Tennis vedonlyönti

Tennisvedonlyönti

Tennis ei ole suomalaisille kaikkein tutuin laji, eikä ollut sitä edes Jarkko Niemisen parhaimpien aikana kymmenisen vuotta sitten, vaikka yksittäisiä Jaken finaaliotteluita ja muun muassa Ranskan avoimen tennisturnauksen ja Wimbledonin otteluita näytettiinkin vapaasti näkyvillä kanavilla.

Yksi eniten silmiinpistävistä seikoista tenniksen osalta on se, että samat pelaajat jauhavat käytännössä vuodentaitteesta aina marraskuulle saakka, joten taukoa ei juuri tule. Lisäksi muun muassa Challenger-turnauksia on vielä joulukuussakin ja pelataanpa joulun alusviikoilla runsaasti näytösotteluitakin, joihin myös on tarjolla vedonlyöntikohteita.

Tennis ei ole varmastikaan helpoimmasta päästä vedonlyöjälle, eikä varsinkaan aloittelijalle. Voitolliseen tulokseen pääseminen pitkässä juoksussa vaatii joko tiedettävästi voitollisten pelaajien peesaamista, joka sekään ei ole aivan niin yksinkertaista, tai sitten sitä omaa mielenkiintoa seurata lajia – ottaa selvää pelaajista, alustoista ja muusta.

Älä sokaistu ranking-sijoituksista

Lajia seuraamattoman yksi yleisimmistä virheistä on tuijottaa vetoa asettaessa lähinnä vain pelaajan rankingia. Esimerkkinä: Ranking 15. -pelaajalle tarjotaan 2,50 kerrointa ranking. 50. -pelaajaa vastaan. Ihmettelet tätä ja isket oikopäätä ensiksi mainitulle vedon. Sekin veto voi olla hyvä, mutta tämä kerroinasettelu johtuu todennäköisesti alustasta. Jos et ole seurannut lajia, niin voit tarkistaa esimerkiksi tennisexplorerista, wikipediasta tai livetuloksista pelaajien otteista eri alustoilla. Osa viihtyy nurmella parhaiten, osa (mm. useat etelä – ja keski-eurooppalaiset ja etelä-amerikkalaiset) ovat massakenttien kasvatteja ja sitten on vielä useille tutuimmat kovat kentät, jotka nekin jaetaan vielä eri valmistajien alustoihin.

Kentällä on väliä

Osa kovista kentistä on lähes naurettavan hitaita, kuten suurin osa Pohjois-Amerikassa pl. Cincinnati. Osa on siltä väliltä ja sitten on hiukan vauhdikkaampia. Tunnettuja alustoja ovat muun muassa Plexicushion, Rebound Ace ja DecoTurf. Turnauksien sivuilta tai Wikipedian artikkeleista saa alustan useimmiten selville, mutta pelin nopeuteen voi vaikuttaa myös muun muassa sääolosuhteet.

Myös massa- ja nurmikentissä on eroja, mutta nämä eivät ole ehkä niin merkittäviä. Helpoiten huomattava ero massalla on vihreän (Charleston) ja punaisen massan välillä, joista vihreän nopeus on jopa kovien kenttien tasolla. Myös punaisten välillä voi olla keskenään eroja, mutta vedonlyönnissä voitollisen ja tappiollisen pelaajan ero ei varmaan tästä tiedosta jää kiinni.

Raha motivoi myös pelaajaa

Muita huomioon otettavia seikkoja on sitten esimerkiksi pelaajan motivaatiotekijät, jotka voivat olla vaikkapa pisteet ja raha.

Jos tietty pelaaja on voittanut vuosi takaperin turnauksen ja palaa sinne (luonnollisesti) takaisin, niin hänellä on silloin runsaasti pisteitä puolustettavanaan, joten kyseiseen turnaukseen ei kannata lähteä hakemaan esimerkiksi alustaan tuntumaa tulevaa Grand Slam -turnausta ajatellen tai muuta vastaavaa.

Raha on myös tietysti tärkeä tekijä, ATP- ja WTA-kiertueilla ne muuttuvat turnauksen luokittelun mukaan. Kaikki antavat varmasti 110 % suuremmassa turnauksessa, mutta sitten on ikävä kyllä sellaistakin havaittavissa, että aivan kärkipään pelaaja ilmoittautuu pieneen turnaukseen, saa sieltä hyvät osallistumispalkkiot ja vetäytyy jo yhden ottelun jälkeen turnauksesta johonkin syyhyn vedoten. Tätä on esiintynyt turhan paljon, vaikka pelaajan onkin käytävä turnauksen lääkärin pakeilla, niin ketäpä voisi pakottaa pelaamaankaan, jos toinen vetoaa siihen, että ei pysty. Ei siis välttämättä kannata laittaa turnausvetoa ylivoimaiselle suosikille, jos hänellä ei ole mitään puolustettavanaan kyseisessä turnauksessa.

Aiemmin mainituista rankingeista voisi lisätä sellaisenkin, että joku voi roikkua esimerkiksi top-10:ssä, mutta on tästä huolimatta aivan tusinatekijä sillä hetkellä. Tämä voi selittyä jollain loukkaantumisella, mutta joskus pelaaja voi kadottaa yksinkertaisesti täysin otteensa peliin ja tästä on monta hyvää esimerkkiä kuluneeltakin vuodelta naisten kiertueelta. Yleensä tällaisen pelaajan vastustajalle saa hyviä kertoimia, kun osa odottaa, että tämä huippu herää vihdoinkin pelaamaan ja osa ei tiedä hänen heikosta vireestään.

Joku pelaaja voi taas olla pitkän loukkaantumisen jäljiltä rankingissa hyvin hyvin kaukana – jopa 500:n kieppeillä, mutta tekee sieltä uutta vakuuttavaa nousua. Sama voi koskea myös jotain nousevaa nuorta tähteä, joka saattaa hypätä satoja sijoja kaudessa lähes parhaimpien joukkoon.

Kova syöttö vai heikko puolustus

Äsken oli puhetta, että osa viihtyy paremmin eri alustoilla jne. Tähän lisätään, että pelaajat ovat totta kai erityyppisiä muutenkin. Varsinkin miesten puolelta löytyy hurjia syöttäjiä, jotka painavat jopa useita kymmeniä läpisyöttöjä yhdessä ottelussa ja näitä kavereita nopeat alustat ja nurmikentät suosivat eritoten. Osa pelaajista on kovia taistelijoita ja puolustavia tyyliltään. Jotkut ovat lähes täysin päättömiä pommittajia, joku on vähän kaikessa hyvä tai kohtalainen ja toinen taas omistaa vaikka aivan mielettömän rystyn tai kämmenen.

Kertoimenlaskijat kyllä tietävät pelaajien ominaisuudet, mutta näihin kannattaa tutustua. Esimerkiksi naisten puolella muutama top-20-pelaajistakin voi olla täysin hukassa, kun vastassa on järjettömiä syöttöjä pistävät Pliskovat tai alemman rankingin Naomi Broady. Samalla tavalla Madison Keysin tapainen pelaaja voi hyvänä päivänä takoa rumaa jälkeä heikompaa pelaajaa vastaan, mutta päinvastoin tällainen rumasti sanoen brainless ballbasher saattaa pistää taululle myös hurjat virhemäärät tai turhautua jotain hyvin puolustavaa vastaan.

Hermopeli voi ratkaista kaiken

Osalla pelaajista myös tunteet käyvät kuumana hyvinkin herkästi. Kuumahermoisimmat löytyvät lähinnä miesten puolelta nimiä mainitsematta muun muassa Italiasta, Ranskasta ja Serbiasta, nämä pistävät herkästi silmään, kunhan katsot edes jonkun ottelun näiltä salaperäisiltä henkilöiltä. Tämä sopii ehkä paremminkin live-vedonlyöntiin.

Naisissa ei tule hirveästi samanlaisia mieleen. Siellä osa on taas hyvin herkkiä ja lähinnä “hajoavat” enemmän pelin kulkiessa huonosti kuin, että penkit alkaisivat lentelemään. WTA-puolella voi olla tietysti myös muita pelaajan henkilökohtaisia asioita, jotka vaikuttavat turnaukseen.

Hyviä vedonlyöntiyhtiöitä tennikseen

Vedonlyöntiyhtiötä valitessa kannattaa tietysti valita paikka aluksi vaikka bonuksen perusteella, mutta pidemmässä juoksussa ehdottomasti sen mukaan, missä on korkeimmat kertoimet, kuten kaikessa muussakin vedonlyönnissä. Live-vedonlyönti on parhaimmillaan Bet365, mutta ennen ottelua laitettavia vetoja varten kannattaa olla ainakin Pinnaclen asiakas.

Kertoimet hyppivät toisinaan hyvinkin rankasti, joten on mahdollista, että 1,50 -tasoinen suosikki on kääntynyt jossain vaiheessa jopa altavastaajaksi, joten aina ei ole avauksetkaan edes sinne päin meidän pelaajien mielestä ja näillähän sitä voittoa pitäisi tehdä. Lajia seurannut tietää, että kannattaako iskeä heti, odotella vai jättää välistä suosiolla.

button (37)

Eri säännöt eri peliyhtiöillä

Voittajaa veikatessa on yhtiöillä myös erilaisia käytäntöjä luovutusten suhteen. Pelaajien luovutukset ovat harmittavan yleisiä ja joskus ne kääntyvät vedonlyöjän eduksi ja joskus taas ei. Useimmiten tuntuu, että ei, mutta ehkä ne menevät pitkässä juoksussa edes suunnilleen tasan.

Nämä käytännöt ovat siis useimmiten mallia, että ensimmäisen erän jälkeen veto on voimassa, kävi miten kävi. Jossain muualla riittää, että ensimmäinen syöttö on annettu, niin vetoa ei enää palauteta missään tapauksessa ja sitten voi olla niinkin, että rahat tulevat takaisin pelaajan luovuttaessa, vaikka ottelua olisi pelattu ratkaisevan erän tie-breakiin asti luovutuksen tapahtuessa. Nämä tiedot koskevat siis normaaleissa voittajavedoissa. Tasoitusvedoissa ja pelien lukumäärää veikatessa saat rahasti poikkeuksetta takaisin, jos peli jää kesken.

Mikäli peli keskeytyy sateen tai pimeyden vuoksi, niin vedot ovat voimassa normaalisti.

Yleisesti ottaen neuvotaan, että seuraa otteluita, selvitä motivaatiotekijöitä, pelaa parhaimpia kertoimia ja varaudu tuskastuttaviin pelaajan sulamisiin kesken ottelun.


Leave a Comment