Millä tapaa valelääkäri eroaa terveyskeskuslääkäristä?

Tänään, uusinta valelääkäritapausta miettiessäni, mieleeni tuli ajatus siitä, kuinka nämä loppujen lopuksi eroavat tk:n lääkäreistä? Toisinaan tuntuu, että valelääkäriltäkin saisit parempaa palvelua ja hoitoa.

En ole tosin vielä kohdannut valelääkäriä, mutta terveyskeskuksen hoitajia ja lääkäreitä olen, valitettavasti. Aika usein palvelu on ollut sitä tasoa, että sinulle kerrotaan, että mikään ei vaivaa, ota buranaa ja mene kotiin parantumaan. Kotona sitten jos vaiva pahenee ja alat houria tai krampata kunnolla, niin sitten sinut otetaan huomioon hieman paremmin. Ainakin siihen asti, kun vaikutat kunnolla kipeältä.

Valelääkäreiden kanssa asiat ovat toisin. Heillä on, toisin kuin tk:n henkilöillä, motiivi tehä asiansa kunnolla ja antaa hyvää asiakaspalvelua. Kiinnijääminen voi olla yhdestä potilaasta kiinni, joten vaivat on hyvä tutkia kunnolla. Tk:ssa lääkärit eivät sinänsä välitä, hoitovirhe sinne tänne, kunhan ei liikaa tule.

Ero on siinä, että “oikeilla” lääkäreillä on muodollinen kompetenssi, joka on hommattu vaikkapa lääketieteellisillä opinnoilla. Valelääkäreillä ei tämmöistä ole. Mielestäni se ei silti tarkoita sitä, etteikö valelääkäritkin voisi osata asioitaan. Opiskelemalla ja kokemalla asiat voidaan useasti saada melko hyvin hallituiksi, ja kun vertaillaan vaikkapa parin sadan vuoden päähän, niin ei silloinkaan lääkärin ammattiin kovin kummoista koulutusta tarvinnut. Olkoonkin, että silloin ei lääkkeitä ollut, mutta asiat tuli kuitenkin hoidettua.

Haluan vain korostaa sitä, että jos koulutetut lääkärit hoitaisivat asiansa kunnolla, niin valelääkärit jäisivät helpommin kiinni. Nyt on helppo olla jäämättä kiinni kun on muodollisesti pätevä. Niin kuin suurin osa tk:n lääkäreistä.

Leave a Comment