Mitä tapahtuu Japanissa?

Kyllä, Japani sitä ja Japani tätä. Uutiset ovat nykyään täynnä Japani-uutisia johtuen äskettäin sattuneesta poikkeuksellisen voimakkaasta maanjäristyksestä ja sitä seuranneesta tsunamista. Mutta mitä siellä todella tapahtuu tällä hetkellä? (tepcon nahkan pelastus)

Uutisissa on esiintynyt erittäin sekavaa tietoa loppujen lopuksi Japanin tilanteesta. Sekava tiedottaminen alkoi jo kriisin alettua, sillä maanjäristyksen voimakkuudeksi ilmoitettiin lukuja 8,8 ja 9,0 välillä. Tämä nyt ei sinänsä ole vakavaa, sillä maanjäristyksen voimakkuuden muutos 0,2 magnitudilla ei ole niin suuri loppujen  lopuksi. Uutisoinnit uhrien määrästä ovat myös vaihdelleet; yhtäällä ilmoitetaan alussa 1000 uhrista, seuraavat puhuvat 10000, ja pahimmillaan puhutaan jopa kymmenistä tuhansista. Siis mitäh?

Ei tässä vielä kaikki, vaan pahin juttu on tämä uutisointi ydinvoimaloiden tilasta. Uutisten kulku on ollut lyhyesti suunnilleen seuraavanlainen: ydinvoimaloiden ilmoitetaan kärsineen tsunamista. Tepco vakuuttaa ettei syytä huoleen ole, ja ytimet eivät ole sulamassa. 1 reaktorissa on ongelmia. Tepco vakuuttaa, että homma on hallussa. Toinenkin reaktori kärsii. Tepco ilmoittaa, ettei ollut saanut ekaa reaktoria vielä kuntoon. Kohta on kolme reaktoria, ja neljäskin ongelmissa. Tepco jatkaa linjaansa: kaikki on kunnossa. Seuraavaksi aletaankin maailmalta arvostella toimia: tilanteen vakavuutta on vähätelty. Tepco vakuuttaa että kaikki on kunnossa. Hetken aikaa maailmalla ollaan samaa mieltä. Sitten paljastuu plutoniumin käyttö reaktorissa. Tepco ilmoittaa, ettei hätää ole. Lopulta IAEA ilmoittaa, että ongelma on suuri, ja probleemat olivat Japanin tiedossa: voimalat eivät tulisi kestämään suurta järistystä. Mutta mitään ei tehty.

Eniten minua häiritsee koko jupakassa se, että Tepco (eli Japanilaisten ydinvoimaloiden kunnossapidosta huolehtiva yhtiö?) ei tunnu olleen missään vaiheessa tilanteen herra. Silti tiedotteet olivat lievästi sanoen värittyneitä, ja kansaa jopa huijattiin. Tuntuu vain siltä, että Tepcon nahkaa koitettiin pelastaa keinolla millä hyvänsä. Kansalla olisi kuitenkin ollut oikeus tietää totuus jo ajoissa. Okei, turvallisuus varmaa kärsisi hieman, kun ihmiset paniikin vallassa lähtis pakenemaan alueelta ja hamstraisivat ruokaa. Mutta kun kyseessä on tosiaan mahdollinen ydinonnettomuuden uhka, niin eikö kansalla olisi oikeus tietää siitä? Kyseessä on kuitenkin ihmishenget. Ja aika moni, sanoisin.

Japanin ollessa kuitenkin erittäin länsimaalaistunut herää ilmoille kysymys, mitä meiltä peitetään. Kerrotaankohan meillekään aina aivan kaikkea? Ei todennäköisesti.

Leave a Comment