohtaisesti Mikko Koskinen pelaa kaikki ottelut. Tästä herääkin osittain valintakysymys – miksi Bäckström, eikä vaikkapa Joonas Korpisaloa, joka pelasi hyvän kauden änärissä? Tai vaikkapa Juha Metsolaa, Atte Engreniä tai muita KHL-vahteja – miksi heitä ei valittu, sillä tuntuma on tallessa ja taitoa on? Juuse Saros laitetaan tästä kategoriasta arvoitusten joukkoon.

Kisojen vahvat suorittajat

Tähänkin kategoriaan oli hankala valita hyökkääjiä, ja oikeastaan koko osaston olisi voinut lähtökohtaisesti tummentaa. Useampi hyökkääjä, kuten Sebastian Aho, tulevat täyttämään oman roolinsa loistavasti, joten päädyin ottamaan joukkueen kenties viisi kantavinta voimaa. Heistä Jokinen, Koivu ja Barkov vastaavat sekä kahdensuunnan vahvasta pelaamisesta että tehoista. Leo Komarovin rooli tulee olemaan puolustavampi, mutta hän voi silti tehdä likaisia maaleja, kuten teki NHL-kaudella. Hyökkäävistä pelaajista valinta osui  tällä kertaa Teemu Pulkkiseen, joka on tehnyt roolia saadessaan aivan huikeita tehoja AHL:ssä. On suorastaan ihme, ettei Detroitissa peliaikaa tullut, sillä kahdessa ensimmäisessä ketjussa oli paljon tähtiä, jotka olivat hiipumassa. Hieman Pulkkista nuoremmat pelaajat ajoivat kuitenkin ohi hierarkiassa. En epäile yhtään, etteikö Pulkkinen voisi MM-kisoissa pelata yli 1 piste/ottelu keskiarvolla ja taata itselleen paikkaa jostain joukkueesta, jossa saisi vastuuta (NHL).

Puolustuksessa on paljon kysymysmerkkejä, mutta kaksi nimeä nousee yli muiden. Esa Lindell pelasi vahvan AHL-kauden ja teki tuhoja hyökkäyspäässä ja ehkäisi niitä omaan päähän. NHL-debyyttikin nähtiin kauden aikana. Moni kansainvälinen asiantuntija hehkutti Lindellin otteita Pohjois-Amerikassa, todeten jopa Lindellin pelaavan NHL:n kärkipakkipareissa, jos olisi missä tahansa muualla kuin Dallasissa. Lindell tulee olemaan pakiston kantavia voimia kisoissa. Tommi Kivistölle tarjotaan myös isoa roolia onnistua.

Maalivahdeista Mikko Koskinen tullee pelaamaan tasaisen varmasti. KHL:ssä Koskisella oli toisinaan vaikeampaa, tosin siitä voi syyttää lähes pelkästään SKA:n laiskaa puolustamista. On ollut vakuuttava harjoitusotteluissa. Juuse Saros on tässä kohtaa jokerikortti, josta voi tulla joko epäonnistuja tai onnistuja, riippuen täysin siitä, saako hän edes näyttöpaikkaa.

MM-kisat suorana Santerin Ässän kautta myös vuonna 2016, päivityksiä tulee päivittäin!


Leave a Comment