Media hallitsee tunteitamme

Lähiaikoina on uutisoitu paljon juttuja, joissa media on luonut meille joko sympatiaa tai vihaa tai vastaavaa: Karoliina Kestin katoamisesta puhuttiin kaikkialla ja “kansa” oli huolissaan, Lokomotivin kone tippui, Gaddafi on kaikkien vihollinen.. Inhimillisiä tunteitahan nuo ovat, mutta nyt kun aletaan kuvitella, niin vaarana on se, että koko kansa aivopestään uskomaan jotain. Niin orjallisesti mediaan uskotaan.

Yksi hyvä esimerkki tästä on paljon puhuttu persuilmiö. Media loi jytkyn, ja kansa liittyi “voittajan vankkureihin” nähtyään jatkuvasti uusia galluptuloksia. Huolimatta 20 % suosiosta vaaleissa, kansa uskoi median ansiosta, että suurin osa on persujen puolella.

Mutta mitä muuta media voisi luoda? Yksi juttu on selvästi maahanmuuttovastaisuus ja rasismi. Uutisissa korostetaan ainakin aina, kun tekijä on ulkomaalaistaustainen. Kaikki eivät silloin tajua, että muutkin ihmiset kuin ulkomaalaiset tosiaan tekevät niitä rikoksia. Samalla syntyy jokin ihmeellinen kansallisuustunne, jossa koetaan suomalaisten olevan parempia kuin muiden. Jep jep.

Samalla tapaa voitaisiin tosin aivopestä iso osa porukkaa sotimaan vaikkapa Ruotsia vastaan. Jos – siis jos – joku väärä taho onnistuisi saamaan median haltuunsa ja syöttämään uskomuksia kansalle, seuraukset voisivat olla katastrofaaliset.

Ja blogin tarkoitus? Vaikka maailmassa on tragedioita, niin median uutisoimat eivät ole ainoat. Jos puhutaan henkilön katoamisesta, niin turha sille on panna enempää sympatiaa kuin Kiinassa kadonneelle. Ja muistakaa myös välillä vahtia mitä luette tai kuulette – kaikki ei ole sitä miltä se vaikuttaa.

Leave a Comment