Miksi Barcelona ei menestynyt tänä vuonna Euroopassa?

Tänä vuonna Bayern München onnistui valloittamaan Euroopan havitelluimman seurajoukkuepokaalin voitettuaan Mestareiden liigan finaalissa Dortmundin 2-1. Voittomaalin teki Arjen Robben. Viime vuosien kestomenestyjä Barcelonan tie taas päättyi viime kierroksella rökäletappioon Münchenia vastaan. Miksi he eivät menestyneet?
Täytyy sanoa, että Barcalla on varmasti Euroopan top-3 materiaalia olevat pelaajat (München, Real Madrid, Barcelona oma top-3), mutta viime aikoina systeemi ei ole saanut heistä parasta irti. Barcelona toki pystyy dominoimaan oman maansa sarjassa, olkoonkin, että Espanjan liiga on erittäin kova. Siellä heidän taitoeronsa on valtava, sillä käytännössä kaikki joukkueet pelaavat ns. taitofutista, ja silloin paras menestyy. 
Euroopan kentillä kaikki onkin toisin. Vastaan voi tulla bussilastillisia joukkueita (kuten Chelsea viime vuonna), jotka pystyvät pelaamaan fyysistä ja kovaa peliä, lisänä nopeat vastahyökkäykset. Tämmöistä vastaan Barcan pelisysteemi on helisemässä – heidän pelinsä perustuu hyvään pallonhallintaan ja tehokkaisiin syöttökuvioihin. Euroopan kentillä suurin osa vastustajista osaa ja pystyy pelaamaan palloa, jolla nämä kuviot estetään. Tiiviit välit ja toisaalta nopeat vastahyökkäykset ovat myrkkyä. 
Barcalta puuttui tällä kaudella kokonaan variaatiot pelistä, kuten viime vuosina on nähty. Heillä on vain ja ainoastaan taitofutis ja siihen sopivat pelaajat, ei muuta. Ei ole keskikentän kanuunoita tai muita kaukolaukaisijoita, pääpelivoimaa ei ole, eikä keskityksiäkään juuri jaella. Jos nämä aseet olisivat olemassa, niin muut huiput eivät voisi turvautua vain sumputtamaan 16-alueella. 
Bayern oli tällä kaudella osoitus joukkueesta, joka osasi pelata taitofutista, mutta osasi käyttää myös aseita. Barca näytti aivan divarijoukkueelta heidän välisissä välierissä, kun Bayern käytti nopeita hyökkäyksiä, keskityksiä ja toisaalta sai myös hallittua halutessaan. Barca vei pallonhallinnan n. 65-35 molemmissa peleissä, mutta ei siitä ole apua ilman tehoja. Huippujen kohdatessa monipuolisempi joukkue voittaa, etenkin kaksiosaisessa pelissä.
Mielenkiinnolla odotamme, miten Barca saa ensi kaudelle joukkueensa järjestettyä. Jos Vilanova saa monipuolisuutta, niin Euroopan valtikka saattaa palata takaisin Espanjaan. Mikäli näin ei käy, niin tilanne on se, että Barca tippuu ennen finaalia myös seuraavalla kaudella.
Ehkäpä Neymar voisi olla hyvä lisä hyökkäykseen. Hän ei pelaa pelkästään taidolla, vaan on äärimmäisen hyvä viimeistelijä. Mutta se vaatii myös pystysyöttöjen ottamista Barcan repertuaariin. Mielenkiinnolla odotamme uutta Champions liigan kautta!

Leave a Comment