Kommentti: Kisat voisivat kuulua koko kansalle

MM-kisojen suhteen tehtiin 2011 keväällä harmittava päätös kun kisat päätettiin myöntää maksukanaville. Moni on sitä harmitellut ja tulee myös tulevaisuudessa harmittelemaan, sillä kisojen maksullisuus tarjosi lähinnä vain lisääntyneitä mainoksia, kisastudion katoamista ja mm-tunnelman häipymistä. Ennen vanhaan kisoihin kuului se, että katsotaan YLEn studion kanssa joku välipalapeli, kuten Tsekki-Latvia. Mertaranta selosti ilman eri maksua ja kansa nautti. Jopa noista peleistä. Tämä nykyinen kohtalo oltaisiin voitu välttää kuitenkin muutamalla pienellä muutoksella.

Ensimmäinen on lainsäädäntö. Aikanaan tehtiin päätös, minkä nojalla olympialaiset, leijonakiekko yms. tulee vastaisuudessakin näkyä ilmaiskanavilla niiden kansallisen merkityksen takia. Muutos lainsäädäntöön ja pykälä siitä, että leijonakiekon lisäksi jääkiekon mm-kisojen tulisi olla kokonaan maksutonta, olisi tuottanut paljon paremman ja suurempaa kansanosaa tyydyttävän lopputuloksen.

Nämä kisat kuuluvat kaikille.

Moni vääräleuka huutaa tässä kohtaa, että kisojen siirtyminen pois YLEltä oli välttämättömyys, sillä tv-oikeuksien hinta on kohonnut aivan kohtuuttoman suureksi eikä YLEllä olisi ollut varaa lähettää kisoja. Tämä on vain osittain totta, sillä JOS lainsäädännössä olisi säädetty monopoli YLEn mm-lätkälle, niin ei olisi ollut mitään syytä käydä suurta hintakilpailua. Kisat olisi varmasti joka tapauksessa myyty Suomeen, luonnollisesti pienemmällä hinnalla kuin nyt. Lainsäädäntö aiheutti monia ongelmia tämän asian suhteen, eikä sitä voida nyt korjata tällä hetkellä. Toki voitaisiin säätää uusi laki, mutta poliitikot tuntuvat olevan tähän erittäin haluttomia, uskoisin siksi, koska MTV3 maksaa pienet voitelurahat joillekin. Ja tais osa olla tuol Alman hallituksessakin.

Ainoa tapa vaikuttaa nyt tähän tilanteesee on jaloilla äänestäminen. Maikkarinhan ei kannata palvelua tuottaa, mikäli se tuottaa tappiota. Ja tappiota tulee varmasti, mikäli moni ei osta heidän kanavapakettejaan. Sillä tapaa kisat siirtyvät varmasti YLElle. Ilmaisten striimien katsominen ja toisaalta ulkomaalaisten lähetysten välittäminen esim. facebookin kautta on täysin sallittua, joten toivoisinkin teidän välittävän tietoa esimerkiksi tästä sivustosta mahdollisimman monelle. Mikäli paketit eivät myy, niin se on kansan voitto se ja kisat voidaan saada takaisin.

Ei minulla muuta. Toivotan oikein hauskoja MM-kisoja ja lupaan jatkaa kisojen tarjoamista omalta osaltani aivan tappiin asti.

Leave a Comment