Kriisit eivät ratkea oppositiosta käsin

Nyt on jälleen kerran hallituksen budjettiriihi saatu käsiteltyä, ja tulokset olivat odotetun suuntaisia. Vanhuspalvelulaissa tingittiin, tarjolla on 0,5 hoitajaa vanhusta kohden (sinänsä ok-tulos). Toisaalta, siirtymäaikaa on vähän turhan pitkälti, ja ennen pakollisuutta moni laitos taatusti puristaa minimihoitajamäärällä niin kauan kuin mahdollista. Valtio päätyi myös ottamaan lisää lainaa, minkä myötä tullee uusia veronkorotuksia. Hallitus luonnollisesti kiitteli toisiaan upeasta yhteistyöstä kohtalaisen ratkaisun saamiseksi, kun taas oppositio haukkui jokaikisen päätöksen täysin pystyyn.

Moni varmasti yhtyy mielipiteisiin siitä, ettei hallituksen päätökset kuulosta hyvältä. Taas uusia veroja ja myös tuota lainaa otetaan, samaan aikaan kun tuhlataan tuota rahaa tuonne Espanjaan ja Kreikkaan. Kansan köyhin osa tulee todennäköisesti kärsimään tässä, sillä moni kituuttaa jo nyt toimeentulorajojen ehdottomissa minimirajoissa.

Mutta hallituksen oli tehtävä jotain. Ei tätä omankaan maan taloutta hoideta aivan suoraan näillä varoilla, mitä on. Suomelle on tärkeää pitää AAA-luokituksensa, sillä niin moni taho kuitenkin käyttää Suomessa rahaa (Suomessa on yllättävän vakavaraiset pankit). Toisaalta hyvinvoinnistakaan ei voi liikaa tinkiä, sillä kansa tarvitsee kuitenkin vastinetta verorahoilleen. Loppujen lopuksi, saamme erittäin paljon sen eteen, mitä maksamme; terveydenhuoltoa kohtuullisilla hinnoilla, teiden ylläpidot, vanhusten hoidon tukirahat jne. Suurin osa näistä toteutetaan valtion rahoituksella kuntien kautta. Näistä ei haluta tinkiä, joten laina on välttämätön.

Uskoisin, että myös oppositio on tasan tarkkaan samaa mieltä. Suomessa on vain tämmöinen ongelma, että oppositio on liian vastahankainen, aina. Opposition tehtävänä on toimia yhdessä median kanssa demokratian vahtikoirana ja tarjota vaihtoehtoja, mutta tällä hetkellä tuntuu lähinnä siltä, kuin oppositio lähinnä räksyttäisi ja purisi isäntäänsä (valtiota) jalkaan, eikä tarjoa oikeastaan mitään omistajalleen. Jos oppositio esittäisi vaihtoehtoja ja olisi realistinen vaatimuksiensa suhteen, niin arvostus kasvaisi taatusti.

Varmasti kaikki tietävät, että lainoja on pakko ottaa. Veronkorotuksetkin ovat lähes tulkoon välttämättömiä. Antaisin oppositiolle luvan räksyttää, jos he toisivat samalla jonkin ratkaisun mukanaan. Mutta myös he tietänevät, ettei tällä hetkellä ole oikein muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi Keskusta oli ajamassa viime kaudella monia uudistuksia ja tuomassa leikkauksia/korotuksia maahan, mutta vaalien jälkeen kelkka oli käännetty samantien. Saman tempun tekisivät taatusti myös Perussuomalaiset, mikäli se olisi mahdollista.

Niiden on helppo huutaa ja kritisoida, jotka eivät joudu päätöksiä tekemään. Kunnioitusta hallitusta kohtaan, sillä heillä on eväät ja uskallusta tehdä se, mikä koetaan tällä hetkellä välttämättömäksi tälle maalle. Vaikka varmasti heidänkin tekisi mieli Timo-sedän tavoin vain antaa kansalle kaikkea, mitä kansa pyytää.

Kaikki ei ole mahdollista. Edes saduissa.

One Response to “Kriisit eivät ratkea oppositiosta käsin”

 1. Moi ! Kattelin sun blogii ja heität hyvää juttuu tääl ! Saanko kysyy et paljonko sul on täl hetkel lukijoit tai vierailijoit sun blogissa kuukausittain ? Ja paljonko tienaat sillä ?
  Lähetä viestit : [email protected]

  Käy tsekkaa mun konsepti ja blogi :

  http://www.empowernetwork.com/tpv/

  Sivun ylälaidassa on esittelyvideo josta näet kuinka minä teen rahaa bloggaamalla. Jos oot kiinnostunut niin katso ihmeessä ja kysy s-postin kautta mitä tahansa herää mieleenkään.

  Tuomas Vuorma

Leave a Comment