Ei kasvisruokapäiviä kouluun!

Vaikka olenkin jo oman peruskoulutaipaleeni päättänyt ja myös lukio on takana, niin otan silti kantaa tähän asiaan. Vastaus on ehdoton ei.

Tähän voin antaa myös omaa esimerkkiä. Kun olin vielä nuori oppilas, alakoulussa, niin yksi niistä harvoista ruuista joka jäi aina syömättä oli kasvispihvi. Hyi että, nykyäänki tuntuu erittäin pahalta. Lisäksi kaalilaatikot ja muut vastaavat jäivät erittäin tehokkaasti lautaselle. Miksi tällaista pitäisi siis syödä kerran viikossa? Nuoret jättäisivät silloin usein syömättä ja tilalle otettaisiin mm. suklaata, karkkia ja sipsiä tai pikaruokaa. Tai jätettäisiin vain syömättä.

Lautasmallinkin mukaan vain n. puolet pitäisi olla kasviksia. Nykyäänkin tarjolla on salaattia, ja monissa paikoissa jopa runsaasti. Ymmärrän kyllä jos tarjolla on kasvisruokaa vaihtoehtona niille, jotka eivät syö lihaa, mutta pakollinen vegetaaripäivä olisi julmaa. Eihän kasvissyöjiäkään pakoteta syömään kerran viikossa lihaa, vaikka siinä onkin runsaasti proteiinia. Terveysvaikutukset kasvisruuan syönnillä jäävät edellisten esimerkkien perusteella pieniksi.

Päätös lieneekin enemmän taloudellinen kuin ravinnollinen. Kasvisruoka lienee halvempaa, ja sitä on helpompi useasti valmistaa. Se ei kuitenkaan oikeuttaisi toimimaan näin, sillä kasvavat lapset tarvitsevat ravitsevaa ja hyvää ruokaa, jota he myös syövät. Kuitenkaan ei tulisi tehdä niin, että lapsille tarjotaan vain heidän suosikkejaan, kuten lihapullia ja nakkeja. Monipuolisella ruokavaliolla lapset kehittyvät ja kasvavat. Kasvisruuan tulisi olla ennemmin poikkeus kuin sääntö.

2 Responses to “Ei kasvisruokapäiviä kouluun!”

  1. Ehdoton ei? Nyt seuraa melkoista aivo-oksennusta, mutta tekstisi herätti niin sekavia tunteita etten kykene jäsentelemään sanojani tällä hetkellä paremmin. Kasvisruokapäivän tarkoitus on edistää terveyttä – välillisesti. Kasvisruokapäivän ideana on näyttää oppilaille, että myös pelkän kasvikunnan tuotteista pystyy koostamaan lautasmallin mukaisen annoksen, siten että se sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia ravintoaineita. Ja kuten kansanedustajat tätä asiaa päättäessään ovat todenneet, on tärkeää osoittaa miten laadukasta kasvisruokaa on tarjolla.

    Päätös tuskin liittyy taloudellisuuteen, enkä myöskään usko että kasvisruuan valmistaminen olisi milläänlailla helpompaa kuin liharuuan. Kuten varmasti tiedät, nykyaikana ihmiset syövät aivan liikaa lihaa. Lihakilon tuottaminen kuluttaa huomattavasti enemmän luonnonvaroja, kuin kasviskilon tuottaminen. Teuraseläinten ruuan kasvattamiseen tarkoitettuja laidunmaita voitasi käyttää myös ihmisten ruuan kasvattamiseen ja ne rehut, joita lihakarja syö, voitaisiin käyttää myös ihmisen ravintona. On faktaa, että lihaa sisältävä ateria vaatii 2-6 kertaa enemmän energiaa, kuin kasvisateria. Nykyisten kulutustottumusten muuttaminen on siis enemmäin kuin paikallaan; koulujen kasvisruokapäivä edesauttaa tiedotusta sekä muokkaa ihmisten arvoja ja kulutustottumuksia tuomalla ravitsevan ja hyvän KASVISruuan oppilaiden arkeen. Itsekin syön lihaa (vaikkakin vähenevissä määrin) mutta maapallomme tulevaisuuden kannalta monipuolisen kasvisruuan tulisi pikemminkin olla sääntö kuin poikkeus, toisin kuin itse tekstissäsi väität.

Leave a Comment