Ohjeita ylppäreihin!

Tässä tänää ku hetken aikaan olin vaan ja mietin olemattomuuksia ja muita jänniä, niin päätin, että voisin vaikka auttaa tulevia ylioppilaita. Ajattelinpa siis kirjoittaa pienen listan, jossa kerron omia kokemuksia ja vinkkejä. Kaikki ei ehkä sinun kohdallasi toimi, mutta pohdi asiaa kuitenkin.

This is how you do it:

Aloita lukeminen ajoissa! Ylioppilaskokeisiin on kerrattavana melko paljon tietoa, joten hommat tulisi aloittaa mahdollisimman pian. Jos et heti aloita aivan teholukemista, niin yritä vaikka selata muistiinpanoja tai rauhassa lukea kirjaa.

Tee muistiinpanoja! Kokeisiin on luettavana monta kirjaa ja pahimmillaan vielä monesta aineesta. Asioita on hankala muistaa, jos luotat vain omiin muistikapasiteetteihin ja vanhoihin muistiinpanoihin. Uusilla muistiinpanoilla aivosi prosessoivat luettua tekstiä ja muokkaavat muistia konstruktiivisemmin kuin vain ulkoaoppimalla. Tärkeää on myös, että luot muistiinpanosi omin sanoin, kopioitu tieto harvemmin sellaisenaan jää päähän.

Aikataulu ei ole välttämätön lukemiseen. Monesti varmaan opo yms. on kehoittanut sinua tekemään massiviisen lukuaikataulun, jota tulisi noudattaa lähes orjallisesti. Itse tein silleen, että varasin 5:nä (tai 4:nä) päivänä aikaa kello 11-17 (tai 10-16yms) 6 tuntia ja luin ainetta, joka oli sillä hetkellä vähemmän hallussa tai joka kiinnosti sinä päivänä. 6 tuntia ei ole mahdoton aika lukea, ja kun muistaa pitää välillä taukoja, saa ihmeitä aikaan. Taukoja tulisi pitää 2-3, pituus max. 10 min. Tauoilla kannattaa unohtaa hetkeksi lukeminen ja vaikkapa katsoa tv:tä.

Priorisoi aineiden tärkeysjärjestys. Keskitä aikaa ja vaivaa eniten niihin aineisiin, jotka kiinnostavat ja joita todennäköisesti tarvitset tulevaisuudessa. Keskity näiden aineiden oppimiseen tunneilla, ja lue niihin tehokkaasti. Kertaa muistiinpanoja säännöllisesti. Painota.

Pyhitä lepopäiväsi. Kukaan ei voi saada hyviä tuloksia lukemalla 25 tuntia 8päivänä viikossa. Jos tuloksia tulee, niin se on psyykkisesti hyvin raskasta. Muista levätä ja nähdä kavereita kanssa – mutta vain silloin, kun et ole suunnitellut lukevasi. Älä lipsu tavoitteistasi. Ja unohda se opiskelu, kun on aika levätä. Piilota kirjat!

Aseta tavoitteet ja palkitse itseäsi. Opiskellessa voit asettaa tavoitteeksesi esim. 7 tuntia lukemista, ja sen jälkeen voit palkita itsesi esim. herkuilla tai olla hetken tietokoneella. Myös lukemiseen tulee asettaa tavoitteet: voit tavoitella esim. 7 Laudaturia, jolloin lukemisenkin on oltava sen mukaista.

Ole huolellinen kokeissa. Kun ylppärit saapuvat ja sinut ängetään sinne kaikkien muiden sekaan isoon luokkahuoneeseen, aloita rauhoittumalla. Kun koe alkaa, lue huolella tehtävänannot ja ohjeet läpi. Selaa tehtäviä ja merkitse, mitä aiot tehdä. Ota alkuun varmoiksi nakeiksi vain tehtäviä, jotka taatusti osaat. Kun vastaat tehtävään, vilkaise välillä, noudattaako vastauksesi tehtävänantoa. Varo rönsyilemästä ja pysy asiassa, sillä jaarittelu toimii vain ja ainoastaan äidinkielen esseekokeessa – eikä aina silloinkaan.

Suunnittele. Ylppäreissäkin on tärkeä suunnitella kaikkea mitä kirjoittaa, oli se sitten englannin kirjoitelma tai äidinkielen tekstitaitovastaus. Alleviivaa, tee ranskalaisilla viivoilla mietteitä, käytä ajatuskarttoja.. Mitä vaan mikä toimii, kunhan oikeasti suunnittelet kirjallisesti jotain, jotta sinulla on vastauksen aikana jotain, mistä “luntata”.

Varaa aikaa ja eväitä. Yleensä kokeessa on noin 1 tunti tehtävää kohti. Siitä ajasta suunnitteluun voi hyvinkin käyttää sen 10 minuuttia. Suunnitelman ollessa valmis on helppo kirjoittaa. Kirjoittaessa ei kannata liikaa keskittyä huikean ihanaan käsialaan, vaan kirjoittaessa on oltava tehokas, sillä muuten voi tekstit jäädä vajaiksi ajan kulkiessa nopeasti. Kannattaa jo muistiinpanoja kirjoittaessa harjoitella vähän nopeampaa tekstin tuottamista (palvelee myös opintoja yliopistossa ja luennoilla!)

Lue muistiinpanoja usein. Ne ovat lyhyt ja nopea tapa kerrata, mitä olet oppinut tähän mennessä. Tällä tapaa estät myös muistettujen asioiden hiljaisen hiipumisen pois mielensyövereistä.

Tässä näin lyhykäisesti jotain neuvoja. Lisäilen niitä tässä jatkuvasti tämän kappaleen alle, ja kirjoitan perään päiväykset. Toivon myös, että laitatte itsellenne nimimerkin ja kommenttikenttään asetatte kysymyksiä ja omia vinkkejänne myös!

Leave a Comment