Iivo Niskanen sensaatiomaisesti neljäs!

Kuvassa Matti Heikkinen. Wikimedia commons.


Iivo Niskanen onnistui järkyttämään hiihtomaailmaa jollain tavalla sijoittumalla neljänneksi 15 kilometrin väliaikakilpailussa. Kolmossija jäi harmittavasti vain 0,2 sekunnin päähän. Tulos oli yksi kisojen suurimmista suomalaisyllätyksistä.

Muut Suomen hiihtäjät jäivät kauas kärjestä. Sami Jauhojärvi oli 17:s, Matti Heikkinen 20:s ja Ville Nousiainen 28:s. Erot kärkeen olivat suuret.
Kisasta huomattiin myös Niskasen potentiaalin muuttuneen jo kyvyksi haastaa maailman huippuja. Toki hänellä oli hyvä päivä, mutta trendi on ollut selkeästi kunnon suhteen nouseva koko kauden ajan. Muilla suomalaisilla kunto on ollut alamaissa.
Niskasella on myös oikea asenne hiihtoon. Siinä missä muut suomalaiset menevät kilpailuihin ja toteavat olevansa tyytyväisiä jos pääsee kymmenen parhaan joukkoon, Iivo ilmoitti Kilpailun jälkeen avoimesti haluavansa tulla maailman parhaaksi. Neljäs sija harmitti, mutta hän tietää olevansa vielä nuori ja hän voi saavuttaa vaikka mitä. Niskanen on koko kauden treenannut ahkerasti ja on pyrkinyt pääsemään tavoitteeseensa.
Mentaliteettiongelmia
Suomalaiseen hiihtourheiluun on pesiytynyt asennevamma, joka on näkynyt jo pari kautta etenkin mieshiihtäjien keskuudessa. Alkukauden kilpailuissa hiihdetään sijoilla ynnä muut, mutta kukaan ei ole huolissaan. Esimerkiksi Matti Heikkinen ja Sami Jauhojärvi ovat molemmat olleet aina tyyniä ja todenneet, ettei vielä pidä ollakaan huippukunnossa. Se paras kunto haetaan ennen tärkeitä kisoja.
Mutta kun ne muutkin kovat tekevät saman asian!
Suomalaiset kuvittelevat jostain käsittämättömästä syystä hurjan treenin ennen kisoja riittävän yhdessä herkistelyjakson kanssa tekemään ihmeitä. Jos haluaa menestyä tulisi olla jatkuvasti kovalla tasolla ja hiihtää maailman huipulla. Olympialaisissakin suurin osa voittajista on ollut kovia koko kauden, eikä täten niitä yllätyksiä ole tullut.
Niin kauan kuin hiihtäjät tyytyvät vain olemaan sijoilla ynnä muut ja hakemaan huippua vain arvokisoihin, ei heistä ole hiihtolegendoiksi. Iivo Niskasen asenne tuntuu olevan lähimpänä oikeaa tällä hetkellä.
Toivottavasti myös muut suomalaishiihtäjät ymmärtävät harjoittelun merkityksen. Ihmeitä ei tehdä yhdessä viikossa. Kunnon tulee olla kova koko kauden.

Leave a Comment