Suomalaisten on liian vaikeaa harrastaa

Jonkun aikaa on jo puhuttu, että jotkin lajit ovat erittäin kalliita harrastaa. Nykyään tuntuu, kuin joka lajin harrastamiseen vaadittaisiin hyväpalkkainen työ ja mahdollisesti hyvät suhteet toimijoihin, ainakin aikuisiässä..

Lajit ovat kalliita. Esimerkiksi Lahtelaisen FC Kuusysin seurassa junnujalkapalloilu voi maksaa jopa 600 euroa vuodelta (4x 150 e maksut). Lisäksi päälle tulevat mahdolliset matkakulut ja joskus myös turnausmaksuja ylimääräisiä. Ruokaakin pitää ottaa kaikkiin turnauksiin yms. Kallista on. Ei ehkä varakkaalle perheelle, mutta kuvitelkaapa YH-äiti maksamassa kahden pojan jalkapalloharrastusta… Vielä pahempi vaihtoehto olisi jääkiekko, jossa kausimaksut ovat samaa luokkaa, minkä lisäksi täytyy ostaa vielä varusteita iso tukku. Ja kauden mittaankin voi joutua uusimaan välineistöä. Mielestäni valtion tulisi taata tukia tällaisille perheille, jotta heilläkin olisi mahdollisuus harrastaa. Tai vaihtoehtoisesti luoda järjestelmä, jossa taataan harrastusmahdollisuus ilman ammattimaista valmennusta.

Ongelma ei ole vain lapsilla, vaan myös aikuisilla ja nuorilla. Kun on kerran ns. tippunut kelkasta, on hankala enää lähteä mukaan mihinkään seuratoimintaan. Yleensä vaatimuksena (etenkin lätkässä) on jatkuvat näytöt ja harvemmin harrastusmahdollisuuksia tarjotaan aivan aloittelijoille. On toki olemassa erilaisia kaveriporukka/pubijengejä, mutta silloin sinun tulisi kuulua johonkin tiettyyn kaveriporukkaan, jotta pääsisit mukaan pelailemaan. Tämä taas vaatii onnea ja ehkä hyviä suhteitakin. Mahdollisuus tulisi olla jokaisella. Esimerkiksi Kortteliliiga voisi ottaa aloitteen tässä asiassa; miksi ei voida luoda ns. “sekajoukkuetta”, joka luotaisiin pelaajista, joilla ei ole joukkuetta? Henkilön tarvitsisi vain laittaa nimi listaan, ja siinä samassa hänet yhdistettäisiin uuteen joukkueeseen. Tällöin ei tarvita suhteita eikä ylimääräistä aikaa uusien luomiseen.

Tuossa vain osa ongelmista. Suomalaisten liikunnallisuutta voisi kohottaa tosiaan luomalla omat harrastejärjestelmät satunnaisille liikunnanharrastajille. Kansaa tulisi tosin myös aktivoida muihin kuntotapahtumiin vaikkapa kuntien toimesta. Kunnat voisivat palkata tällaisia osa-aikaisia liikunnanohjaajia, jotka järjestävät paikallisessa urheilukeskuksessa ohjelmaa kaikelle kansalle vaikkapa kerran viikossa. Ei pelkästään kello 12:n mummojumppaa, vaan myös työajan jälkeen (n. 18.00) mahdollisuuden käydä vaikkapa joukolla lenkillä, zumbassa tai jossain uintitapahtumassa. Ja miksi ei vaikkapa yhteistä joukkueurheilutapahtumaa, vaikkapa jalkapalloiltoja tai pesäpalloa yhdessä.

Vaihtoehtoja on paljon, toivonkin siis kuntapäättäjien aktivoituvan, minkä lisäksi toivon valtion tahojen lisäävän ohjelmaansa kansalaisten liikunta-aktiviteettien lisäämisen.

Leave a Comment