Lukio kaikille pakolliseksi? Ja muuta kouluteemaa

Jepujee, näin semisti kuumeisena ja lukuloman lomassa on hyvä muistaa välillä, mitä se koulu on. Tässä tekstissä suunnittelen esitteleväni mielipiteitäni koulumaailmasta.

Viime aikoina olen ollut erittäin huolestunut tästä suomalaisten yleissivistyksestä ja suomalaisen yhteiskunnan muuttumisesta. Huonoon suuntaan, sanoisin. Perussuomalaisia kannatetaan, ekologiset arvot unohdetaan, lähimmäisen rakkautta pidetään huonona ja ihmiset tuntuvat arvostavan lähinnä niitä, jotka kulkevat siitä missä aita on matalin. Ei kiva suuntaus, minun mielestäni.

Suurin syyhän tällaiseen suuntaukseen on luultavasti koulutuksen puute. Tuntuu oikeastaan toisinaan jopa erittäin huvittavalta, kun ihmiset huutelevat turuilla ja toreilla asioista ilman sen kummempaa tietoa. Stereotypioita esitetään faktoina ja tiedot perustuvat yhdestä lähteestä saatuun aineistoon. Lisäksi media tuntuu uutisoivan nykyään tapahtumia erittäin yksipuoleisesti ja monissa medioissa uutisen arvo on suoraan suhteutettuna uutisen viihdearvoon. Esimerkiksi mtv3:lla on useasti pääotsikoissa ennemmin munamiestä kuin vaikkapa Libyan kapinaa. Kumma juttu.

Lukiohan on yleissivistävä oppilaitos. Itse olen huomannut, että oma ajatteluni on hieman kehittynyt ja monipuolistunut lukion myötä. Tämä ei olisi myöskään pahitteeksi monille muille ihmisille. On tullut tosiaan huomattua, että lukion tuomaa ajattelua ja tiettyä kriittisyyttä puuttuu. Samalla osalla ihmisistä on niin hatarat tiedot maailmasta että hirvittää. Jos lukio tehtäisiin pakolliseksi ennen ammattiin opiskelemista saataisiin varmasti suomalaistakin yhteiskuntaa parannettua, eikä tarvitsisi pelätä niin paljoa väkivaltaa tai rasismia kuin nykyään on.

Toisaalta, onhan nykyäänkin paljon ongelmatapauksia, jotka menevät amikseen sen takia, että lukioon eivät pääse ja opiskelu ei kiinnosta, mutta pakko mennä jonnekin. Entäpä nämä tapaukset? En haluaisi olla julma, mutta eiväthän he tavallisten ihmisten sekaan sinänsä kuulu. Joku 10.luokka olisi kuitenkin hyvä askel ennen kuin aletaan edes harkita ammattiin opiskelua.

Ruotsin kielen asema on myös puhuttanut paljon. Aika monella tuntuu olevan yleinen ruotsalaisviha, ja syykin on ilmeinen; ruotsin kielen opiskelu on aloitettu aivan väärään aikaan, juuri murrosiän ja kapinavaiheen kynnyksellä. Kaikkea uutta on kiva vihata, ja monen inho ruotsia kohtaan juontaakin juurensa juuri yläasteen alun ruotsinopetuksesta. Ehkäpä ratkaisu voisi olla, että sen opiskelu aloitettaisiin aikaisemmin, ehkä jo 5. tai 6. luokalla. Onhan suomessa kuitenkin erittäin paljon ruotsia puhuvia, ja pohjoismaissa pärjää paremmin luultavasti ruotsilla kuin venäjällä. En ota kuitenkaan kantaa siihen, kumpaa aluetta (venäjä vai pohjoismaat) kohti Suomen tulisi suuntautua tulevaisuudessa.

Liikunta vai taiteet, vai ei kumpaakaan? Itse olen sitä mieltä, että on aivan turha lisätä ainakaan kuvaamataidon osuutta opintojen missään vaiheessa. Itse olen aina ainetta vihannut johtuen opettajien paikoitellen liiankin kriittisestä palautteesta enkä näin ollen ainetta lisää kouluun haluaisi. Näen myös kuvaamataidon merkityksen nykyaikana liian vähäisenä. Maksimi on, että aineen opetusmäärä pidetään samana. Liikuntaa taas voitaisiin lisätä, sillä suomalaisten aktiivisuus on tietokoneaikana vähentynyt selvästi. Jos liikuntatunneille saataisiin luotua innostava ja kannustava ilmapiiri (esimerkiksi uudistamalla opettajakoulutusta?) niin aineen opetusmäärää voitaisiin lisätä huomattavasti. Samalla yhä useampi suomalaisnuori saattaisi liikkua enemmän tulevaisuudessa. Eli lisää liikuntaa!

Ylioppilaskokeiden siirtyminen sähköiseksi on itselleni hieman kaksipiippuinen juttu. Toisaalta yhteiskunta sähköistyy, mutta toisaalta mieleen hiipii epäilys siitä, jatkuuko trendi samana tulevaisuudessa. Voi olla, että tietokoneet katoavat (tuskin), jolloin olisi hyvä osata vielä kirjoittaa käsinkin. Muutenkin, helpommalla pääseminen yhdessä asiassa voi johtaa toiseen ja kolmanteen jne., ja sitä kautta ihmisistä voi tulla liiankin laiskoja.

10 Responses to “Lukio kaikille pakolliseksi? Ja muuta kouluteemaa”

 1. Puhuttiin kans kerran kavereiden kanssa tosta liikunnasta, että sen arvostelun muuttaminen vois kans piristää ihmisiä liikan suhteen. Esim semmonen suoritusmerkintä tai joku "tyydyttävä, hyvä, loistava" -tyyppinen ratkaisu, ja sitten jos itse haluaisi palautetta, niin voisi pyytää numeroarviointia tms.

 2. Täytyy sanoa että ihan kävi suututtamaan tämä teksti. Sinä siis suoraansanoen lyttäät maahan kaikki ammattiinopiskelevat? Voisin samalla sanoa samaa yleissivistykseen liittyen teille niin hienoille lukiolaisille, että käytäntö ja työnteko on teillä pahasti hukassa. Itsehän muutin jo 17-vuotiaana pois kotoa, siksi koska oli pakko. Oli myös pakko saada töitä, töitä joita varmasti on eivätkä kesken lopu. Ei minulla olisi ollut varaa istua kolmea vuotta lukiossa ihmettelemässä millä hitolla elättäisin itseni? Joten siitä päivästä lähtien olen ollut töissä, valmistun siis ammattiin. Enkä pidä itseäni mitenkään "tyhmänä", päinvastoin. Voin vaikka vannoa, että todellisuudessa tiedän paljon enemmän maailman menosta kuin sinä.

 3. Anonyymille:

  En lyttää kaikkia ammattiin opiskelevia, sillä tiedän, että esimerkiksi kaupan alalle, lähihoitajiksi ja muille vastaaville siirtyy moni fiksu ihminen. Kritisoin yleistiedon puutetta kuitenkin siksi, että olen lukenut monia keskustelupalstoja joista huomaa, että kaikki eivät ole aina opiskelleet kovin syvällisesti. Monessa paikassa amiksessa ovat myös nämä ns. ongelmatapaukset, jotka eivät ole pahemmin edes alakoulussa opiskelleet, minkä vuoksi he eivät osaa edes yhdyssanoja pahemmin. Tämä ei auta esimerkiksi työnhaussa.

  Käytäntö ja työnteko lienee lukiolaisilla hyvin hallussa. Työn kuin työn oppii tosiasiassa 2viikossa-6kuukaudessa, joten sen takia lienee turha kuluttaa 3 vuotta istuen amiksessa. Päinvastoin asia ei suju, sillä ihminen ei opi lukion tietomäärää parissa kuukaudessa.

  Paha lähteä sanomaan, että tiedätkö enemmän vai et. Mutta päätellen argumenttiesi yksipuolisuudesta voisin kuvitella, että olet nähnyt vain yhden puolen elämästä.

 4. Amiksissa saattaa olla joitakin ongelmatapauksia, mutta niin on myös lukioissa. Ja monesti jopa lukion opettajakunnassa (yläastella ollessani eräs lukion opettajista haukkui amista ja ammattiin opiskelleita hyvin asiattomasti). Se, että olet törmännyt keskustelupalstoilla ihmisiin, jotka eivät ole mielestäsi opiskelleet kovin syvällisesti, ei tarkoita, että he automaattisesti olisivat ammattiin opiskelevia/opiskelleita. Tämä on jonkinlainen ihmeellinen asia, johon olen useasti törmännyt. Siis se, että lukiossa opiskelevat pitävät ammattiin opiskelevia jotenkin huonompina. Keitä ovat kuitenkin ne, jotka saavat sähköt taloon, vedet kulkemaan yms. kun lukion käynyt yliopistotason ihminen ei puolestaan tajua, miten tällaiset asiat hoidetaan. Kaikkia eivät kiinnosta pitkän matematiikan yhtälöt, äidinkielen retoriset keinot ja yhteiskuntaopin tunnit, mutta se ei tarkoita, etteivätkö he tietäisi ympäröivästä maailmasta ja olisi hyvin perillä asioista. Ja älykkäitä. Erinomaisena esimerkkinä veljeni. Jokaisella olkoon oikeus tehdä asioita, jotka itsestä parhaalta tuntuvat, kaikki kun ei ole mustavalkoista.

 5. Kuten aiemmin olen vastannut, niin ongelmatapauksia löytyy muualtakin. Amikset eivät ole luonnostaan tyhmiä, mutta sanotaanko näin, että amikseen päätyy enemmän tyhmiä kuin lukioon.

  Ja tarvitaanko oikeasti tuolle sähköalalle 3vuoden koulutus? Lukiolainen oppisi watch and learn -tekniikalla saman asian n. kuukaudessa.

  Järkevää vai ei? Ja sitten vielä yhteiskuntaoppiin jne. Maailmaa on hankala ymmärtää, jos ei tiedä, miten nykyinen maailma on muovautunut tai miten järjestelmä toimii. Sen takia jokaiselle tekisi hyvää perehtyä vähän enemmän asioihin.

 6. Yleistät tässä samalla tavalla kuin kirjoituksessasi kasvisruokapäivistä. Itselläni ei ole enää pokkaa mennä väittämään, että tiedän paljonkin asiasta, josta en oikeastaan tiedä mitään. Asiat eivät ole niin yksinkertaisia kuin monesti kuvittelemme.

  Jos koet, että opit kolmen vuoden tutkinnon watch and learn -tekniikallasi kuukaudessa, niin olet kyllä yli-ihminen. Onnea vain yritykseen!

  Minä en kehtaa aliarvioida automaatioasentajien tutkinnon tasoa. Eivät ne turhaan koulussa kolmea vuotta opiskele. Kahdessa vuodessa pääsee, jos lukio on taustalla. Loput ovat ammatillista opintoja, joita ei varmasti aivan helposti kuukaudessa käydä läpi. Onhan toki tapauksia, jotka osaavat paljon jo ennen kuin menevät opiskelemaan, mutta he ovat poikkeus sääntöön.

  En ole vielä koskaan elämäni aikana onnistunut kohtaamaan niin montaa avarakatseista ja ammattikoulua arvostava lukiolaista, että käsitykseni heidän mustavalkoisesta maailmankuvastaan olisi muuttunut. On surullista ja ikävää törmätä näin ahdasmielisiin ihmisiin.

 7. Suosittelen itse laajentamaaan maailmankuvaa. On aika hassua, että nämä amikset kertovat pelailevansa lähinnä korttia koulussa ja opiskelevansa noin tunnin päivässä (ei joka päivä). Ehkä tuota aikaa voisi käyttää vähän tehokkaammin?

  Ja kyllä, monet alat oppii kuukaudessa parissa. Pyydän teitä siis avartamaan omaa näkemystänne (ja käyttämään jatkossa nimimerkkiä).

 8. Kyllä tuo ruotsiviha johtuu ihan täysin siitä muinaisesta tilanteesta kun olimme täysin Ruotsin vallassa eikä suomen kielellä ollut minkäänlaisia oikeuksia.

  Kannatan ehdottomasti ruotsin opiskelua, mutta vapaaehtoisena. En näe mitään syytä, miksi jokaikisen suomalaisen olisi pakko osata sitä.

Leave a Comment