Mäkihyppyennakko kaudelle 2013-2014: Suomalaisten uusi tuleminen

  • Tämän miehen paluuta moni on odottanut. Kuva: Wladyslaw [FAL, GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], Wikimedia Commons
    Tämän miehen paluuta moni on odottanut. Kuva: Wladyslaw [FAL, GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], Wikimedia Commons
Tuleva mäkihyppykausi on suomalaisten osalta huomattavasti mielenkiintoisempi kuin viimeiset pari kautta. Ennakkoon joukkue saa kilpailukykyisen paketin kasattua kiertueille ja kotiin joudutaan kerrankin jättämään, ainakin toistaiseksi, maailmancupin pisteille pystyvä urheilija. Kauden 2013 avauskisa hypätään tulevana viikonloppuna Saksan Klingenthalissa.
Suomella on mukana tänä vuonna mäkihypyssä kilpailukykyisempi joukkue kuin pariin viime kauteen. Loukkaantumisista kärsineet Janne Happonen ja Ville Larinto on saatu paikattua hyvään kuntoon. Anssi Koivuranta on enemmän tai vähemmän tervehtynyt sairastelukierteestään. Lisäksi Janne Ahonen liittyi joukkueeseen ja väläytti jo kesällä osaamistaan mäkihypyn kesäsarjan kiertueella, sijoittuen useasti kymmenen parhaan joukkoon. Myös Olli Muotka on kehittynyt kesän aikana uudistuneen harjoittelun myötä ja hän tulee todennäköisesti ottamaan joitain pisteitä tällä kaudella saadessaan näyttöpaikan. Edellä mainittujen lisäksi ainakin Lauri Asikainen on potentiaalinen väläyttäjä. Joka tapauksessa, Suomella on melko kilpailukykyinen paketti ja varmasti viime kauden kaltaista farssia ei nähdä. Tällä kaudella ainakin pari kilpailijaa tulee olemaan toisella kierroksella kisassa kuin kisassa, minkä lisäksi uskon suomalaisten yltävän pitkästä aikaa myös top-10:n paremmalle puolelle. Myös joukkuekilpailussa Suomi tulee jälleen taistelemaan ennemmin sijoituksista kuuden parhaan joukossa kuin pääsystä toiselle kierrokselle.
Suomalaisittain myös taloustilanne näyttää paremmalta kuin vähään aikaan. Janne Ahosen tulo on tuonut maajoukkueelle uudenlaista, positiivista näkyvyyttä, mikä on näkynyt osittain myös sponsorien määrän (ja todennäköisesti sponsorirahan) kasvuna. Parempi talous taannee paljon paremmat harjoittelumahdollisuudet ja täten paremmat tulokset. Lisäksi valmennuspuolella näyttäisi olevan paljon rauhallisempaa kuin viime aikojen kriisin aikaan, joten siinä mielessä työrauhaakin on. Ainakin alkukaudelle. Toki jos maajoukkue floppaa, niin Niemelän palli alkaa jälleen heilua vahvasti. Toivotaan, ettei niin käy.
Puomihyvitys pois?
Yllä mainittu idea, missä puomia saa nostaa tai laskea kesken kisan, on mielestäni sekoittanut kilpailuja viimeisten kausien aikana. On totta puhuen ollut naurettavaa katsoa, kuinka lentomäissäkin Kazakstanin pojat lentävät kauniisti päälle 200 metrin, vaikka heidän tekniikkansa ja yleinen taitotaso ei ole millään tuolla tasolla. Sitten kun huiput ovat tulleet, puomia on hinattu useita pykäliä, osittan jopa metrejä alaspäin.
Mäkihypyn luonteeseen vaan kuuluu se, että parhaat hyppäisivät pisimmälle ja huonommat sijoittuvat huonommin. Puomin kanssa pelleillessä joskus voidaan huomata tuloslistalla sijalle 20 sijoittunut urheilija, joka on tehnyt kisan pisimmän hypyn. Tilanne on silloin huvittava ja toisaalta, kisan seuraaminen on erittäin vaikeaa katsojalle. Toki puomin laskemisella voidaan vähentää onnettomuusriskejä, mutta yhtälailla onnettomuuksia vähennetään laittamalla puomi jo heti alussa koekierrosten hyppyjen kautta sellaiselle tasolle, ettei kukaan voi loukkaantua.
Tuulikompensaatiota kannatan vastaavasti melko vahvasti. Sen vaikutus on paljon pienempi kuin puomilla leikkimisellä ja tämän kompensaation avulla taataan urheilijoille olojen vaikutusten huomioiminen tuloksissa. Superonnistuminen heikoissa oloissa tarkoittaa sen avulla sitä, että kova urheilija voi kilpailla voitosta huonoista oloistakin huolimatta. 
Laaja taso tulossa
Kesän GP-kilpailut osoittivat jälleen, kuinka laaja nykymäkihypyn taso on. Saksalaiset olivat yleisellä rintamalla kaikkein vahvimmalla ja etenkin Andreas Wellinger vakuutti koko kesän ajan. Toki täytyy muistaa, ettei esimerkiksi Itävalta osallistunut kaikkiin kisoihin parhailla miehillään, vaan he keskittyivät harjoittelemaan kotimaassaan. Tulevalla kaudella myös Puolan joukkueelta on lupa odottaa yksilö- ja joukkuekisoissa vahvoja otteita. Japani ja Slovenia tulevat olemaan Norjan ohella kovia, tosin Japani lähinnä joukkuemäessä. Myös Tsekiltä muutama yksittäinen urheilija on väläyttänyt.
Tulevalla kaudella tullaan luultavasti jälleen näkemään useita voittajia, mutta luultavasti top-10 pysyy yllättävän samana myös tällä kaudella. Kovat tulevat olemaan kovia jälleen. Mielenkiintoinen kausi tulossa, etenkin, koska suomalaisilta voidaan odottaa jälleen menestystä.

Leave a Comment