Formula-kausi huipentuu Brasilian kilpailuun

  • Kuva Bahrainin GP:sta kaudelta 2012. Kuva: Ryan Bayona (Flickr: 1st Turn) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
    Kuva Bahrainin GP:sta kaudelta 2012. Kuva: Ryan Bayona (Flickr: 1st Turn) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons
Formula-kausi lähestyy vähitellen kohti loppuaan, kun jäljellä on enää tulevana viikonloppuna ajettava Brasilian GP. Sebastian Vettel on jo varmistanut kuljettajien maailmanmestaruuden ja Red Bull on tallina varmistanut merkkimestaruuden. Jännitettävää on lähinnä sijoista ynnä muut. Nyt on hyvä hetki luoda nopeasti katsaus kauteen.

First of all, HD STream: http://squirrelstreams.tumblr.com/

Alkukaudesta formulat vaikuttivat jälleen mielenkiintoiselta. Red Bullilla, tuolla viime kausien dominoijalla, oli joitain ongelmia autonsa kanssa. Tai sitten kyse oli siitä, että muilla oli toimiva paketti. Joka tapauksessa, useampi ajaja pystyi voittamaan kilpailuja ja myös suomalaisittain menestystä tuli. Formulat olivat monella tapaa kiehtova paketti, joka tarjosi yllätyksiä ja jännitystä. Ainoastaan renkaat olivat puheenaihe, joka toistui samanlaisena joka viikonloppu. Yksi sanoi niiden kuluvan liian nopeasti, toinen toivoi lisää renkaidenvaihtoja.
Sitten iski kauden puoliväli ja renkaat tuhoutuivat liian helposti. Pirelli päätti siirtyä vanhoihin renkaisiinsa. Siitä alkoi Red Bullin ylivoima.
Sebastian Vettel on tällä hetkellä aivan käsittämättömässä vireessä autoineen. Myönnettävähän se on, että kyseisen kaltainen ylivoima tappaa lajin mielenkiinnon totaalisesti. Käytännössä kyse on siitä, pystyykö joku voittamaan Vettelin aika-ajossa tai kisassa yhden kierroksen otannalla. Koska näin ei ole juuri käynyt, ainoa mielenkiinto on ollut seurata, mikä talli on seuraavaksi paras. Eli käytännössä taistelu sijoista 3-10 on ollut kiihkeimmillään. Toki kamppailut ja voimasuhteiden muutokset näillä sijoilla ovat olleet merkittäviä ja mielenkiintoisia, mutta loppujen lopuksi vain voittajat muistetaan. Kun voittaja on aina sama, niin katsoja nukahtaa nopeasti tv:n ääreen.
Kaikki kunnia toki Vettelille. Hän on nopea ja ajaa samaa autoa kuin tallitoveri, joka ei ole samoihin suorituksiin pystynyt. Nykyisen kaltainen tilanne vain tappaa mielenkiintoa lajia kohtaan. Vettelin suoritus Austinissa kuvasti koko kauden kuvaa – suvereeni kuski kepitti muita jälleen 100-0. Kilpailu oli tylsä alusta loppuun. Valtteri Bottaksen sijoittuminen pisteille oli ainoa jännityksen aihe niin Suomen kuin kansainvälisen mediankin toimesta.
Uusi kausi, uudet kujeet?
Kausi 2013 on enää viimeistä sinettiä vaille valmis. Pelissä on vielä valmistajien sarjan toinen sija ja taistelu kuskien pisteiden top-3:ssa. Red Bull tullee pesemään muut myös Brasiliassa, siitä ei voi kiistellä.
Tulevalla kaudella jännitetään sitä, muuttavatko uudet moottorit ja uudistuneet autot jollain tasolla voimasuhteita. Muun muassa nykyisin vielä Mercedeksellä vaikuttava Ross Brawn on julkisuudessa kertonut uskovansa Red Bullin aseman heikkenevän. Toki suurin osa faneistakin tätä varmasti toivoo, sillä hegemonia on aina tylsää katseltavaa, lajissa kuin lajissa. Voimasuhteisiin on varmasti luvassa jotain muutoksia, sillä osa nyt huipulla olleista talleista saattaa flopata tulevaisuudessa ja esimerkiksi Force India on aina potentiaalinen yllättäjä. Myös Williamsilla on ensi kaudelle vain yksi suunta ja se on ylöspäin. Sauberin, Toro Rosson tai Marussian ja Caterhamin nousuun kärkiautojen kastiin ei uskone kukaan, edes talliensa sisällä.
Rengassotkut olisi myös hyvä jättää taakse. Kaudelle tulee lähteä tietyllä rengastyypillä ja siinä olisi pysyttävä koko kausi, jotta kilpailutilanne on varmasti kaikille sama eikä nokankoputtamista tule. Toisaalta voidaan kysyä, onko lajin kannalta hyvä, että ainoa jännitys tulee siitä, kuka pystyy kauimmin taistelemaan kuluneilla renkailla. Ehkä formuloihin pitäisi ajaa uusia ohituksia ja sijoitusten vaihtumista jollain uusilla keinoilla?
Jännityksellä odotamme uuden kauden alkua. Kimi Räikkönen tulee ajamaan Ferrarilla Fernando Alonson tallitoverina. Valtteri Bottas jatkaa Williamsilla ja Heikki Kovalaisellekin saattaa aueta paikka formulasirkuksessa. 
Toivotaan kauden 2014 tarjoavan jonkun uuden mestarin, jonka nimi ei ole Vettel. Sitä laji tarvitsee pitääkseen mielenkiintoa yllä.

Stream, SKY SPORTS: http://firstrownow.eu/watch/112960/1/watch-sky-sports-f1.html

Leave a Comment