Kommentti: nykykasvatus on vitsi

Ennen vanhaan laitettiin lapsia näpeille oikein kunnolla. Heitä saatettiin myös heittää ympäri huonetta, nyrkistä annettiin, lukittiin ties mihin tiloihin.. Kyllä, se oli liioittelua. Mutta niin on nykyinenkin systeemi; lapsia ei saa missään nimessä raahata mihinkään. Lapsille ei saa antaa luunappia, eikä lasta saa tönäistä pois vaaratilanteesta. Kaikki tämä katsotaan pahoinpitelyksi ja koetaan myös lasta traumatisoivaksi. Samaan kategoriaan menee myös huutaminen ja häpeärangaistukset. Myös tämä on naurettavaa.
Lapsia on useita; osa on perusluonteeltaan jo sellaisia, että he kasvavat kivoiksi pelkällä huomauttamisella ja nurkkaan laittamisella. Mutta entäs kun lapsi on jääräpää/oikeasti luonnevikainen? Ei tämmöisiin lapsiin tepsi se, että heille sanotaan “ei”. Nykylapsi voi aivan vapaasti haistatella aikuisille ja tehdä mitä huvittaa, sillä keinot rajojen asettamiselle loppuvat. Jos lapsi ei usko puhetta, ei nurkkaan vientiä, ei sitä, että lelut/pelit yms. viedään, niin vaihtoehdoksi jäänee vain huostaanotto. Ja mitäs se auttaa, jos lapsi vain heijastelee entistä pahemmin pahaa oloaan ja jatkaa samalla tapaa? Ei mitenkään.
Lievää “väkivaltaa” saisi ja tulisi mielestäni käyttää kasvatuksessa enemmän. Työni puolesta olen huomannut, että lapset tarvitsisivat tosiaan paljon rankempaa kättä kasvatuksessa, mutta sehän ei ole nykykulttuurin takia mahdollista. Lapsi on kuitenkin kuin eläin; kun hän saa väärästä teosta ankaran rangaistuksen (esim. kunnon tukkapöllyn), hän ehdollistuu isompana välttämään tuota tekoa. Ei ehkä siksi, että aattelisi sen olevan väärin, vaan sen takia, että hän pelkää uutta tukkapöllyä. Lapsilla EI ole vielä omaa moraalia, vaan moraalikäsitys luodaan pikkuhiljaa kasvun ja kasvatuksen kautta. Hyssyttely ja nurkkaan raahaminen ovat kyllä hyviä rangaistuksia – mutta vain helpon lapsen kanssa.

Leave a Comment