Hallituskokoonpano on vaalituloksen mukainen

Mediassa on toitotettu sitä, kuinka Perussuomalaiset voittivat vaaleissa ja nousivat suurten joukkoon. Puhutaan myös protestivaalien voitosta, vaikka mielestäni asia on juuri päinvastoin.

Jos kuvitellaan vaalien olevan protestivaalit, oma oletukseni on, että muutokseen vaaditaan yksinkertainen enemmistö. Vaaleissa oli selkeä vastakkainasettelu: Perussuomalaiset vastaan vanhat puolueet. Perussuomalaisille annettiin ääniä n. 20 % edestä, joten muutosta kannatti 20 %. Vanhoille annettiin tukea n. 80 %, joten suurta muutosta vastusti 80 % kansasta. Tällainen jako on hieman pelkistetty ja kärjistetty, sillä eri puolueilla on erilaiset ohjelmat, mutta idea käy selville. Eikö tämä jo kerro sen, että hallituksen tulevaan kokoonpanoon ei tule kuulua Perussuomalaisia?

Tulevan hallituskokoonpanon etu on siinä, että valtaan pääsevät mielestäni asialliset ihmiset, joilla on järkeviä ajatuksia, ja esimerkiksi Jussi Halla-Ahon kaltaiset ihmiset eivät pääse toteuttamaan “maahanmuuttokriittisiä” ajatuksiaan, jotka hipovat rasismia. Huono puoli on taas se, että Persut voivat jatkaa populismin viljelyä ja uskotella ja lupailla kansalle mitä sattuu. Näyttöä lupausten mahdottomuudesta ei saada, sillä Perussuomalaiset eivät pääse mokailemaan hallitukseen ja osoittamaan lupauksiaan katteettomiksi.

Joka tapauksessa, kansa on puhunut ja hallitus jatkaa samalla kokoonpanolla. Protestivaalin onnistumisesta ja uudesta ajasta Suomessa voidaan puhua, kun Perussuomalaisilla ja heidän aatteitaan lähellä olevilla puolueilla on 51 % osuus kansanedustajapaikoista.

Leave a Comment