Raantaa ei jätetäkään rannalle?

  • Kuva MM-kisoista 2008. Tekijä: RicLaf [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0) tai CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], lähde: Wikimedia Commons
    Kuva MM-kisoista 2008. Tekijä: RicLaf [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0) tai CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], lähde: Wikimedia Commons
Suomen jääkiekkomaajoukkueen olympiavalinnat ovat käyneet kiivaina läpi vuoden. Suurin osa paikoista on jo enemmän tai vähemmän jaettu, mutta maalivahtikolmikossa käy vielä kova kuhina. Ennen kauden alkua kolme paikkaa olivat suurimmassa osassa arvioita menossa Antti Niemelle, Pekka Rinteelle ja Tuukka Raskille. Nyt kun Rinne on käytännössä ulkona kaavailuista loukkaantumisen takia, on kolmosmaalivahdin paikka avoin.
Ennen NHL-kauden alkua moni veikkaili edellä mainittua kolmikkoa Suomen maalivahdeiksi. Näiden lisäksi myös Bäckströmin ja Lehtosen nimet nousivat varmasti monen papereissa korkealle. NHL:ssä pelaa myös muita maalivahteja, näistä tällä hetkellä liekeissä ovat olleet Karri Rämö ja Antti Raanta.
Etenkin Antti Raanta on ollut nyt hyvä. Ennen kautta moni irvileuka puhui vain siitä, kuinka pian poika tulee maitojunalla takaisin kotiin.
Ei ole tulossa. Toki tässä on onneakin mukana, kun Chicagon ykkösmaalivahdit vuoron perään loukkaantuivat. Raanta on käyttänyt tilaisuutensa ja torjunut loistavasti.
Kesällä muistan, kuinka eri asiantuntijat puhuivat, ettei Raantaa todellakaan nähdä olympialaisissa. Ei ehkä edes mm-kisoissa. Antti oli yhden kauden ihme, Anttia parempia maalivahteja on Euroopassakin kymmenkunta kappaletta. Myös AHL-suomalaiset ovat parempia kuin Raanta. Itsellänikin oli toki epäilykset, sillä NHL:n tahtiin sopeutuminen on usein maalivahdeille(kin) vaikeaa.
Raanta on kykynsä näyttänyt. Ykkös- tai kakkosmaalivahtia hänestä tuskin tulee, mutta kolmosmaalivahdin rooli voisi olla kuin luotu hänelle. NHL-kilpailijoista Lehtonen on vahva, toki loukkaantumisherkkä. Voi olla, ettei Dallas miestä päästä kisoihin, eikä hänellä välttämättä ole motivaatiota olla “se kolmas”. Bäckström taas on pelannut heikomman kauden ja suoritustaso ailahtelee liikaa, joten en itse ottaisi miestä matkaan syömään popcornia. Karri Rämö taas on pelannut viime aikoina hyvin, joten myös hän saattaisi olla vaihtoehto kolmosmaalivahdiksi.
Valinnasta tulee kova ja vaikea. Joka tapauksessa Raanta on näyttänyt, ettei häntä voida sittenkään täysin unohtaa spekulaatioista. Ennakkoasetelmista huolimatta.

Santeri Kärki
Twitter: @Santerinassa

Leave a Comment